Rook stijgt op na beschietingen in de buurt van Otsjeretyne
Foto: AFP

Oekraïense bevelhebber: "Rusland valt volledige frontlijn aan en boekt hier en daar tactische successen"

In Oekraïne blijft de situatie aan het front verslechteren. Volgens de Oekraïense bevelhebber Oleksandr Syrsky valt Rusland "actief de volledige frontlijn aan" en boekt het "in sommige sectoren tactische successen".

Er zou de voorbije week hard gevochten zijn aan de frontlijn, schrijft Syrsky op Facebook, waarbij veroverde posities soms meerdere keren per dag van kamp verwisselden. 

Syrsky geeft ook toe dat de Oekraïense troepen zich uit meerdere dorpen in de provincie Donetsk hebben teruggetrokken. Hij spreekt ook over meedogenloze gevechten in de richting van de stad Pokrovsk, waar de Russen nog zo'n 30 kilometer van verwijderd zouden zijn. Pokrovsk is een van de grotere steden in Donetsk die nog in handen zijn van Oekraïne. Daar zou de situatie momenteel "het meest gecompliceerd" zijn.

Eerder op de dag beweerde het Russische persagentschap Interfax al dat het Russische leger het dorp Novobachmoetivka heeft veroverd. Dat ligt dicht bij Otsjeretyne, dat eerder deze week grotendeels veroverd zou zijn.

In de provincie Loehansk, ten noorden van Donetsk, "probeert de vijand te profiteren van zijn voordeel in de lucht en op het gebied van raketten en de hoeveelheid artilleriemunitie", vervolgt Syrsky. Het belangrijkste doel van de Russen is daarbij om de administratieve grens van de provincie te bereiken. De provincie Loehansk is al geruime tijd bijna volledig in handen van de Russen, op een aantal stroken grondgebied na.

Het Oekraïense leger is al een hele tijd in het defensief gedrongen aan de frontlijn, vooral in het oosten van het land. In februari nam het Russische leger nog de stad Avdiivka in. Volgens Syrsky hebben de Russen een "aanzienlijk voordeel" op het vlak van manschappen en middelen.

Maar ook in de zuidelijke provincies Cherson en Zaporizja zou het Russische leger de Oekraïense troepen aan de frontlijn onder druk zetten. Al zegt Syrsky dat de Russen daar minder succes boeken.

Oekraïne kampt niet alleen met een tekort aan luchtafweer, wapens en munitie, maar ook met een tekort aan troepen. Het wapentekort zou de komende dagen en weken alvast voor een deel weggewerkt moeten worden, nu het Amerikaanse parlement een nieuw steunpakket van 61 miljard dollar heeft goedgekeurd.

2 schijven daarvan (van 1 en 6 miljard) zijn de voorbije dagen al vrijgegeven, waardoor de Oekraïners alvast extra munitie, raketsystemen en luchtafweerraketten mogen verwachten.

Wat de manschappen betreft, probeert Oekraïne zich vooral te behelpen door de militaire eenheden zoveel mogelijk te roteren. In afwachting van nieuwe rekruten, die nog aangenomen én opgeleid moeten worden.

Oekraïense soldaten rusten even uit in de omgeving van Otsjeretyne
Foto: AFP

Meest gelezen