donderdag 22 maart 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Vera Dua. HBVL

Vera Dua (Groen) countert kritiek van LRM over Terhills

“Nooit bedoeling om groot vakantiepark te bouwen”

Dilsen-StokkemVoormalig Groen-minister Vera Dua verdedigt zich na de kritiek van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM. Die verwijt Dua dat ze zelf het licht op groen heeft gezet voor de bouw van een vakantiepark in Dilsen-Stokkem, net waartegen haar partij Groen nu protesteert. “In de documenten die ik in 2003 heb getekend was het nooit de bedoeling om een grootschalig vakantiepark te bouwen”, zegt Dua.

Timmie VAN DIEPEN

De kap van 30 hectare bos voor het vakantiepark Terhills Resort in Dilsen-Stokkem zorgt sinds vorig weekend voor felle discussies. Groen verzet zich tegen de kap en heeft intussen al meer dan 20.000 handtekeningen verzameld. “Het bos stond op de verdwenen boskaart als een zonevreemd bos dat beschermd moet worden”, zegt Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman. “Dit bos is nog waardevoller dan het Essersbos. Het is drie keer groter, het bos is ouder en gevarieerder en het is een habitat voor belangrijke soorten zoals de gladde slang, de heikikker en de boomleeuwerik. Het enige verschil is dat het niet Europees beschermd is.”

Volgens Meuleman mag dat echter geen verschil maken. “Sinds 1990 is in Limburg 3.000 hectare bos verdwenen. Vlaanderen mag niet verder ontbossen. Er wordt nu wel een compensatie van 60 hectare voorgesteld, maar dat compensatiemechanisme werkt helemaal niet. Daarom willen we dit dossier tegenhouden. De afspraken die gemaakt zijn dateren nog van voor de val van de Berlijnse Muur. De wereld is intussen veranderd.”

Geen Center Parcs

Die houding van Groen lokte gisteren scherpe kritiek uit van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, die het vakantiepark wil bouwen. Zij haalden de startbeslissing voor het Nationaal Park Hoge Kempen tevoorschijn, waarin ook de bouw van “hoogwaardige verblijfsaccommodatie” is opgenomen. Getekend door de toenmalige groene minister Vera Dua.

“Maar het is nooit de bedoeling geweest om een groot vakantiepark te bouwen in het Nationaal Park”, reageert Dua. “Het ging om de start van dat Nationaal Park, een fantastisch project waar ik nog altijd trots op ben. In dat project zat zeker geen Center Parcs. Daar was toen helemaal geen sprake van. Het ging eerder om een vrij bescheiden iets. Ik heb ook nooit een vergunning gegeven voor de bouw of de kap van 30 hectare bos. Als daar toen sprake van zou zijn geweest, zou ik die toestemming nooit hebben gegeven.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws