Live Gaza | “Baas Israëlische inlichtingendienst bedreigde hoofdaanklager Internationaal Strafhof”

Mogelijke maatregelen van het Internationaal Strafhof tegen Israël lokken verdeelde reacties uit. Ondertussen erkennen EU-landen Palestina als staat. Volg hier de laatste updates over de situatie in het Midden-Oosten.

red
Rogier Verschueren
Rogier Verschueren

"Baas Israëlische inlichtingendienst bedreigde hoofdaanklager Internationaal Strafhof"

Voormalig Mossad-directeur Yossi Cohen zou persoonlijk betrokken geweest zijn bij een poging om Fatou Bensouda, toenmalig hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), onder druk te zetten om af te zien van een onderzoek naar Israëlische misdaden in de bezette gebieden. Dat schrijft de Britse krant The Guardian

Cohen zou achter de schermen contact hebben gezocht met Bensouda in de jaren die voorafgingen aan haar beslissing om een formeel onderzoek te openen naar mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de bezette Palestijnse gebieden. Dat onderzoek werd geopend in 2021 en er werd ook op voortgebouwd door Bensouda's opvolger Karim Khan, die vorige week een arrestatiebevel gevraagd heeft voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in verband met Israëls militaire operatie in Gaza. Ook voor Israëlisch minister van Defensie Yoav Gallant en drie Hamas-leiders werden arrestatiebevelen gevraagd.

Als toenmalig directeur van de buitenlandse inlichtingendienst kreeg Cohen voor zijn activiteiten goedkeuring vanop hoog regeringsniveau, meldt een hooggeplaatste regeringsbron aan The Guardian. Daar werd gevreesd dat het ICC militair personeel zou vervolgen. Volgens een andere bron moest de Mossad hoofdaanklager Bensouda in diskrediet brengen of haar zover krijgen om mee te werken met Israël. Een derde bron die betrokken was bij de operatie, stelde dat Cohen optrad als Netanyahu's "officieuze boodschapper".





Dries Blontrock
Dries Blontrock

Rechtse Israëlische journalisten maken zich vrolijk over aanval en brand vluchtelingenkamp

Bij een Israëlische luchtaanval op een vluchtelingenkamp in Rafah zondagavond laat en de brand die daarop volgde, zijn minstens 45 doden gevallen. Internationaal regende het verontwaardigde reacties, maar enkele Israëlische journalisten postten maandag op sociale media grapjes over de aanval.

"Fijne feestdagen!", schreef Naveh Dromi, een columniste en schermgezicht voor Kanaal 12, boven beelden van de brand die uitbrak in het kamp na de aanval. Het is een verwijzing naar de Joodse feestdag Lag Baomer, waarbij traditioneel grote vreugdevuren aangestoken worden. Zondag werd toevallig die feestdag gevierd. Yinon Magal, een journalist en presentator voor het regeringsgezinde Kanaal 14, beschreef de brand in Rafah als "het centrale vreugdevuur van het jaar". De liberale krant Haaretz beschrijft de twee als rechtse journalisten. Beide journalisten verwijderden inmiddels hun posts, na felle kritiek uit binnen- en buitenland.
Rogier Verschueren
Rogier Verschueren

Parket onderzoekt mogelijk geweld in rectoraat UGent, gesprek gepland tussen rector en actievoerders

Het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt de incidenten bij de bezetting van het rectoraat aan de UGent vorige week. Dat melden Het Laatste Nieuws en Radio 1. Drie personeelsleden en een bewakingsagent zouden aangevallen zijn door actievoerders, één van de studenten zou dan weer verwond zijn door een bewakingsagent. Tien actievoerders werden toen opgepakt, volgens de politie omdat ze zich agressief gedroegen of zich weigerden te identificeren. Tegen een van hen werd een dossier opgesteld voor opzettelijke slagen en verwondingen. 

De UGent maakte dinsdagochtend ook bekend dat rector Rik Van de Walle om 16 uur in gesprek gaat met de actievoerders. Dat zal aan het Ufo-gebouw van de universiteit gebeuren dat ze nog steeds bezetten.
Rogier Verschueren
Rogier Verschueren

"Zeker veertien doden bij nieuwe aanvallen op Rafah, ook ziekenhuis getroffen"

Israël heeft maandagnacht opnieuw aanvallen uitgevoerd op Tal as-Sultan, de buurt in Rafah waar zondag nog 45 mensen omkwamen bij een bombardement op een tentenkamp. Dat meldt Al Jazeera. Ook nu zouden tenten van Palestijnse vluchtelingen geraakt zijn, zeker zeven mensen kwamen daarbij om. Ook het Indonesische veldhospitaal in de buurt zou bij de bombardementen geraakt zijn.

