© Belga, WAS

Meeuws bracht Van Besien al drie keer in de problemen: nu ‘gesjoemel’ bij De Lijn

Samen-lijsttrekker Wouter Van Besien (Groen) moet voor de derde keer zijn nek uitsteken voor Tom Meeuws. De Antwerpse sp.a-voorzitter dreigt steeds meer krediet te verliezen binnen Groen. Een overzicht.

Sacha Van Wiele

Duidelijk opgelucht kondigt Groen-kopstuk Wouter Van Besien in de late namiddag van 15 oktober de ‘geboorte’ aan van de lijst Samen. Deze lijst van Groen, sp.a en onafhankelijken krijgt de goedkeuring van 76% van de leden. Toch heeft een kwart van de Groen-leden bezwaren bij deze samenwerking met sp.a. “Met de socialisten heb je altijd het risico dat er lijken uit de kast vallen”, zeggen de tegenstanders. “Ze zijn niet te vertrouwen.”

Maar Van Besien geniet een groot draagvlak, en dat kan hij in de schaal werpen om Samen door te drukken bij zijn achterban. Bovendien is er de ex-politiecommissaris Jinnih Beels, die als onafhankelijke op de tweede plaats van de lijst staat. Zij blijkt de ultieme joker te zijn voor Van Besien om twijfelaars over de meet te trekken. Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws krijgt de derde plek toegewezen.

25 november: uitgelekte Whatsapp-berichten

Iets meer dan een maand later zit er al een haar in de boter. Meeuws verwijt in een stevige opiniebijdrage dat bouwpromotoren in Antwerpen regels rond bijvoorbeeld bouwhoogtes kunnen afkopen. Hij schrijft dat naar aanleiding van het filmpje waarbij een deel van het schepencollege aanwezig was op een verjaardagsfeestje van bouwpromotor Erik Van der Paal in restaurant ’t Fornuis. De opiniebijdrage verrast ook Van Besien en Groen.

Al snel lekken ook Whatsapp-berichten uit waaruit blijkt dat Meeuws zelf ook zeer nauwe banden onderhoudt met projectontwikkelaars in zijn job als consultant voor het Nederlandse bureau EV Consult. De tegenstanders van Samen binnen Groen roepen collectief: “Zie je wel!”

Er volgt een gesprek van twee uur tussen Meeuws, Beels en Van Besien. De plooien worden gladgestreken en Meeuws stopt met zijn werk als consulent. Van Besien moet wel zijn gewicht in de schaal leggen om de boel bij elkaar te houden.

15 december: moeilijk doen over GAS-boetes

Nog geen maand later brengt Tom Meeuws zijn lijsttrekker opnieuw in een lastig parket. Hij neemt deel aan een debat waarin hij duidelijk maakt dat sp.a en Groen op dezelfde lijn zitten als het over de gemeentelijke administratieve boetes (GAS) gaat. Meeuws stond als bestuursdirecteur Integrale Veiligheid bij de stad Antwerpen mee in voor de uitrol van dit instrument tegen overlast. Over hoe dat gesprek is verlopen, zegt Meeuws nogal onbehouwen: “Meneer Van Besien, beste Wouter, gaat ge weer moeilijk doen over de GAS-boetes.”

Niet echt diplomatisch en weer moeten alle zeilen worden bijgezet om te benadrukken dat sp.a en Groen op dezelfde lijn zitten, ook als het om de GAS-boetes gaat.

11 januari: facturen van De Lijn

Weer een maand verder staat Tom Meeuws opnieuw in het oog van de storm. Nu gaat het over de besteding van budgetten toen hij directeur was van De Lijn Antwerpen. Wouter Van Besien moet opnieuw de verdediging van Meeuws opnemen. Alleen beschuldigt hij nu de N-VA, zonder de partij bij naam te noemen, van het voeren van een beschadigingsoperatie tegen Meeuws.

Bij elk incident verliest Van Besien krediet, ook binnen zijn eigen partij. De tegenstanders van Samen binnen Groen zullen het niet nalaten om hem er steeds weer aan te herinneren dat ze tot nu toe steeds gelijk hebben gekregen.

Samen - en vooral de positie van Van Besien - lijkt steeds meer op het Bijbelse verhaal van Petrus en de haan die drie maal kraaide.

LEES OOK: STANDPUNT. “Ook al sluit de sp.a de rangen, het optreden van Tom Meeuws heeft de ambitieuze samenwerking tussen rood en groen geen deugd gedaan

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER