© Jan Van der Perre

Handshake, een cocktail die symbool staat voor de diversiteit van ’t Stad: mix van Bolleke met exotische ingrediënten

Vrijdag lanceert Atlas, de stadsdienst voor Integratie en Inburgering, de nieuwe Antwerpse cocktail Handshake. Bedacht en geshaked door Mauricio Navas (32). “Als je een Bolleke mixt met lekkers uit de vier continenten proef je dat diversiteit smaakt”, zegt de Antwerpse Ecuadoriaan. Met zijn verhaal wil hij nieuwkomers een hart onder de riem steken.

Karin Vanheusden

Het is de eerste keer dat Atlas haar slotfeest voor nieuwkomers die net hun inburgeringstraject achter de rug hebben, openstelt voor alle Antwerpenaars. “We willen meer inzetten op verbinding en onderlinge contacten bevorderen”, zegt Claire Koreman van Atlas. “Dit is een feest voor de hele stad. We willen laten zien hoe Atlas werkt en wat we willen bereiken. We demonstreren onze tools Stadsklap en de conversatietafels en hebben een apart programma voor kinderen. Om 18.15u toosten we op de stad, met onze nieuwe cocktail. Handshake is een mix van het Antwerps Bolleke met ingrediënten uit Afrika, Azië en Amerika. Een symbool voor de diversiteit van Antwerpen en het bewijs dat mixen een mooi resultaat kan hebben, zoals Antwerpen dat ook is.”

© Jan Van der Perre

Voor de Handshake kwam Atlas terecht bij Mauricio Navas, eigenaar van cocktailbar Bar 11 en restaurant Chakana in de Pelgrimstraat in Antwerpen. “Is er iets Antwerpser dan het Bolleke? Ik dacht het niet”, zegt de sympathieke Ecuadoriaan. “Dit bier vormt de ideale basis voor een lekkere mix van jenever, ook Belgisch, ananas uit Amerika, appelsien en amandel uit Azië en munt uit Afrika. Symbool voor de diversiteit van Antwerpen.”

De non-alcoholische variant Chicha is een cocktail van paarse maïs, munt, schil van appelsien, ananas, kaneel en geheime theekruiden. “Even lekker en verfrissend als de Handshake”, knipt Mauricio Navas, en hij heeft gelijk.

Moeilijk parcours

Het parcours dat de bedenker van de nieuwe cocktail in Antwerpen heeft afgelegd, was niet bepaald gemakkelijk. Hij was 15 toen hij met zijn moeder en broertje van de Ecudoriaanse hoofdstad Quito naar Antwerpen verhuisde. “Dankzij mijn competitiviteit en goesting om hard te werken, is het me gelukt in vijf jaar twee bloeiende zaken uit de grond te stampen”, vertelt hij. “Ik hoop dat mijn verhaal andere nieuwkomers in de stad kan inspireren om vol te houden.”

Hoewel hij als kleine jongen politieagent wilde worden, is Mauricio na zijn middelbaar een opleiding hotel aan de PIVA begonnen. “Ik heb 1001 jobs gedaan: cafés poetsen, afwassen in restaurants, af en toe een klus in de bouw of bij een schilder. De baas van het restaurant waar ik weekendwerk deed, zag dat ik een hart had voor horeca. Dankzij hem ben ik gaan studeren. Mijn eerste echte job was als kok in het Italiaanse restaurant Ferrier 30.”

Mauricio’s grote droom was maître d’hotel te worden. Mensen bedienen en verwennen. “Jammer genoeg was mijn Nederlands daarvoor niet goed genoeg. En toch heb ik de moed niet opgegeven en ben ik gaan solliciteren voor een job bij Sir Anthony Van Dijck. Tijdens het interview met Marc Paesbrugghe vertelde ik eerlijk over mijn droom, over mijn Nederlands dat nog niet goed genoeg was, en ook over mijn plan dat te verbeteren … Hij was onder de indruk van mijn passie, en ik heb anderhalf jaar mogen meedraaien bij Sir Anthony Van Dijck.”

© Jan Van der Perre

Latijns-Amerikaanse gerechten

De volgende stap die Mauricio wilde zetten, heeft hij moeten overslaan, opnieuw omdat zijn Nederland nog niet goed genoeg was. “Ik wilde manager-gerant worden in een restaurant of bar, maar niemand wilde mij aannemen. Dus heb ik zelf de stap gezet en een eigen zaak gestart, Bar 11. Dankzij mijn ervaring in de bouw heb ik het hele pand zelf opgeknapt en aangekleed, vooral met gerecycleerd materiaal. Intussen werk ik met drie barkeepers en de zaken gaan goed.”

Mauricio is best trots op wat hij bereikt heeft, maar hij blijft zoeken naar nieuwe uitdagingen. “Anderhalf jaar geleden ben ik met restaurant Chakana begonnen. Een echte familiezaak, met mijn broer en neef in de keuken, een andere neef als maÎtre d’hotel. We serveren authentieke Latijns-Amerikaanse gerechten, maar bereid met technieken van hier. Ook in de bar experimenteer ik graag. Mijn cocktail op basis van kriekenbier en whisky heeft me tot de Handshake gebracht.”

Mogelijk zal de cocktail Handshake ook op andere stadsfeesten, zoals de Winterbarbecue of de Bollekesfeesten worden geserveerd.

Atlas op het plein, vrijdag 22 juni, Theaterplein vanaf 16.30u. Om 18.15u wordt er met de Handshake en de Chicha getoost op de stad.