Ook bij een luchtaanval op de wijk al-Hashashin, ten noorden van Rafah, zouden zeven mensen omgekomen zijn.
Ester Meerman
Ester Meerman

VN-Veiligheidsraad dinsdag in spoedzitting bijeen over Rafah

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal dinsdagnamiddag in spoedzitting bijeenkomen om de situatie in Rafah te bespreken. Dat melden diplomatieke bronnen.

De bijeenkomst, achter gesloten deuren, zou er komen op vraag van Algerije. Het Noord-Afrikaanse land is momenteel een van de niet-permanente leden van de Veiligheidsraad. 

Zondag trof een Israëlische luchtaanval een vluchtelingenkamp in een humanitaire zone in Rafah. Daarbij zouden minstens 45 mensen zijn omgekomen.
Cathérine De Kock
Cathérine De Kock

VS in gesprek met Israëlische leger na aanval op Rafah

Na de dodelijke Israëlische aanval op Rafah is de Amerikaanse regering naar verluidt in gesprek met het Israëlische leger en lokale partners om de omstandigheden op te helderen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de beelden uit de stad in het zuiden van de Gazastrook maandag "verwoestend" en "hartverscheurend".

Israël had het recht om actie te ondernemen tegen de Palestijnse extremistische beweging Hamas en er zouden bij de aanval twee hooggeplaatste terroristen gedood zijn die verantwoordelijk waren voor aanvallen op Israëlische burgers, zei de woordvoerder van het ministerie. "Maar zoals we al duidelijk hebben gemaakt, moet Israël alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen om de burgerbevolking te beschermen. We werken actief samen met het Israëlische leger en partners ter plaatse om te beoordelen wat er is gebeurd", klinkt het nog.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid heeft het Israëlische leger zondagavond bij een luchtaanval minstens 45 mensen gedood en tientallen anderen verwond. De meeste doden waren vrouwen en minderjarigen. De aanval leidde tot internationale afschuw en verontwaardiging. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de aanval een "tragische vergissing". (belga)
Cathérine De Kock
Cathérine De Kock

Wallonië verbiedt alle doorvoer van wapens richting Israël 

Een nieuw besluit van het Waals Gewest verbiedt voortaan de doorvoer van wapens, met of zonder overslag, naar Israël. Dat schrijft Le Soir maandag. Bedoeling is om een blinde vlek in de regionale wetgeving te sluiten.

Sinds 7 oktober is door een lacune in de wet rond de transit van wapens minstens 70 ton aan munitie en explosieven gepasseerd via de luchthaven van Luik. Luchtvaartmaatschappij Challenge, geleid door de Israëlische zakenman Yossi Shoukroun, voerde het militaire materiaal in vanuit New York naar Israël, zelfs al had de Waalse regering begin februari opnieuw toegezegd om geen doorvoer- of exportvergunningen voor Israël meer af te leveren.

Challenge maakte gebruik van een blinde vlek: 'de doorvoer zonder overslag'. Tot nu was geen vergunning nodig wanneer een vliegtuig een korte tussenstop maakte in de luchthaven van Luik, zonder de vracht uit het ruim te halen. Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) tekende maandag een ministerieel besluit waarin alle wapendoorvoer naar Israël wordt verboden, met of zonder overslag, bevestigde zijn kabinet aan Le Soir.  "De ngo's hebben verschillende keren publiekelijk moeten ingrijpen, zelfs al waren de bewijzen beschikbaar", reageert Amnesty International. (belga)
Cathérine De Kock
Cathérine De Kock

Witte Huis roept Israël op om alle maatregelen te nemen om burgers te beschermen

Het Witte Huis zei maandag "diep getroffen" te zijn door de beelden van de Israëlische aanval op een vluchtelingenkamp in Rafah, waarbij "onschuldige Palestijnen" zijn gedood. Een woordvoerder van de Amerikaanse instelling riep Israël op om "alle voorzorgsmaatregelen te nemen om burgers te beschermen".

