Direct naar artikelinhoud
Economie

“Dieselgate kan nefast zijn voor Duitse economie”

“Dieselgate kan nefast zijn voor Duitse economie”
Beeld AFP

Het dieselgateschandaal dat Duitse autofabrikanten hebben veroorzaakt, vormt een risico voor de volledige Duitse economie. Dat heeft de Duitse minister van Financiën gezegd.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft in zijn maandelijks rapport gewezen op de gevaren voor de Duitse economie in combinatie met de brexit en de protectionistische maatregelen van de Amerikaanse regering. "De zogenaamde dieselcrisis moet worden gezien als een potentieel nieuw risico voor de Duitse economie, hoewel de effecten ervan op dit moment niet kunnen worden ingeschat”, aldus de minister. 

'De zogenaamde dieselcrisis moet worden gezien als een potentieel nieuw risico voor de Duitse economie, hoewel de effecten ervan op dit moment niet kunnen worden ingeschat'
Wolfgang Schäuble, Duits minister van Financiën

De Duitse productie-index klokte volgens de federale overheidsdienst voor statistiek in juni af op 112,9 punten, dat is 1,1 procent lager dan in de voorgaande maand mei. Toch heeft de Duitse economie in het tweede kwartaal een lichte positieve groei van 0,6 procent opgetekend. Het ministerie verwacht dat de industriële sector ook in het derde kwartaal zal blijven groeien, door economische hervormingen en het stijgende vertrouwen in de Duitse economie.  

De Duitse auto-industrie zit al langer in economisch zwaar weer door de onthullingen rond sjoemelsoftware, terugroepacties en recente beschuldigingen van kartelvorming. De grote autobouwers en hun toeleveranciers stutten de Duitse industrie: ze zijn goed voor een vijfde van de Duitse export en tellen 800.000 werknemers.