© Luc Daelemans

Johan Boskamp: “Als je elke speler die zich af en toe een stuk in zijn kloten zuipt, thuislaat, blijven er niet veel meer over”

Ook dit jaar blijft Bossie baas in uw krant. Deze keer duwen we onze huisanalist geen actuele stellingen onder de neus, maar hebben we een open gesprek over voetbal anno 2018. Negentig minuten lang ouwehoeren over het spelletje. Bondscoach Roberto Martinez weet alvast wat hem te doen staat. “Als de Rode Duivels in Rusland de laatste vier niet halen, heeft deze lichting gefaald.”

Bob FAESEN

In afwachting van zijn tomatensoep tokkelt Johan Boskamp wat op zijn smartphone. “Mechelen haalt middenvelder met ervaring in Premier League”, leest hij voor. “Ene Sylla”, zucht Bossie. “Ze hebben deze maand acht spelers gehaald en het zijn acht buitenlanders. Dan houdt het op. Ik denk niet dat er deze transferperiode één Belgische speler een nationale transfer heeft gemaakt.”

Hoe kan dat?

“Die play-offs. Ik voel er niks voor. Alle clubs willen bij die eerste zes zitten en laten de jeugd links liggen. Het doel was minder matchen spelen, maar het zijn er net meer geworden. Bovendien zijn de meeste ploegen er behoudender door gaan spelen. Daarom vond ik het zo leuk dat Charleroi klop kreeg van Club Brugge in de beker. Mazzu wordt geprezen, maar verdedigend voetballen is het makkelijkste wat er is.”

Er gaan veel stemmen op om de play-offs af te schaffen.

“Een goeie zaak, maar ze beginnen ook weer over die BeNeLeague. Ik ga echt niet kijken naar Zulte Waregem-Groningen.”

Naar Ajax-Brugge en Anderlecht-Feyenoord toch wel?

“Nee, het zegt me helemaal niks. Je zag het in de Europa League. Geen kat keek naar Zulte Waregem-Vitesse en het niveau was niet best. En wat kan je winnen dan?”

Kampioen van de Lage Landen.

“Dat heeft toch geen aantrekkingskracht joh.”

Het kan helpen om het niveau op te krikken.

“Dat is in beide competities inderdaad niet best. Ik ga naar Feyenoord omdat het mijn club is. Voor het voetbal hoef ik het niet te doen. Dan kijk je beter op tv naar Man City of Barcelona. Maar elke twee weken zitten er 50.000 mafkezen in die Kuip en ik ben er daar eentje van. België heeft dan nog een geweldige nationale ploeg. Niet normaal, zo goed!”

Er is veel kritiek op de Duivels, maar jij vindt ze een van de WK-favorieten.

“Je hebt bepalende figuren in topcompetities. Hazard en De Bruyne zijn geen meelopers in Engeland, hé. Ze moeten ambitieus zijn en gelukkig spreken ze dat tegenwoordig uit. Als ze in Rusland de laatste vier niet halen, hebben ze als lichting gefaald. Bovendien vallen stilaan al wat spelers weg. Hazard, De Bruyne, Carrasco en Lukaku kunnen nog een paar jaar door, maar Fellaini stopt bij de nationale ploeg. Die zie ik na dit seizoen naar China gaan.”

Wat vind je van Martinez? Is hij de juiste man?

“Hij heeft een briljante zet gedaan door de spelersvrouwen toe te laten op het WK. Vorige keer hadden je twee toppers heimwee. Verder is het nog afwachten wat hij gaat doen met Nainggolan.”

Wat vond je van zijn nieuwjaarsactie?

“Het was niet slim om dat op sociale media te posten. Maar als je elke speler die zich af en toe een stuk in zijn kloten zuipt, thuislaat, blijven er niet veel meer over. Radja laat je tijdens een match nooit in de steek. Daarom moet je af en toe oogje dichtknijpen. Ik snap dat mensen er aanstoot aan nemen en als trainer moet je er zeker iets van zeggen, maar hij is toch belangrijk voor Martinez.”

