Maria Goossens, Mireille Westhof en Hilde De Laat van de Fietsersbond: “We zoeken nog handige vrijwilligers om onze fietsen mee rijklaar te maken.”© RR

Fietsersbond ontvangt 4.000 euro voor project ‘Een fiets voor iedereen in Arendonk’

Arendonk -

Een op de vijf inwoners heeft moeite om zich te verplaatsen en lijdt aan ‘vervoersarmoede’. De lokale afdeling van de Fietsersbond wil daar iets aan doen met het project Een fiets voor iedereen in Arendonk.

Eddy Meulemans

De gemeente Arendonk was in oktober een van de vele werkgevers in Vlaanderen die deelnamen aan de actie Bike for Life, waarbij het personeel werd aangespoord om met de fiets naar het werk te komen. Per afgelegde kilometer stortte de gemeente een bedrag in de campagnespaarpot. De campagne bracht zo in totaal 58.367 euro op. Uit die pot ontvangt de Fietsersbond-Arendonk nu 4.000 euro voor de realisatie van een ambitieus project om de vervoersarmoede in Arendonk tegen te gaan.

20 euro per jaar

“Het is onze ambitie dat iedereen in Arendonk een fiets kan hebben”, zegt Hilde De Laat van de lokale afdeling van de Fietsersbond. “Kinderen tot 12 jaar kunnen sinds 2021 terecht in onze fietsbieb, waar je voor 20 euro per jaar een kinderfiets huurt. Nu willen we een soortgelijk initiatief opstarten voor jongeren en volwassenen.”

Volgens Hilde zijn er ook in een welvarend Kempens dorp als Arendonk nog talrijke gezinnen die het niet breed hebben en voor wie de aankoop van een degelijke fiets gewoon te duur is. “Als je geen fiets hebt, is het vaak heel moeilijk om op school of het werk te geraken, te solliciteren of gewoon naar de winkel, de sportclub, familie of vrienden te gaan”, zegt ze. “Zonder fiets mis je kansen op onderwijs, werk en sociale contacten.”

Ook e-bike en bakfiets

Met het geschonken startbudget van 4.000 euro heeft de Fietsersbond nu onder meer al enkele tweedehandse fietsen gekocht, waaronder ook een e-bike en een bakfiets. Nu zoekt ze nog vrijwilligers met handige handen die de aangekochte rijwielen mee repareren en rijklaar maken. Inwoners die zo’n opgeknapte fiets voor een korte of langere periode wensen te lenen, kunnen daarvoor contact opnemen met het Sociaal Huis.

Een fiets voor iedereen in Arendonk is een gezamenlijk project van de Arendonkse Fietsersbond, het gemeentebestuur, welzijnsschakel Tel-oor, de armoederaad en het Centrum voor Avondonderwijs (CVO) HIK.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Kempen