"Israël heeft het recht om Hamas aan te vallen en we begrijpen dat er twee hooggeplaatste Hamasterroristen werden uitgeschakeld", aldus een woordvoerder van de nationale veiligheidsraad van het Witte Huis. "Maar zoals we duidelijk hebben gezegd, moet Israël alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen om burgers te beschermen. De Verenigde Staten zijn actief betrokken om te onderzoeken wat er is gebeurd."

Eerder noemde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de Israëlische aanvallen op het vluchtelingenkamp "een tragisch incident". Volgens het Israëlische leger was de aanval in de nacht van zondag op maandag gericht op een complex in Rafah "waar belangrijke Hamasterroristen actief waren". Heel wat Gazanen zijn de afgelopen maanden naar de stad in het zuiden van de Gazastrook gevlucht, weg van gevechten in andere delen van het kustgebied. (belga)
Cathérine De Kock
Cathérine De Kock

Hezbollah vuurt raketten af op noorden van Israël als vergelding voor dodelijke aanval

De Libanese islamitische beweging Hezbollah heeft maandag een reeks raketten afgevuurd op het noorden van Israël. Het gaat om een vergelding voor een Israëlische aanval op een ziekenhuis in het zuiden van Libanon, waarbij een dode viel.

De Israëlische aanval maandagochtend viseerde het ziekenhuis Martyr Salah Ghandour in de stad Bent Jbeil. De aanval doodde "een martelaar en verwondde verscheidene anderen", bericht het Libanese persagentschap ANI. Het is niet duidelijk of het slachtoffer een burger is of niet.

Het ziekenhuis wordt gerund door het Islamitisch Gezondheidscomité, dat gelieerd is aan Hezbollah. Volgens ziekenhuismedewerkers raakten tien mensen gewond. Vier onder hen zouden in kritieke toestand zijn. In een verklaring veroordeelde het Libanese ministerie van Volksgezondheid de "brute Israëlische aanval" op het ziekenhuis en sprak het over een "oorlogsmisdaad". Een fotograaf van het Franse persagentschap AFP zag ter plaatse een uitgebrande motor bij de ingang van het ziekenhuis.

Zondag kwamen in Libanon nog zeker zeven mensen om het leven bij Israëlische aanvallen, twee burgers en vijf Hezbollah-strijders.

Sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook tussen de extremistische Palestijnse beweging Hamas en Israël  zijn er ook dagelijks vuurgevechten tussen het Israëlische leger en Hezbollah. Het gaat om de zwaarste escalatie van het conflict tussen beide partijen sinds de twee Libanonoorlog in 2006. (belga)
Cathérine De Kock
Cathérine De Kock

Netanyahu noemt aanval op Rafah "tragisch incident", VN-commissaris Volker Türk is "geschokt"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Israëlische aanvallen op het vluchtelingenkamp in Rafah "een tragisch incident" genoemd. VN-mensenrechtencommissaris Volker Türk zegt "geschokt" te zijn door de aanvallen. Daarbij vielen volgens Hamas' ministerie van Volksgezondheid zeker 45 doden, onder wie een kind.

"In Rafah hebben we een miljoen inwoners geëvacueerd die er niet bij betrokken waren en ondanks al onze inspanningen heeft zich zondag een tragisch incident voorgedaan. We onderzoeken wat er is gebeurd en zullen conclusies trekken", verklaarde Netanyahu maandag in het parlement.

De VN-mensenrechtencommissaris zegt dan weer dat "de beelden uit het kamp gruwelijk zijn en laten zien dat de militaire methoden en middelen die Israël gebruikt, en die al tot zoveel burgerdoden hebben geleid, niet veranderen". Hij veroordeelde ook de raketaanvallen van de Palestijnse extremistische groeperingen en riep op tot de vrijlating van alle gijzelaars die door hen worden vastgehouden.

Volgens het Israëlische leger was de aanval van zondagavond gericht op een complex in Rafah "waar belangrijke Hamasterroristen actief waren".
Cathérine De Kock
Cathérine De Kock

UGent-bezetters spreken vertrouwen uit in imam Khalid Benhaddou

Imam Khalid Benhaddou.
Imam Khalid Benhaddou. belga
De bezetters die het UFO-gebouw van de Gentse universiteit hebben ingenomen, spreken hun vertrouwen uit in auteur en imam Khalid Benhaddou. Die heeft van rector Rik Van de Walle het mandaat gekregen om een geweldloze oplossing te vinden voor het meningsverschil over de academische samenwerking met Israëlische universiteiten.