Onder de taalgrens zien ze liever Witsel in de ploeg.

“Op de manier waarop Martinez wil spelen - met druk zetten en de vijfsecondenregel - is Radja belangrijker.”

Je had het net over het gebrek aan Belgen in onze competitie. Maak je je zorgen over de opvolging bij de Rode Duivels?

“Je kunt vijf à zes jongens meenemen naar het WK om ze te laten wennen. Over heel Europa zitten goeie jeugdspelers en er kunnen 23 spelers mee. Dan weet je toch dat er vijf of zes niet in actie gaan komen. Zo weten die gasten hoe een tornooi werkt en worden ze over twee of vier jaar niet overvallen.”

Dat gaat toch geen enkele bondscoach doen.

“Hangt er ook vanaf of Martinez na het WK doorgaat. Als hij stopt, moet hij niet naar de toekomst van het Belgisch voetbal kijken. Hij haalde er toch al Tielemans en Dendoncker bij. Daarnaast kan hij misschien een jonge derde keeper meenemen achter Courtois en Mignolet.”

Welk talenten zie je nog doorbreken?

“Zinho Vanheusden vind ik heel goed. Al is hij nu geblesseerd. En die zoon van Marc Emmers (Xian, nvdr.) die ook bij Inter speelt. Frank de Boer was daar gek van. Hij had hem na zijn ontslag bij Ajax aanbevolen.”

Van de geprezen Musonda-lichting is er nog niemand doorgebroken.

“Daar ben ik het niet mee eens. In die lichting had ik vier favorieten: Musonda, Schrijvers, Bakkali en Andreas Pereira. Charly heeft net z’n contract bij Chelsea verlengd, Pereira doet het goed bij Valencia, Bakkali speelt in Spanje en Siebe komt erdoor bij Genk. Te vroeg naar het buitenland gegaan en verkeerde keuzes zeggen de mensen dan. Maar als je de familiale situaties kent, weet je dat zulke jongens geen vijf miljoen kunnen laten lopen.”

Wie vind je in België goed?

“Ik hou het bij Belgen. Schrijvers zei ik al. Verder Trossard, Dendoncker en Vanaken. Die heeft het een tijdje moeilijk gehad, maar onder Ivan Leko groeit hij. Hansie is geen snelle speler, maar hij staat altijd op de juiste manier ingedraaid en loopt goed.”

En dat terwijl het voetbal steeds fysieker en sneller wordt.

“Pardon? Volgens mij zijn voetbalvelden nog steeds zo groot als vroeger. Alleen zetten ze nu eerder druk. De linies liggen dichter op mekaar waardoor je technisch beter moet zijn. Maar fysieker en sneller? Nee, dat niet. Techniek blijft altijd de basis.”

Dus jij vindt de sport niet veranderd?

“Het niveau in België ligt lager dan voorheen, dat wel. En er zijn geen persoonlijkheden meer in ons voetbal. Al die gastjes zeggen pas iets als het van de club mag. Nou, in mijn tijd bij Anderlecht moesten ze niet zeggen dat we niet mochten praten. Als je een persoonlijkheid bent, bepaal je zelf wat je zegt.”

En de makelaars? Zijn zij te machtig geworden?

“Het zijn de clubs die toestaan dat ze machtig worden. Kijk naar Anderlecht. Je kunt je op voorhand toch al afvragen of het wel interessant is om een reserve te halen bij een klein ploegje uit Frankrijk (Beric van Saint-Etienne, nvdr.). Wat daar nu gebeurt, is Anderlecht-onwaardig. Als ik Herman Van Holsbeeck was, zou ik ermee stoppen. Door de overname kan hij niks doen, alleen maar een beetje huren. En of Saief een meerwaarde is, betwijfel ik. ”