Direct naar artikelinhoud
Festivalitis

Ellendig lang aanschuiven op Graspop

Een beeld vanuit de wachtende massa voor de ingang. De festivalganger die deze foto nam, moest 2,5 uur aanschuiven.Beeld Sigi Bodson

Graspop Metal Meeting is voor de eerste keer uitverkocht, en extra volk zorgt voor extra druk op de organisatie. Ondanks bijkomende maatregelen verliep de instroom van festivalgangers vandaag bijzonder stroef.

“Sorry, mag ik even storen: wij vinden geen plek meer op de camping”, zegt een jonge Duitser aan de ingang van de communicatiedienst van Graspop. “En wij zijn niet de enigen, ik vermoed dat er nog honderden wachten op een plekje om hun tent te zetten. Ik wil niet moeilijk doen, maar ik zou gewoon graag mijn geld terugkrijgen”, stelt hij vriendelijk en geduldig. Bij de organisatie staat er erg veel druk op de ketel: de eerste middag van het populaire en dit jaar zelfs uitverkochte metalfestival loopt logistiek niet zoals gehoopt. Op piekmomenten is het twee à drie uur aanschuiven.

Gek genoeg heeft net Graspop een bijzonder sterke reputatie op vlak van organisatie. Werden ze overweldigd door de hoeveelheid festivalgangers? “We hebben de terreinen verbreed, de ingangen ook, we hebben een dubbele bezetting qua personeel en we hebben dit alles duidelijk gecommuniceerd op voorhand”, zegt organisator Peter Van Geel. “Dit jaar zijn er twee ingangen, en vooral daar loopt het fout: mensen begrijpen het verschil niet tussen de route van de camping naar het festival, en de andere. Blijkbaar was dat niet duidelijk genoeg, waardoor er veel druk staat op de hoofdingang. Het feit dat veiligsheidsniveau drie nog altijd van kracht is, vraagt natuurlijk ook nog steeds om extra controle.”

Gemoedelijk

Uiteindelijk geraken alle bezoekers wel binnen, al is het lange aanschuiven soms ten spijt van hun favoriete optreden. Vooral het Belgische Moments en Fleddy Melculy worden mislopen. De sfeer blijft desondanks gemoedelijk, zoals gewoonlijk op het Kempense festival. “Ja, twee uur aanschuiven is uitzonderlijk lang”, zegt een koppel uit Hasselt geduldig. “Zeker voor een dagticket vind ik dit eigenlijk niet kunnen. Maar dat is nu eenmaal zo, en iedereen bleef er kalm onder.”

En wat betreft de camping: er wordt plaats gemaakt voor iedereen, drukt de organisator ons op het hart. “Veel mensen nemen gewoon een ruimere plaats in op de camping dan eigenlijk de bedoeling is”, vertelt hij. “Maar binnen een paar uur is dit opgelost.”

Na een piek rond zes à zeven uur, lijkt het ergste voorbij te zijn. Wachttijden zijn verkort tot een kwartier, en het is nergens tot bijzondere irritaties gekomen. Enkele kampeerders wachten nog steeds op een staanplaats. Maar ook dat zou morgen opgelost moeten zijn.