De Roode Roos viert toch eigen Meiavond op de Reddelberg

Hasselt -

In Hasselt is dinsdagavond - zoals dat al sinds 1541 gebeurt - gestart met speeches van de Burgemeester van ‘t Derrep en de Prins-voorzitter van De Roode Roos. Met scherpe woorden voor wie even het feestje dreigde de verstoren door elders te willen vertrekken.

Dirk Jacobs

Mei-avond is een feestje van tradities in Hasselt met naast de speeches, ook de verbranding van de winter en het optrekken van de meiboom, wat dit jaar zonder onverwachte hindernissen verliep. De repetities bleken nuttig en burgemeester en schepenen mochten mee aan de bak en trokken gelukkig aan dezelfde koord.

LEES OOK. Meiboom omgevallen tijdens viering op Grote Markt in Hasselt in 2023

Het feestje verliep wel zonder de leden van De Roode Roos die op hun Reddelberg bleven en daar zelf een feestje bouwen. “We doen een oproep om het hele gebeuren terug naar de plek te brengen waar het hoort: De Reddelberg”, opperde Prins-voorzitter Christian Libert.

© Serge Minten

Terug naar de basis?

De ‘Koninklijke Maatschappij voor Muziek en Rhetorica de Roode Roos’, in de volksmond De Roode Roos, bestaat al onafgebroken sinds de 16de eeuw en is onder meer eigenaar van de Hasseltse stadsreus ‘De Langeman. Of de gebeurtenissen van de jongste dagen ook zijn weerslag krijgt bij de bedeling van erwtensoep bij de Virga Jessefeesten, werd openlijk in het midden gelaten.

© Serge Minten

Of Mei-avond terug naar de basis trekt, leren we in 2025. Dat er al eens een loopje met de historie wordt genomen, werd duidelijk toen de Mei-gravin met een cabrio werd voorgereden. Wel typisch Hessels want ‘noblesse oblige’. Om met het Meiliedje de kroon op het werk te zetten.

Volgend jaar ook nog eens De Banneuxkes hun rehabilitatie bezorgen en Mei-Avond kan er weer voor jaren tegen.

© Serge Minten

© Serge Minten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer