Direct naar artikelinhoud
Update

"Mysterieuze" aardbeving in Noord-Korea in omgeving kernproeflocatie

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was erg enthousiast bij de vorige nucleaire test.Beeld ap

In Noord-Korea werd vanochtend een aardbeving met een kracht van 3.4 op de schaal van Richter gemeten. De aardbeving vond plaats op ongeveer 50 kilometer afstand van een plek waar nucleaire wapens worden getest, aldus toezichthouders.

en

Volgens Chinese aardbevingsdeskundigen leek de schok op een "verdachte explosie'', zo meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Het meteorologisch instituut van Zuid-Korea zegt de beving te hebben geanalyseerd en zegt dat het waarschijnlijk om een 'natuurlijke' aardbeving gaat.

"Een belangrijke onderzoeksmethode is het kijken naar de seismische golven of de seismische akoestische golven. Het laatste kan duiden op een door mensen veroorzaakte aardbeving, maar dat was hier niet het geval. Dus kunnen we dit vooralsnog een natuurlijke aardbeving noemen'', aldus een Zuid-Koreaanse functionaris. De aardbeving deed zich voor in het gebied in de buurt van het testgebied Punggye-ri in Noord-Korea.

Eerdere recente bevingen in het land waren het gevolg van nucleaire tests en hadden een kracht van minstens 4.3. De laatste test op 3 september had een magnitude van 6.3. De internationale verdragsorganisatie voor het verbod op kernproeven (CTBTO) meldt dat zij zaterdag twee seismische gebeurtenissen heeft gedetecteerd, maar dat het waarschijnlijk niet om mensenwerk gaat.

Verwijten van Trump
Wereldleiders hebben het autoritaire regime in Pyongyang de duimschroeven aangedraaid wegens zijn nucleaire programma en zijn herhaaldelijke ballistische tests. De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gooiden eerder deze week nog met verwijten naar mekaar. Trump vertelde dinsdag voor de Algemene Vergadering van de VN dat de VS Noord-Korea "volledig" zouden kunnen "vernietigen", waarna Kim de Amerikaanse president "geestesziek" noemde.

"Mysterieuze" aardbeving in Noord-Korea in omgeving kernproeflocatie
Beeld ap
"Mysterieuze" aardbeving in Noord-Korea in omgeving kernproeflocatie
Beeld reuters