De studenten vragen een algemene boycot van academische samenwerking met Israëlische instellingen. Maar de universiteit beperkt zich tot het stopzetten van drie contracten met Israëlische organisaties. Het probleem met die instanties is dat ze lijken te kunnen worden gelinkt aan mensenrechtenschendingen sinds het conflict op 7 oktober is geëscaleerd.  

De bezetting van de Gentse universiteit liep vrijdag uit de hand, toen enkele bezetters het rectoraat hadden betreden. Het kwam tot een confrontatie, waarbij enkele medewerkers en veiligheidsagenten betrokken waren. De politie heeft tien actievoerders opgepakt, een van hen werd beschuldigd van opzettelijke slagen en verwondingen. De rector vroeg de bezetting stop te zetten, maar het voorbije weekend is de situatie gede-escaleerd.  

Benhaddou heeft een eerste gesprek achter de rug met de actievoerders. Die blijven aanwezig in het universitaire gebouw, al zijn enkele tenten verwijderd om studenten vrije doorgang te verschaffen tot examenlokalen. Dat leek onnodig: de universiteit heeft sommige examens verplaatst naar andere locaties.  

Het aantal aanwezige actievoerders is moeilijk te tellen. Overdag kreeg een kerngroep de voorbije weken gezelschap van tientallen sympathisanten, soms kwam het tot samenkomsten van enkele honderden actievoerders. Maar ook het aantal mensen dat in het UFO overnacht, varieert. "De voorbije week waren dat er telkens een veertigtal", aldus de universiteit. (belga)

Lees ook: Hoe pro-Palestijns protest aan UGent ontaardt in chaos
Cathérine De Kock
Cathérine De Kock

Borrell "geschokt" door Israëlische aanvallen op vluchtelingenkamp in Rafah

De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell zegt maandag "geschokt" te zijn door de Israëlische aanvallen op een vluchtelingenkamp in Rafah, in het zuiden van Gaza. Daarbij vielen volgens  Hamas' ministerie van Volksgezondheid zeker 45 doden, onder wie een kind.  "Geschokt door de berichten uit Rafah over Israëlische aanvallen waarbij tientallen ontheemden, onder wie kleine kinderen, zijn gedood", schrijft Borrell op X. "De aanvallen moeten onmiddellijk stoppen."

Volgens het Israëlische leger was de aanval van zondagavond gericht op een complex in Rafah "waar belangrijke Hamas-terroristen actief waren". (belga)
Dries Blontrock
Dries Blontrock

Israëlische soldaten schieten Egyptische soldaat dood bij Rafah

Bij een schietincident aan de grensovergang tussen Gaza en Egypte heeft een Israëlische soldaat een Egyptische militair doodgeschoten. Dat melden verschillende Israëlische media. Twee andere Egyptische soldaten zouden gewond geraakt zijn. Het Israëlische leger (IDF) bevestigt dat er een incident plaatsvond, geeft aan het te onderzoeken en zegt in dialoog te staan met de Egyptenaren. Nog volgens Israëlische media waren het de Egyptische soldaten die als eersten het vuur openden, en vielen er geen slachtoffers aan Israëlische zijde. Volgens de Qatarese zender Al Arabi waren het de Israëli's die als eerste schoten.

Sinds het Israëlische leger begin mei zijn offensief in Rafah begon en de grensovergang met Egypte in die stad inpalmde, zijn de spanningen tussen Israël en Egypte sterk toegenomen. Na de Israëlische bezetting van de grenspost komt langs die weg geen humanitaire hulp meer binnen in Gaza. De Israëli's wijzen daarvoor de Egyptenaren als hoofdschuldige aan. Egypte weigert namelijk hulpgoederen langs Rafah te sturen tot de grensovergang daar weer in Palestijnse handen is.
Wim Lecluyse
Wim Lecluyse

Israëlisch leger opent onderzoek naar mishandeling en dood Palestijnse gevangenen

Er komt een onderzoek naar het omstreden detentiecentrum Sde Teiman, waar het Israëlische leger Palestijnse gevangenen zou mishandelen. Dat zegt Yifat Tomer Yerushalmi, een aanklaagster bij het Israëlische leger. Ook verdachte overlijdens van Palestijnen die door het leger werden vastgehouden, zullen worden onderzocht. Volgens haar zijn er 70 dossiers geopend over mogelijke misdrijven. "We nemen deze beschuldigingen heel ernstig", zegt ze.

