Direct naar artikelinhoud
WedstrijdverslagAnderlecht - Racing Genk (2-1)

Anderlecht profiteert weer van ervaring en balvastheid van Verschaeren

Yari Verschaeren scoort de 1-0 voor Anderlecht tegen Racing Genk, zaterdagavond in het Lotto Park.Beeld BELGA

Mede dankzij een magisch moment van Yari Verschaeren blijft Anderlecht op titelkoers. Zijn rotseizoen kan zo toch nog een geweldige apotheose krijgen. ‘Met zijn korte draaibewegingen is hij haast ongrijpbaar’, klinkt het na de 2-1-zege tegen Racing Genk.

Coach Brian Riemer had het voor aanvang van de Champions’ play-offs voorspeld. “Details zullen beslissen over het kampioenschap. Spelers die de held willen worden moeten nu opstaan.”

Anderlecht vond zaterdagavond zijn held in Yari Verschaeren. Wat een goal van de 22-jarige spelverdeler. “Er kwamen zoveel emoties vrij”, zegt Verschaeren. “Ik ben blij dat ik het team heb kunnen helpen met mijn doelpunt.”

Een minutieuze plaatsbal was het, op intuïtie. Precies genoeg snelheid en net buiten het bereik van de doelman. Verschaeren wist met zijn vreugde geen blijf. Hij maakte een schuiver plat op de buik, gevolgd door een oerschreeuw. Begrijpelijk na een jaar vol kommer en kwel.

Blessureleed

Verschaeren miste het eerste deel van de reguliere competitie door een kruisbandblessure. Hij pushte zichzelf om terug te keren, maar ondervond daarvan de weerslag. Een hamstringblessure hield hem tijdens het begin van de play-offs langs de kant. “We wilden hem pas opnieuw brengen als hij 100 procent klaar was”, zegt Riemer over Verschaeren. “Medisch moest hij volledig in orde zijn, maar ook het gevoel bij hem moest juist zitten.”

Verschaeren moest zijn lichaam opnieuw leren vertrouwen. Hij lijkt nog steviger op zijn benen te staan dan voorheen. “Op training hebben we er alles aan gedaan om hem opnieuw zelfvertrouwen te geven. Oefeningen en spelvormen op zijn maat. Ik heb hem videocompilaties getoond van zijn beste momenten. Verschaeren moest weer zien hoe goed hij eigenlijk kan voetballen.”

Coach Brian Riemer geeft instructies aan de spelverdeler.Beeld BELGA

Aan ‘Het beste van Verschaeren’ mag gerust een extra clipje worden toegevoegd. “Ik wilde hem minuten laten maken tegen Union, omdat ik wist dat ik hem nodig zou hebben tegen Racing Genk”, vervolgt Riemer.

“Verschaeren is opgeleid als echte spelverdeler die hoog op het veld voor beslissende passes moet zorgen. Ik zie hem liever iets lager in balbezit komen, bijna tussen de centrale verdedigers. Hij is zo sterk aan de bal en met zijn korte draaibewegingen is hij haast ongrijpbaar. Het is dit seizoen een zoektocht geweest naar de juiste balans op het middenveld, vooral omdat ik Yari heb moeten missen. Rits, Delaney en Leoni zijn belangrijke profielen voor ons. Maar je hebt ook iemand nodig die altijd één is met de bal en dat maakt Verschaeren uniek in mijn ogen.”

Zoals Modric

Riemer noemde Verschaeren vorig seizoen zijn Luka Modric, met een beetje zin voor overdrijving. De Kroaat pakte onlangs zijn vierde landstitel met Real Madrid, Verschaeren jaagt nog steeds op zijn eerste trofee met Anderlecht. “Ondanks het feit dat hij nog maar 22 is, heeft hij toch al 173 wedstrijden op de teller staan voor Anderlecht. Zijn ervaring kan belangrijk zijn in het slot van de competitie”, weet Riemer.

Uiteindelijk zou Verschaeren het maar één helft uitzingen tegen Racing Genk. “Een geplande wissel”, aldus Riemer, die zo alle speculaties van tafel veegt. “Tegen Club Brugge zal hij er opnieuw staan.” Thomas Delaney ontbreekt komende zondag. De Deense kuitenbijter pakte tegen Genk zijn derde kaart in de play-offs en is geschorst.