© Philippe Verstraete

Gemeente excuseert zich voor oppompen water aan Schildestrand: “Arbeider negeerde instructies”

Philippe Verstraete is een van de ‘waterbewoners’ van Schildestrand. Hij schrok toen hij maandag zag dat de gemeente Schilde ondanks het captatieverbod water kwam oppompen uit de vijver van Schildestrand. “Een misverstand”, reageert schepen Peter Mendonck (N-VA).

Kristin Matthyssen

Philippe woont op de Karekiet. Zijn tuin grenst aan de vijver van Schildestrand. Hij is vooral ontstemd, omdat in maart dit jaar een zwaan in nood was op de vijver door een vishaak in zijn snavel. “We zagen het dier elke dag achteruitgaan omdat het niet kon eten. Met enkele Schildestrandbewoners hebben we toen de gemeentelijke diensten gecontacteerd, die ons doorverwezen naar de brandweer. Bij de brandweer van Schilde werden we doorverwezen naar brandweer Zoersel, omdat zij over een bootje beschikken om dieren te kunnen vangen. Tot onze teleurstelling kregen we te horen dat ze ons niet konden helpen, omdat de zwaan op een privévijver zwom. Wij zijn hier eigenaar van de vijver schijnbaar. We hebben toen zelf in de koude in het water die zwaan moeten redden.”

Precies door die nare ervaring, was Philippe in zijn wiek geschoten toen hij zag dat een oranje camionette van de gemeentediensten van Schilde met een blauwe tank water kwam pompen uit de vijver aan Schildestrand. “Mogen ze dat wel doen, uit een privévijver? Zelf mogen we onze gazons niet meer sproeien en de auto niet meer wassen. Maar de gemeente mag hier wel water komen halen om de bloemetjes in de plantsoenen te gieten. Ik denk dat ze dat niet meer uit het Antitankkanaal willen doen, omdat dat water te rood ziet na de baggerwerken vorig jaar. We vinden dit vooral lastig, omdat de vijver van Schildestrand stilstaand water is en hier veel vissen en watervogels op zitten. Als de gemeente hier blijft pompen en het waterpeil nog zakt, dreigt er gevaar voor botulisme.”

Schepen van Openbare Werken Peter Mendonck (N-VA) reageert verbaasd en belt ons even later terug. “Een medewerker van onze diensten heeft inderdaad tegen de instructies van zijn ploegchef in, water getankt uit de vijver van Schildestrand om de bloemen in park Schildehof water te geven. Dat is zeker niet de bedoeling, want we hebben aan het kerkhof twee putten van 40.000 liter liggen. Watervoorraad genoeg dus om onze bloemen te bewateren. Dit zal geen tweede keer gebeuren. Los daarvan denk ik niet dat de vijver van Schildestrand een privévijver is. Het verhaal van die zwaan verbaast mij. Ik had hier in elk geval geen weet van.”

© kma