© Archiefbeelden

Ex-topman De Voorzorg Tony Coonen doorverwezen naar correctionele rechtbank voor corruptie

Hasselt -

Tony Coonen, ex-topman van De Voorzorg in Limburg, en acht anderen moeten zich voor de strafrechter verantwoorden voor omkoping, misbruik van vertrouwen en belangenvermenging. Dat heeft de raadkamer in Hasselt vrijdag geoordeeld.

Geert Houben en Phillip Pergens

Het zogenaamde corruptiepact tussen Tony Coonen en zijn rechterhand Dirk M. en vier bevriende vastgoedondernemers leidde tot extreme zelfverrijking. De feiten kwamen aan het licht nadat concurrerende projectontwikkelaars zich vragen stelden bij de verkoop van onroerende goederen die tot het patrimonium van het socialistische ziekenfonds behoorden. Coonen en M. misbruikten hun functie bij de toenmalige Voorzorg en hun posities in de besturen van de vzw’s die er aan gelieerd waren. Bevriende vastgoedmakelaars Daan M., Stijn L., Ben B. en Jozef K. schoven geld onder tafel in ruil voor een voorkeursbehandeling bij de verkoop van panden en gronden van het huidige Solidaris.

Openbare aanbestedingen werden bewust niet uitgeschreven en mededinging van andere kandidaat-kopers en ontwikkelaars werd bemoeilijkt. Zo verdienden Coonen en Dirk M. honderdduizenden tot miljoenen euro’s, terwijl de wet op overheidsopdrachten niet werd nageleefd. Omdat onroerende goederen hierdoor officieel onder de prijs werden verkocht, liep de mutualiteit miljoenen mis.

© Photo: Tom Palmaers

Valse facturen

Tijdens het onderzoek van de federale gerechtelijke politie Limburg volgden in maart 2021 een resem huiszoekingen. Tony Coonen, Dirk M. en Daan M. werden gearresteerd en aangehouden door de onderzoeksrechter. Na enkele maanden mochten ze de gevangenis weer verlaten, terwijl speurders het onderzoek voortzetten.

In juni vorig jaar was het dossier een eerste keer afgerond. Het parket vroeg aan de raadkamer in Hasselt om behalve de bovenstaande verdachten nog drie anderen door te verwijzen. Zo wordt Coonens ex-vrouw Chantal V. verdacht van het maken van valse facturen aan De Voorzorg. Ze verdiende tienduizenden euro’s voor gedeeltelijk of volledig fictieve prestaties. De twee anderen zijn de echtgenote van één van de vastgoedmakelaars en een boekhouder die valse facturen opstelde.

Vertraging

Maar de doorverwijzing werd uitgesteld omdat meerdere advocaten bijkomend onderzoek vroegen. Daardoor liep het dossier bijna een jaar vertraging op, maar aan de eindvordering veranderde dit weinig. Het bedrag dat Tony Coonen bedrieglijk zou verdiend hebben, ligt weliswaar wat lager, maar het verschil is minimaal. Wellicht begin volgend jaar zullen hij, de acht anderen en meerdere vennootschappen zich tegen de beschuldiging van corruptie moeten verdedigen.

“Het is niet omdat de raadkamer u doorverwijst, dat je ook schuldig bent”, reageert Jeroen Vandenberk, advocaat van Tony Coonen. “Er valt nog heel wat te zeggen voor mijn cliënt. Niet over. Het laatste woord is zeker nog niet gezegd. Inhoudelijk wensen wij nog niet te reageren. Onze verdediging zullen wij in de rechtbank voeren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer