Vlaamse film & tv

Kevin Janssens debuteert als regisseur in VRT-reeks

Kevin Janssens, hier nog als acteur in de Netflix-reeks ‘Rough diamond’.© netflix

Vijf films en zeven series krijgen in totaal twee miljoen euro steun van Screen Flanders. Daarbij een film van Kat Steppe en twee fictieseries van Filip Lenaerts – een waarin Kevin Janssens debuteert als regisseur.

Inge Schelstraete

Regisseur Filip Lenaerts draait sinds het succes van Het verhaal van Vlaanderen op volle toeren. Bij de twaalf nieuwe projecten waarin Screen Flanders investeert, zijn er twee fictieseries van hem, Badgast en Breendonk.

Breendonk, met naast Lenaerts Kevin Janssens als debuterend scenarist en regisseur, is een serie voor VRT1, op basis van waargebeurde feiten uit 1942. Badgast regisseert Lenaerts dan weer samen met Sander Brants; de Vlaams-Nederlandse productie met Tom Waes in de hoofdrol wordt opgenomen op Terschelling. De reeksen krijgen respectievelijk 240.000 en 390.000 euro steun.

Zondag de negenste, dat 135.000 euro steun krijgt, is een film van Kat Steppe – regisseur van reeksen als Goed volk met Jeroen Meus of Taboe met Philippe Geubels, dat werd genomineerd voor een internationale Emmy.

De film is Steppes eerste langspeler sinds Bedankt & merci uit 2010. Dat was een documentaire over de oude cafés in de Westhoek. Zondag de negenste, met onder meer Josse De Pauw en Peter Van den Begin, is fictie, maar wel opgenomen in een functionerend woonzorgcentrum.

Valt ook op: Kartonnen dozen, de verfilming van Tom Lanoyes tweede roman. Scenario en regie worden in handen genomen door Bavo Defurne (Noordzee, Texas) en Yves Verbraeken. Die krijgt 150.000 euro steun. Defurne loopt al lang met de verfilming in zijn hoofd, hij kondigde ze in 2019 aan.

Screen Flanders is het economisch fonds voor audiovisuele producties van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). In totaal geeft het nu twee miljoen aan twaalf audiovisuele producties, vijf films en zeven series. Zeven daarvan zijn in meerderheid Vlaams, vijf zijn internationale coproducties met een kleinere Vlaamse bijdrage. De twaalf projecten zullen 18.046.542 euro aan audiovisuele uitgaven opleveren in het Vlaamse Gewest, 9,02 euro per geïnvesteerde euro.