Buitenlandse media over Klein: een favoriet naar huis gestuurd

Foto: ANP

Dat Joost Klein niet mag meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival is ook groot nieuws in het buitenland. Het Britse BBC schrijft dat “de artiest naar huis is gestuurd” en noemt de Nederlander een van de favorieten die de wedstrijd dit jaar had kunnen winnen.

De diskwalificatie is “breaking” bij Sky News. De Britse nieuwszender kopt een artikel hierover met “Songfestival schrapt Nederlandse inzending Joost Klein na controverse over ‘incident'”. Tegen Klein is een klacht bij de politie ingediend vanwege een bedreiging.

“Er is heel veel aandacht voor want dit is ongezien”, reageert Gianni Paelinck, die voor de Belgische openbare omroep VRT het festival in Malmö volgt. “Ik vraag me ook af hoe het publiek hierop zal reageren.”

Bij de Franse televisiezender BFMTV is de uitsluiting van Klein het hoofdpunt van het nieuws. “Joost Klein, 26 jaar oud en met geperoxideerd haar, trok de aandacht door zijn onenigheid te laten zien met zijn plaatsing naast de Israëlische vertegenwoordiger Eden Gola”, staat op de nieuwssite van BFMTV, met de toevoeging dat de uitsluiting daar niet mee te maken heeft.

“ESC schmeißt Holland raus!”, kopt het Duitse dagblad Bild, oftewel “Eurovisiesongfestival gooit Nederland eruit!” Bild schrijft dat Joost “in Malmö werd beschouwd als een van de grote favorieten, zelfs als publiekslieveling. Maar zaterdagmiddag besloot de European Broadcasting Union (EBU) dat de Nederlander eruit ligt”.

De Italiaanse krant La Repubblica noemt de uitsluiting “jammer” en zoomt in op de boodschap achter het nummer Europapa, over een gezamenlijke Europese droom in tijden van verdeeldheid en het verlies van Kleins ouders op jonge leeftijd.