Het leger heeft meerdere detentiecentra waar gevangenen worden vastgehouden zonder dat het daar verantwoording moet over afleggen. Eerder deze maand klaagden klokkenluiders aan dat in die centra gevangenen worden mishandeld “niet om inlichtingen te verkrijgen, maar uit wraak”.
Wim Lecluyse
Wim Lecluyse

België maakt 5 miljoen euro extra vrij voor Palestina

Een geplande hervorming van het Palestijnse onderwijs kan op 5 miljoen euro steun uit België rekenen. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) maandag bekendgemaakt na een ontmoeting met de Palestijnse premier Mohamed Mustafa. Het toegekende budget wordt aan het huidige samenwerkingsprogramma toegevoegd. Dat programma loopt van 2022 tot en met 2027 en is goed voor 70 miljoen euro.

Het geld gaat naar een speciaal fonds waartoe ook andere Europese donoren zoals Finland, Ierland, Noorwegen en Duitsland zullen bijdragen. Bedoeling is om de toegang tot het onderwijs te verbeteren, zeker in de gebieden die het hard te verduren hebben onder de Israëlische bezetting, en om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Als en wanneer er een staakt-het-vuren komt in Gaza, kunnen met het geld ook schoolgebouwen worden hersteld. (belga)
Wim Lecluyse
Wim Lecluyse

De Croo overlegt met Palestijnse premier: "Palestijnen bereid te onderhandelen"


Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, Palestijns premier Mohammad Mustafa en premier Alexander De Croo.
Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, Palestijns premier Mohammad Mustafa en premier Alexander De Croo. Belga
De Palestijnse premier Mohammad Mustafa is momenteel in ons land. Hij sprak vanmorgen met premier Alexander De Croo (Open VLD). Een oplossing vinden voor het conflict in Gaza kan alleen "als er langs beide kanten verantwoordelijke en redelijke leiders rond de tafel zitten", zei De Croo na afloop. "Als ik hier luister naar de eerste minister en zijn ministers, dan zie ik van de Palestijnse kant absolute bereidheid dat soort gesprek te hebben. Ik hoop dat er binnenkort van Israëlische kant ook bereidheid is om redelijke en verantwoordelijke mensen rond de tafel te zetten."

De Croo zegt dat België een grote groep Europese landen wil verzamelen om een proces op gang te brengen dat moet leiden tot een einde van het geweld in Israël en Palestina. De erkenning van de Palestijnse Staat moet deel uitmaken van dat proces. Vorige week kondigden Spanje, Ierland en Noorwegen aan dat ze de Palestijnse Staat zullen erkennen. België volgde dat voorbeeld niet. Maar die erkenning was volgens de premier vandaag geen echt gespreksthema. 

Dat bevestigde ook premier Mustafa, die zei het Belgische standpunt tegenover het conflict te "appreciëren". "We hebben een lange relatie met België, dat al lang de Palestijnse zaak steunt en we appreciëren zijn standpunt over wat er gebeurt in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever", aldus de Palestijnse eerste minister.
Wim Lecluyse
Wim Lecluyse

Gentse studenten geven deel van universiteitsgebouw vrij om toegang tot examens te verzekeren


Studenten hebben een houten constructie opgesteld in de inkomhal van het universiteitsgebouw.
Studenten hebben een houten constructie opgesteld in de inkomhal van het universiteitsgebouw. Belga
Ondanks de vraag van de UGent  om de bezetting van het UFO-gebouw te stoppen, blijft een delegatie pro-Palestijnse sympathisanten er ook maandag kamperen. Volgens persagentschap Belga zijn de tenten in de inkomhal verplaatst, en is er met houten paletten een 'verdedigingswal' opgetrokken. De actievoerders hebben wel een deel van de centrale hal vrijgemaakt. Volgens hen gebeurt dat om studenten makkelijk doorgang tot de examenlokalen te geven. Een deel van de examens is echter verplaatst naar het nabijgelegen universiteitsrestaurant. 

Rector Rik Van de Walle gaf vrijdag het bevel om de gebouwen te ontruimen, maar dat gebeurde niet. Het kwam toen ook tot een aanvaring met de politie, die een tiental activisten oppakte. De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) verdedigt het politieoptreden. "Men moet begrijpen dat de politie moet optreden als een groep gemaskerde manifestanten binnendringt in een gebouw, als daarbij naar verluidt geweld is gebruikt en men daarenboven weigert zich te identificeren."