© BELGA

STANDPUNT. In Amsterdam kijken ze niet meer op van een liquidatie meer of minder

Ofwel zijn die drugsjongens totaal roekeloos en delven ze hun eigen graf door overheid en gerecht telkens weer te tarten, met steeds extremere aanslagen, nu zelfs met granaten, zuiver oorlogstuig. Ofwel zitten ze ergens veilig ver van hier en betalen ze handlangers om het vuile werk op te knappen.

Dirk Hendrikx

Die kleinere criminelen worden goed betaald voor het risico dat ze lopen en met een beetje geluk komen ze er mee weg en kunnen ze nog lang de patser uithangen. De grote jongens schuilen naar verluidt tot in Dubai. De tentakels van het Belgische gerecht reiken niet tot daar. De kans om er lastiggevallen te worden, laat staan opgepakt en uitgeleverd, is zeer klein. In Marokko ligt dat anders. Met dat land werken we vrij goed samen en de regering is daar zelf ook in oorlog met de drugscriminelen, zeker nadat onlangs per vergissing de zoon van een rechter is doodgeschoten in een Nederlands-Marokkaanse afrekening in Marrakech.

In Nederland zou een intimidatiepoging met granaten waarschijnlijk minder ophef maken dan hier het geval is. Zeker in Amsterdam zijn ze wat gewend en kijken ze niet meer op van een liquidatie meer of minder.

Precies dat is verontrustend. Als zulke oorlogen tussen drugsbendes uitbreiding hebben genomen tot in Antwerpen, dan gaan wij er ook aan moeten wennen. Brandende auto’s, kogelgaten in rolluiken, een verdwaalde kogel in een kinderkamer tot directe moordpogingen toe: dat hoort er dan bij.

Zal het grote Stroomplan, met tachtig specialisten uit verschillende diensten die vanuit één locatie de cocaïnemaffia gaan bestrijden, veel verschil maken?

“Het is een strijd die je niet kunt winnen, maar die je moet voeren”, zei Bart De Wever temperend tussen de ronkende woorden door toen het plan drie weken geleden werd voorgesteld. Waren daar aanwezig in het Havenhuis: minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), minister van Justitie Koen Geens (CD&V), minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld) en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zelf. Gisteren bleef het op hun twitteraccounts oorverdovend stil, op een oproep ‘dit moet stoppen’ van De Backer na. Tja, wat moet je na de zoveelste keer nog zeggen?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER