Spookbedrijven lichten sociale zekerheid op voor miljoen euro

© Shutterstock

Eén miljoen euro. ­Zo veel geld verloor de ziekteverzekering het voorbije jaar aan ­fictieve bedrijven die valse sociale documenten verkopen. Op die manier streken 651 mensen – en ­allicht een veelvoud van hen – werkloosheidsuitkeringen op of zagen ze medische zorgen terugbetaald. “Zo’n fictief bedrijf ontmaskeren, vergt veel tijd en energie”, zegt Karel Deridder, chef van de inspectiediensten (RSZ).

jonas mayeur en pieter huyberechts

Omdat inspecteurs oplichting vermoedden, riepen ze vorig jaar een arbeider op een Brusselse werf op bureau voor ondervraging. Een routineonderzoekje, dacht de man in kwestie. Voor welk bedrijf hij nu precies werkte? Dat bleek geen moeilijke vraag. De tweede: hoe ze nu precies samen naar de befaamde werf in kwestie – in realiteit gewoon achter de hoek van het kantoor – konden rijden? Dat bleek plots een extreem moeilijke vraag. De man viel door de mand en moest toegeven dat hij voor een fictief bedrijfje werkte en onterecht door te “werken” opgebouwde rechten uitbetaald kreeg. “Vorig jaar hebben we door doorgedreven onderzoek 181 bedrijven onderschept, met 651 werknemers”, vertelt Karel Deridder, directeur-generaal van de inspectiediensten (RSZ).

Een bedrijf dat zich registreert en al dan niet maandelijks bijdragen betaalt, bekomt op die manier heel wat rechten voor zijn personeel. “Werkloosheidsuitkeringen, medische zorgen die terugbetaald worden, noem maar op.” Door (valse) loonfiches op te diepen, is ook een lening bij een bank verkrijgen een stuk makkelijker dan voorheen.

Het Riziv, het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, becijferde – in samenwerking met de ziekenfondsen – een onterecht uitgekeerd bedrag van 941.364 euro aan sociale fraude. Valse bedrijven kosten ­onze ziekteverzekering dus jaarlijks één miljoen euro, want de tendens is er al ­enkele jaren.

De investering waard

Karel Deridder gebruikt een boutade om het moeilijke speurwerk naar malafide oplichters te benoemen. “Minder dan 48 uur om de gegevens van een werknemer in het netwerk van de sociale zekerheid te gooien, 48 maanden onderzoek om de fictieve prestaties te ontmaskeren, zeggen we hier altijd.”

Veel tijd en energie dus, want oplichters worden almaar gehaaider. “Vroeger betaalden ze simpelweg geen sociale bijdragen, waardoor ze snel door de mand vielen. Nu betalen ze vaak braafjes hun bijdrage, waardoor ontmaskeren complexer wordt.”

De valse werknemers zelf investeren vaak enkele duizenden euro’s om onder de radar te blijven. Ze krijgen van de oplichters een soort starters kit, met tal van ­fictieve documenten. “Wat ze nadien opstrijken als ze op de ziekenkas terugvallen of een onterecht een werkloosheidsuitkering opstrijken, is een veelvoud.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen