© rr

KOPMAN. Spektakel gegarandeerd in deze snikhete Tourweek

Geboren en getogen in de Kempense wielergrond en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjournalist Guy Van Den Langenbergh zijn eigenzinnige blik op de koers.

Wie houdt van een beetje spanning en ­suspense én het wielrennen een warm hart toedraagt, hoeft deze week niet buiten te ­komen. Van ­donderdag tot en met zaterdag mag u rustig plaatsnemen voor televisie, ­ijsblokjes en flesje water bij de hand. De Tour doet de rest.

Met nog zes etappes te gaan is het in de verste verte nog geen uit­gemaakte zaak wie straks in Parijs het geel zal dragen. Meer zelfs, het kransje favorieten is nog altijd naar de normen van de Tour vrij uit­gebreid. Hoelang houdt gele trui ­Julian Alaphilippe stand, is het ­Bernal of Thomas die door Team ­Ineos naar voor wordt geschoven, wat kan Steven Kruijswijk nog en betaalt Thibaut Pinot in de Alpen een prijs voor zijn inspanningen in de Pyreneeën? Allemaal vragen waar we met zes etappes te gaan niet meteen een ­zinnig antwoord op kunnen geven.

Spektakel gegarandeerd dus op een parcours dat zijn gelijke in deze Tour nog niet heeft gekend. Nog vier keer moeten de ­renners over een col buiten categorie, nog vijf keer passeren ze de magische grens van de 2.000 meter, nog twee keer finishen ze bergop. Zelfs de laatste beklimming van deze Tour, zaterdag richting Courchevel, kan het volle­dige klassement overhoop zetten.

Christian Prudhomme en zijn parcours­bouwer Thierry Gouvenou zijn erin geslaagd een parcours op te bouwen dat toewerkt naar een ­fantastische climax, zaterdag in Val Thorens. Zowel donderdag, vrijdag als ­zaterdag liggen er kansen te over via allerhande scenario’s. Aanvallen van ver of wachten op de slotklim, het kan allemaal.

Is de rol van de Belgen uitgespeeld? Niet noodzakelijk. Vooral woensdag, met aankomst in Gap, verwachten we dat een aantal landgenoten een gooi zal doen naar een vierde ritzege. Niet dat het nodig is om van deze Tour een nu al geslaagde onderneming te maken. In de strijd om geel doen we ­helaas nog niet mee. Maar moeten we daar echt van wakker liggen? De Tour beperken tot de strijd om geel is een groot deel van het peloton oneer aandoen. Die denkfout ­weigeren we te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER