Duizenden lopen mee in pro-Palestijnse mars door Amsterdam

Foto: ANP

Duizenden mensen hebben zich aangesloten bij een mars door de binnenstad van Amsterdam ter gelegenheid van de herdenking van de Nakba, ofwel de catastrofe. Op deze dag wordt herdacht dat in 1948 na het ontstaan van de staat Israël honderdduizenden Palestijnen werden verdreven of op de vlucht sloegen.

De herdenkingsdemonstratie begon om 13.00 uur op de Dam met enkele sprekers en twee minuten stilte. Rond 14.30 uur vertrokken de deelnemers in een mars richting het Museumplein. Aan het begin van de stoet rijdt een kar met daarop speakers en iemand die de menigte toespreekt. Veel aanwezigen hebben Palestijnse vlaggen bij zich.

Op het Rokin stopte de menigte even bij de Starbucks. Ze riepen “shame on you” richting de Amerikaanse koffieketen. Volgens pro-Palestijnse actievoerders zou Starbucks geboycot moeten worden vanwege de steun die het bedrijf zou geven aan Israël.

In de buurt van de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema aan de Herengracht riepen de deelnemers aan de mars “Halsema, shame on you”. Ze vinden dat Halsema heeft toegestaan dat de politie geweld gebruikte tegen vreedzame demonstranten. De demonstranten zijn boos dat zij haar excuses niet wil aanbieden en willen dat de burgemeester opstapt. “Halsema, resign!” zo klonk het.