Aan verkiezingsbeloftes geen gebrek op deze Dag van de Arbeid.
Foto: Belga

Van miljonairstaks over koopkrachtplan tot meer investeringen in zorg: dit beloven politieke partijen op Dag van de Arbeid

De Dag van de Arbeid is traditioneel een hoogdag voor politieke partijen om hun sociaal beleid uit te doeken te doen. Met slechts 39 dagen te gaan voor de verkiezingen, vliegen de beloftes ons dit jaar al helemaal om de oren. Zowel PVDA, Vooruit, Vlaams Belang, MR als PS spraken vanochtend hun kiezers toe. 

PVDA reikt hand naar Vooruit

"De PVDA is dé strategisch linkse stem op 9 juni. Een stem op de PVDA is een stem voor linkse samenwerking en voor een links blok, dat een breekpunt maakt van eerlijke belastingen en koopkracht”, klonk het bij partijvoorzitter Raoul Hedebouw op het Anneessensplein in Brussel.

Daarvoor kijkt hij naar Vooruit, "terwijl voorzitster Melissa Depraetere zegt dat ze liever met N-VA zou besturen dan met PVDA". "Vandaag is de trieste waarheid dat als je op Vooruit stemt, je er de N-VA gratis bijkrijgt. We hebben in Antwerpen gezien wat een N-VA-Vooruit-bestuur in de realiteit betekent, en het resultaat is verre van positief."

De partij blijft Vooruit wel de hand reiken. "Ofwel ijveren we samen voor een echte miljonairstaks, hogere lonen en een terugkeer naar de pensioenleeftijd op 65 jaar, ofwel blokkeert Vooruit samen met N-VA verder onze lonen en bespaart ze miljarden in onze gezondheidszorg en onze sociale zekerheid."

Raoul Hedebouw
Foto: Belga

Vlaams Belang wil 239 euro netto extra voor werkende Vlamingen

Vlaams Belang heeft een plan op tafel gelegd om de koopkracht te verbeteren. De partij wil dat werkende Vlamingen elke maand minstens 239 euro netto extra overhouden. "Zo doen we werken weer lonen en pakken we de promotieval aan", zei voorzitter Tom Van Grieken op de familiedag van zijn partij in Plopsaland in De Panne.

Het plan kost 8,5 miljard euro. De financiering haalt ze bij Vlaamse autonomie op het vlak van fiscaliteit en sociale zekerheid. Dat zou 7,5 miljard euro opleveren. De rest zoekt de partij bij de "asielfactuur" van 1,1 miljard euro.

Daarbovenop wil het Vlaams Belang de toegang tot de sociale zekerheid beperken tot wie minstens 8 jaar legaal in het land verblijft, 3 jaar voltijds heeft gewerkt en Nederlands van het niveau B1 kent. Opbrengst: 1,8 miljard euro. Ook besparingen op het politieke systeem liggen opnieuw op tafel.

Van Grieken noemde zijn koopkrachtplan perfect haalbaar als "orde op zaken wordt gezet". "De fiscaliteit en de sociale zekerheid moeten gesplitst worden en we moeten de onhoudbare migratiedruk stoppen."

Tom Van Grieken
Foto: Belga

Vooruit waarschuwt voor brexit-scenario bij splitsing België

Niet voorzitster Melissa Depraetere, maar Vlaams lijstduwer Conner Rousseau nam vandaag het woord. Hij waarschuwde tijdens zijn toespraak in thuisstad Sint-Niklaas voor de splitsing van het land die Vlaams Belang voorstelt. Volgens de oud-partijvoorzitter dreigt een brexit-scenario.

"Extreemrechts (in Groot-Brittannië, red.) beloofde dat afscheuren uit Europa goed zou zijn voor de arbeider, voor de zorg en voor de economie. Na tien jaar gepalaver heeft het wat het wil: achteruitgang voor de werkmensen, achteruitgang voor de zorg en een economie die slechter af is."

"Ik wil geen brexit in België", sprak Rousseau. "We hebben geen tijd om 10, 20, 30 jaar te onderhandelen over het einde van het land." Vooruit wil de werkende mensen "oplossingen" bieden, zei hij: "Een hoger loon, bijkomende investeringen in de zorg, een sterke economie".

Conner Rousseau
Foto: Belga

PS en MR delen sneren naar elkaar uit

Ook aan de andere kant van de taalgrens ontbrak het niet aan grote woorden.

Sterker nog: Paul Magnette, partijvoorzitter van PS, deed de “plechtige belofte” de lonen te verhogen als zijn partij in de regering komt. “Als de anderen dat niet willen, zal het zonder de socialisten zijn", verklaarde hij tijdens een bijeenkomst in Charleroi. Het minimumloon moet voor de PS met 400 euro omhoog en belastinghervormingen moeten lage lonen en de middenklasse 300 euro extra opleveren.

Een sneer naar MR, dat een blok wil vormen met CD&V, ontbrak niet. Volgens PS leidt zo’n scenario tot een rechtse regering. "We kennen de verwoestingen daarvan. Daar moeten we op 9 juni tegen vechten", aldus staatssecretaris Thomas Dermine.

Een goeie 50 kilometer verder, in Jemappes in de provincie Henegouwen, sloeg MR-voorzitter Georges-Louis terug. "Ik heb mijn jeugd doorgebracht op 500 meter van hier. Ik had alle kwaliteiten om een socialist te worden, maar ik ken ze te goed. Ik heb gezien waartoe teveel welzijn kan leiden. Het heeft de vooruitzichten van duizenden jongeren en kinderen aanzienlijk verkleind."

MR streeft onder meer naar een verhoging van de belastingvrije som en een verlaging van de vennootschapsbelasting naar 15 procent voor KMO's.

Gisterenavond lanceerde Open VLD al het idee om werkenden 500 euro meer pensioen te doen opbouwen dan personen die niet werken. Ook Melissa Depraetere van Vooruit nam gisteren al het woord, waarbij ze pleitte voor de verhoging van het minimumloon naar 2.500 euro bruto per maand. Groen wil het wettelijk minimumverlof in ons land dan weer uitbreiden van 20 naar 25 dagen, zo vertelde vicepremier Petra De Sutter in De Ochtend.

Meest gelezen