Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Jambon: "We doen er alles aan om deze plaag van plofkraken zo snel mogelijk in te dijken"

Opnieuw twee geldautomaten opgeblazen vannacht: in Lommel en Lummen
Beeld VTM Nieuws

Er hebben afgelopen nacht opnieuw twee plofkraken plaatsgevonden, deze keer in Lommel en Lummen. Er werden bankautomaten van Bpost opgeblazen, dat bevestigt Bpost. "We hebben goede afspraken gemaakt, we volgen het nu op de voet", reageert minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

"We doen er alles aan om deze plaag zo snel als mogelijk in te dijken", dat zegt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in een reactie op de twee nieuwe plofkraken. Volgens het kabinet-Jambon zijn er vorige week goede afspraken gemaakt tussen de politie, justitie en de bankensector. "We volgen dit dag na dag op", klinkt het.

Na een eerdere reeks plofkraken maakten Binnnelandse Zaken, Justitie en de bankensector vorige week al een reeks afspraken. Zo werd onder meer beslist de lokettenzalen van de banken met geldautomaten 's nachts te sluiten. Een nieuwe evaluatievergadering staat gepland voor 17 juli. "Maar indien nodig en nuttig kunnen we vroeger opnieuw samen zitten", zegt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Volgens het kabinet-Jambon zijn vorige week al "goede afspraken" gemaakt om het fenomeen aan te pakken en is het vooral aan de bankensector om eventuele bijkomende maatregelen te nemen rond de bankautomaten zelf. "Wij proberen intussen het gerechtelijk onderzoek op volle toeren te laten draaien en zorgen ervoor dat de lokale en federale politiediensten de zaken zo alert mogelijk opvolgen", klinkt het.

'Het is een prioriteit om plofkraken zo goed mogelijk een halt toe te roepen'
Isabelle Marchand, woordvoerster van Febelfin

Sector

De banken en Bpost gaan bekijken of ze nog extra maatregelen kunnen nemen om hun geldautomaten beter te beveiligen tegen plofkraken. "Er is vrijdag overleg met de veiligheidsmensen van de banken en Bpost", zegt Isabelle Marchand, de woordvoerster van Febelfin, de federatie van de financiële sector.

De woordvoerder benadrukt dat de banken al heel wat maatregelen hebben genomen om de automaten extra te beschermen. Ook tijdens een overleg vorige week met Justitie en Binnenlandse Zaken werden nog afspraken gemaakt, waaraan ook gevolg is gegeven.

"Het is een prioriteit om plofkraken zo goed mogelijk een halt toe te roepen", aldus nog Marchand. Daarom is er vrijdag nieuw overleg met de eigen veiligheidsmensen en Bpost, en indien nodig kan de op 17 juli geplande opvolgvergadering met justitie en binnenlandse zaken vervroegd worden.

Twee nieuwe plofkraken

"De kantoren waren gesloten en de camera's zijn onschadelijk gemaakt. Met hoeveel de gangsters waren en of er al dan niet buit was, is nog niet duidelijk", zegt Bpost aan VTM NIEUWS. De onderzoeken zijn op dit moment volop bezig. De kantoren zullen vandaag gesloten blijven. 

Het kantoor in Lummen is door de ontploffing verwoest. Ook delen van de bankautomaat zijn tot op de straat geblazen. Getuigen werden omstreeks 3.20 uur wakker door een luide knal. Even later zagen ze een auto wegscheuren. Volgens de getuigen spraken de daders duidelijk met een Nederlands accent.

Er werden de voorbije maanden al verschillende plofkraken uitgevoerd op geldautomaten in post- en bankkantoren. Naar aanleiding daarvan vond er vorige week nog spoedoverleg plaats tussen de banksector, Binnenlandse Zaken, politie en Justitie. Er werd toen onder meer afgesproken de zone waar de geldautomaten staan, vanaf 23 uur af te sluiten.

Lees verder onder de foto.

Het Bpost-kantoor in Lommel.Beeld Mariotti

Dat was ook in Lummen en Lommel het geval, verzekert Bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck. Maar dat hield de daders dus niet tegen. "We nemen deze situatie bijzonder ernstig. We zullen het opgestelde actieplan verder uitbouwen en een aantal maatregelen versneld nemen', aldus Van Speybroeck. Over de aard van de extra maatregelen kan de woordvoerster niets zeggen. "Het gaat om ingrepen aan de geldautomaten zelf, de infrastructuur ...", klinkt het, in samenwerking met de andere betrokkenen. 

Burgemeester Luc Wouters (CD&V) van Lummen ging zich ter plaatse vergewissen van de toestand. "De buurtbewoners beleefden een korte nacht. Rond 3 uur werden ze opgeschrikt door het geluid van een ontploffing. Mijn grootste bekommernis waren de bovenliggende appartementen. De brandweer heeft na onderzoek geoordeeld dat de stabiliteit van het gebouw veilig is," aldus de burgemeester van Lummen.

De ravage in het kantoor zelf is volgens Luc Wouters enorm. "Alle vensters zijn aan diggelen geslagen. Het plafond is verwoest. De onderdelen van het plafond liggen verspreid in het kantoor", klinkt het. "We zijn bezig met herinrichtingswerken in het centrum van Lummen, maar dat weerhield de daders blijkbaar niet om de feiten te plegen."

Het hele kantoor in Lummen is door de ontploffing verwoest.Beeld Royackers