Direct naar artikelinhoud
Volleybal

Red Dragons met opgeheven hoofd naar huis

De Red Dragons vieren een verrassende 2-0-voorsprong in hun slotmatch tegen het nummer 1 van de wereld.Beeld Maxime Petit

De Red Dragons zijn uitgeschakeld op het WK volleybal, met een sterke prestatie tegen Brazilië en een historische zevende plek. De balans oogt al bij al positief.

Olympische droom blijft levendig

De Red Dragons slaagden in hun opzet om redelijk veel punten voor de wereldranking te pakken. "We doen beter dan onze 17de plek op het vorige WK, dat is positief", zegt spelverdeler Matthias Valkiers. Sam Deroo kijkt al verder: "Elk plaatsje dat we opschuiven op de ranking helpt voor onze olympische droom." Geert De Dobbeleer, TD van de Vlaamse volleybalbond, onthoudt: "De olympische droom blijft levendig. Bij een exit in de eerste ronde waren de Spelen niet meer realistisch geweest."

Kritische noot voor opslag en receptie

Het WK legde enkele pijnpunten bij België genadeloos bloot. Tegenover de echte wereldtop is de opslagdruk beduidend minder. "Wij hebben geen kanon dat kan doorduwen met een jumpservice", zegt Valkiers. Coach Andrea Anastasi wil daar werk van maken, maar het is niet evident. De speler met intrinsiek de hardste service, Bram Van den Dries, liet het op dit WK wat afweten. "Onze jumpservice moet beter om competitief te zijn", zegt Anastasi: "Bram speelde een goed WK, maar zijn service was helaas dramatisch." Voorts concludeert Anastasi dat België sterk presteert in de aanval en het blok, maar dat de receptie te wensen overlaat. Hij zou ook graag een Belgische libero in een grote competitie aan de slag zien gaan.

Met goede moed naar EK 2019 in eigen land

De Red Dragons hebben al iets om naar uit te kijken volgend jaar: dan vindt het EK in België plaats, in een co-organisatie met Nederland, Frankrijk en Slovenië. "Een EK in eigen land is een groot voordeel", zegt De Dobbeleer. "Als je ziet hoe het hier in Italië leeft. Hun wedstrijden voor 7.500 man waren al maanden uitverkocht. Ook voor België kan dat een hefboom zijn voor nog grotere prestaties." De Dobbeleer vindt Anastasi de juiste man op de juiste plaats om verder te groeien. "Hij voelt zich goed bij België en denkt ook aan de lange termijn. We willen als federatie verder investeren in het 'team rond het team', om meer professioneel en met meer gelijke wapens te strijden met de absolute toplanden."