Luister naar

SP kiest Lilian Marijnissen als opvolger Emile Roemer

Nieuws
SP-leider Emile Roemer verlaat in januari de Tweede Kamer. Lilian Marijnissen volgt hem op als fractievoorzitter en partijleider.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
woensdag 13 december 2017 om 12:23

Den Haag

Roemer maakte woensdag, op een strak geregisseerde persconferentie, zijn aftreden bekend. Volgens hem is de tijd rijp het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie. Roemer is elf jaar Kamerlid geweest, waarvan de laatste acht jaar fractievoorzitter en partijleider.

Onder zijn bewind wist de partij de grote winst van voorganger Jan Marijnissen niet te evenaren. Roemer zelf zei dat bij de drie Kamerverkiezingen onder zijn leiderschap de SP ‘stabiel bleef’. Hij vermeldde in zijn afscheidsspeech dat hij in peilingen vaak werd gezien als de ‘meest betrouwbare politicus van het Binnenhof’. ‘Daar ben ik trots op’, zei hij. Met zijn vertrek uit de Haagse politiek wil Roemer de weg vrijmaken voor nieuwe SP’ers.

leiderschap

Het eerder dit jaar verkozen Kamerlid Lilian Marijnissen volgt Emile Roemer op. Er waren twee kandidaten binnen de SP-fractie die zich aandienden voor het leiderschap: Sadet Karabulut en Lilian Marijnissen. Woensdagochtend koos de fractie ‘in harmonie’, ­aldus Kamerlid Renske Leijten, voor Marijnissen als nieuwe fractievoorzitter. Ze zei te willen ‘knokken’ voor de gewone Nederlanders die niet ­behoren tot de ‘10 procent die twee derde van het vermogen bezitten’. Het kabinet, aldus Marijnissen, zet zich niet in voor die mensen en het algemeen belang. ’Het is aan ons om het tij te keren’, zei de nieuwe SP-leider in haar aanvaardingsspeech.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Baudet en Wilders, voorafgaand aan de beëdiging van de Tweede Kamer, december vorig jaar.

De zoete wraak van Wilders: PVV en FVD gingen deze week finaal uit elkaar

Wilders en Baudet zijn uit elkaar. De PVV greep deze week twee gelegenheden aan om zich finaal te verwijderen van de pro-Russische koers van FVD. Vijf jaar geleden nog leek Baudet Wilders' leidende positie over te nemen.

Toen het nog boterde tussen SGP en ChristenUnie: de gezamenlijke campagne, 2019, van Bert-Jan Ruissen en Peter van Dalen.

SGP, ChristenUnie en hun gevecht om één zetel in het Europees Parlement

In geen veertig jaar was de Europese campagne van SGP en ChristenUnie zó spannend. ‘Nu ze uit elkaar zijn, gaat de SGP voluit voor het rechtse, eurosceptische geluid.’

Premier Mark Rutte: 'Iemand uitschelden om zijn of haar Joodse achtergrond, dat doe je niet.'

Antisemitisme moeten we samen de kop indrukken, vindt Rutte. 'Het gaat echt de verkeerde kant op'

Het kabinet zal alle middelen inzetten om antisemitisme te bestrijden, maar het is te gemakkelijk om alles van de overheid te verwachten. 'Ieder van ons heeft een verantwoordelijkheid anderen aan te spreken.'

NSC-leider Pieter Omtzigt, donderdag voor aanvang van de formatiegesprekken. Zijn partij gaat het volgens de opiniepeiling van Ipsos I&O niet goed doen bij de Europese verkiezingen op 6 juni.

Pieter Omtzigts NSC op nul zetels in peiling voor de Europese verkiezingen, net als de ChristenUnie

Nieuw Sociaal Contract staat op nul zetels in de nieuwste peiling voor de Europese verkiezingen. Van de NSC-kiezers bij de Kamerverkiezingen in november zegt op dit moment slechts 16 procent opnieuw NSC te gaan stemmen.

‘Je zou denken dat ik sta te springen om landbouwminister te worden, maar het lijkt me een hondenbaan’, zegt BBB-Kamerlid Cor Pierik

Cor Pierik kreeg kanker, nu is hij BBB-Kamerlid. 'Ik zie Gods creatie in de natuur'

Als voormalig hobbyboer Cor Pierik door zijn keukenraam in Genemuiden kijkt, geniet hij al mediterend van de natuur. Twee jaar geleden hoorde hij zijn eigen doodvonnis, nu komt hij namens BBB op voor de boeren.

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).