© BERT DE DEKEN

Frank Deboosere laat patiënten met kanker glunderen: “Geniet nog van de schone nazomer”

Nee, het kost hem geen moeite om met al die patiënten een praatje te slaan. “Ik heb ook mensen uit mijn naaste omgeving verloren aan kanker”, zegt Frank Deboosere. “Ook voor mij lucht zo’n babbel op.”

Guy Van Nieuwenhuysen

LEES OOK: IN BEELD. Frank Deboosere steekt kankerpatiënten AZ Turnhout hart onder de riem

Vifke Daamen, de regiocoördinator van de psychosociale werking van Kom op tegen Kanker, is altijd al een enthousiaste dame, maar vandaag glundert ze nog meer dan anders. “Ik ben zo blij dat Frank Deboosere eindelijk onze patiënten in de Kempense ziekenhuizen eens een bezoek kan brengen. We nodigen elk jaar een bekende Vlaming uit op de Dag tegen Kanker. Dana Winner was hier vorig jaar, Chris Lomme, Nicole en Hugo, Barbara Dex zijn hier ooit al geweest. Maar Frank Deboosere, toch hét boegbeeld van Kom op tegen Kanker, dat is toch nog iets anders.”

Vifke is niet de enige die verguld is met het bezoek van de sympathieke weerman, die voor elke patiënt de tijd neemt en ervaringen met hen deelt. “Op 19 september kwam een patiënt ons vragen waar Frank Deboosere bleef. Hij was een maand te vroeg”, lacht Vifke, terwijl Frank met alweer een andere groep verplegers of vrijwilligers op de foto gaat. “Ik sta te kijken van het effect dat zijn bezoek op deze mensen heeft. Een BV die de moeite doet om naar hun verhalen te luisteren. Vergeef me mijn woordkeuze, maar dit doet hen nog lang stralen.”

© BERT DE DEKEN

Bespreekbaar

“Kanker is gelukkig een veel meer een bespreekbare ziekte geworden”, merkt de weerman op. Jack Van Den Eijnden uit Hoogstraten heeft maar een half woord nodig om zijn hele ziektebeeld te beschrijven. “Ik ben al een maand in behandeling voor slokdarmkanker. Toen ik die diagnose kreeg, dacht ik dat ik zou sterven. Gelukkig zijn er geen uitzaaiingen. Ik vind het fijn dat ik dat eens tegen Frank Deboosere heb kunnen zeggen. Zo veel BV’s heb ik nog niet ontmoet in mijn leven.”

Deboosere komt op de Dag Tegen Kanker niet alleen de patiënten een hart onder de riem steken, maar ook de vele vrijwilligers die op de oncologische afdelingen aan het werk zijn. Ze zijn te herkennen aan hun badge. Op die van Anita staat ‘Anita heeft tijd voor jou’. “Ik doe dit al zeven jaar”, vertelt ze. “Aanvankelijk eens per week, maar nu ik ook al vier kleinkinderen heb, kom ik nog eens om de twee weken. Ik bezorg de mensen een kop koffie en sta open voor een babbel. Sommige patiënten zie ik al jaren. Daar krijg je een band mee. Ze vertrouwen me veel toe en je voelt dat ze iets aan mijn gezelschap hebben.”

© BERT DE DEKEN

“We hebben zo’n tachtig zorgvrijwilligers in de Kempen”, weet Vifke Daamen. “Ze bieden zorg aan de patiënt en aan hun naaste familie. In het ziekenhuis van Turnhout is er ook Yolo, een ruimte waarin we de gezonde kinderen van mensen met kanker op woensdagmiddag opvangen. Dat is een uniek project. Kom op tegen Kanker leidt de vrijwilligers op. We hebben pas weer zo’n opleiding achter de rug, zodat we het team weer kunnen versterken. De meeste vrijwilligers zijn vrouwen en de meesten zijn met pensioen, maar we hebben ook mensen die dit vrijwilligerswerk combineren met deeltijds werk. Vaak zijn het mensen die zelf op de een of andere manier met kanker geconfronteerd zijn geweest. Deze vrijwilligers zijn onmisbaar geworden in onze ziekenhuizen. Ze zijn er om de lucht te zuiveren in het ziekenhuis, zeg ik altijd.”

“Geniet nog van de schone nazomer”, lacht Frank Deboosere wanneer hij de afdeling verlaat en een kijkje gaat nemen in de verwenhoek. Ook een initiatief dat het ziekenhuis elk jaar neemt. Leerlingen van het Heilig Graf geven patiënten een voetmassage, in de koffiehoek ligt niet alleen gebak, maar ook aardbeien van de veiling van Hoogstraten. Frank zou dringend weg moeten, naar de andere Kempense ziekenhuizen, maar mensen blijven hem aanklampen. Het wordt een lange dag.