Colruyt biedt nu ook wijn in brik aan: wat vindt onze wijnkenner daarvan?
Colruyt heeft een nieuw item in zijn assortiment opgenomen: wijn in brik. De supermarktgigant wil het nieuwste product uittesten om te zien of de consument de nieuwe verpakking kan smaken.
Het gaat voorlopig om één soort wijn: de Dark Horse Buttery Chardonnay uit Californië, volgens de gespecialiseerde site Vivino een puike 3,4 op 5. Maar in plaats van de gewoonlijke witte fles met geel etiket, gaat het om een geel brik met een chocoladebruin paard op. Door de verpakking heeft het eigenlijk veel weg van een brik Cécémel.
Voor Colruyt gaat het voorlopig om een test. “We hebben deze wijn nu zo’n twee maanden in het assortiment opgenomen. Te kort om er nu al conclusies over te trekken”, zegt woordvoerder Hanne Poppe. “We hebben het product vooral opgenomen vanwege het ‘gemak’. Klanten zijn meer en meer op zoek naar gemak en verpakkingen die makkelijk mee te nemen zijn maken daar een onderdeel van uit. Een brik van 75 cl zal bijvoorbeeld minder wegen dan een fles van 75 cl en is ook minder breekbaar.”
Colruyt is overigens niet de enige, ook Albert Heijn heeft zo’n brik in de rekken staan en ook in het buitenland is een brik wijn geen unicum meer. Toch denkt Alain Bloeykens, wijnkenner van deze krant, dat het initiatief maar een kort leven beschoren zal zijn. “Er zijn al heel wat precedenten geweest, zoals wijn in blik. Dat was ook voor het gemak. Zodat mensen gekoelde wijnen konden meenemen naar picknicks of op festivals buiten. Maar ook daar zie je dat het assortiment enkel afneemt en niet toeneemt”, zegt Bloeykens. “Ik vrees dat de enige alternatieve verpakking voor de wijnfles, de kartonnen doos is geworden. Twintig jaar geleden was dat voornamelijk rommel, maar vandaag trekken zelfs de goede chateaus er hun neus niet meer voor op. Dat is dus een geslaagd concept. Maar in het algemeen vraagt wijn toch nog steeds iets meer allure. Als ze mij een brik serveren tijdens de feestdagen, loop ik misschien wel weg.”
Voor smaak of bewaaropties, moet de consument het brik alleszins niet links laten liggen. “Een brik is zeker even degelijk als een fles. Want de wijn die er in gebotteld – of in dit geval dus ‘gebrikt’ – wordt, zijn wijnen om onmiddellijk te consumeren. Het is geen goed idee om die in de wijnkelder te leggen.”