© BELGA

Uitblinker Nikola Storm “Drie keer beslissend, dat was me nog nooit eerder gelukt”

Vlaanderen werd zaterdag geteisterd door windstoten die een snelheid haalden van 70 km/u. In ’t Westelse Kuipje was echter een stormkracht van het kaliber 10 voelbaar. Met drie flitsende passeerbewegingen en dito voorzetten hielp Nikola Storm (24) KV Mechelen aan een 1-3-zege bij Westerlo. “Ik ben een gevoelsmens en heb het vertrouwen van de coach nodig”

DIEDERIK GEYPEN

Malinwa kreeg na de bekerwinst ­tegen Lokeren slechts twee ­recuperatiedagen. Het zware veld in Westerlo was geen bondgenoot van de bezoekers, zo bleek ook na een moeizame eerste helft. Tot Storm zijn duivels ontbond. Na twee bijna identieke acties stond op het uur plots een 0-2-voorsprong op het bord. “Nikola legde na de rust meer variatie in zijn spel, zo hebben we het verschil kunnen maken”, ­verwees coach Wouter Vrancken naar de Mechelse uitblinker. “Na ­onze bekermatch van woensdag hadden we weinig reserve in onze tank zitten. Als je deze prestatie kan afleveren op zo’n zwaar veld, moet ik gewoon ‘chapeau’ zeggen tegen mijn team. Efficiëntie is heel belangrijk in het voetbal. Dat hebben we ­tegen Westerlo getoond.”

Gevaarlijk met links én met rechts

De eerste keer stond Gustav Engvall op de juiste plaats om binnen te ­tikken, vervolgens mocht ook Igor De Camargo zijn doelpuntje ­meepikken. De doelpunten­makers die ook enkele dagen eerder in de beker raak troffen, beseffen hoe belangrijk Storm voor dit KV is. “Nikola weet altijd een mooie actie uit de benen te schudden. Mijn eerste doelpunt, uit bij Roeselare, maakte ik op assist van hem”, herinnert De Camargo zich nog ­levendig. “Laten we hopen dat dit blijft voortduren. Het ritme van de competitie maakt hem en de andere spelers duidelijk sterker. Ik besef dat ik van zijn centers afhankelijk ben.”

Ook Engvall is lovend over het werk van de linksbuiten van KV. “Nikola is zowel met links als met rechts ­gevaarlijk. De ene keer duikt hij naar binnen, de andere keer zoekt hij de achterlijn op. Het waren twee geweldige voorzetten voor Igor en mij. ­Hopelijk kan hij er dit seizoen nog een assist of zeven bij doen.”

Aanvaller teert op assists

Op een derde gevaarlijke zwieper van Storm vloerde Noël Soumah ­ongelukkig zijn eigen doelman. De Westerlo-verdediger deed in blessuretijd ook de touwen van het andere doel trillen, goed voor een 1-3-eindstand. De teller van Storm staat na twintig matchen op drie goals en zes assists. “Het voelt goed om bij de drie doelpunten betrokken en beslissend te zijn”, aldus de match­winnaar. “Als aanvaller teer je op ­statistieken. Ik was al wel eens twee keer beslissend. Maar dríé keer, dat was me nog nooit gelukt.”

Opmerkelijk: ook in de vorige twee wedstrijden tegen Westerlo maakte de Oost-Vlaming met een doelpunt en een assist het verschil. “Westerlo ligt me wel als tegenstander. Ik weet niet hoe dat komt. (lacht) Misschien omdat ze met een driemansdefensie en dus met twee wingbacks spelen. Zo krijg ik meer ruimte tussen de twee verdedigers. De laatste weken kom ik meer in mijn spel (zie ook zijn doelpunt op de vorige speeldag tegen Beerschot Wilrijk, red.). Het doet deugd dat mijn dribbels zich ­vertalen in rendement.”

Geflirt met de bank

Storm heeft net op tijd zijn topvorm te pakken. De concurrentie op zijn positie is groot. Even flirtte hij zelfs met de bank. “Ja, dat is zo. Ik heb een dipje gehad. Ik bleef nochtans hard werken op training. Door ­enkele tactische wijzigingen kom ik nu iets beter in mijn spel en krijg ik iets meer ruimte om mijn vertrouwde acties te maken. Het voelt goed om weer mijn niveau te halen.”

“De coach blijft me steunen en weet dat ik heel gevaarlijk kan zijn. Ik ben een gevoelsmens en heb dat vertrouwen van de trainer nodig. Als ik me goed voel, speel ik automatisch veel beter. De technische staf praat veel met mij, dat zie je nu ook.”

Beleeft Storm bij KV Mechelen zijn leukste seizoen uit zijn nog jonge loopbaan? “Ja, toch wel. Die fantastische supporters, de periodetitel… Het doet zoveel deugd om iedere week punten te pakken. Met een tweede periodetitel zou het seizoen volledig geslaagd zijn.”

MEER OVER KV Mechelen