Direct naar artikelinhoud
Tour de France

Van Avermaet verheugd met leiderstrui na spannende ploegentijdrit: "Geel zo lang mogelijk houden"

Greg van Avermaet viert zijn gele trui op het podium tijdens de derde etappe van de 105e editie van de Ronde van Frankrijk, een ploegentijdrit tussen Cholet en Cholet.Beeld ANP

Greg Van Avermaet staat weer waar hij wil staan: helemaal bovenaan. De Oost-Vlaming won de ploegentijdrit met BMC en is de nieuwe leider in de Ronde van Frankrijk. Hoelang houdt hij stand?

Organisator ASO mag niet klagen: de Tour is nog maar een paar dagen oud en na Fernando Gaviria en Peter Sagan hebben we nu Greg Van Avermaet (33) in het geel. Drie toppers in drie dagen, altijd leuk.

BMC was in de ploegentijdrit rond Cholet een zucht sneller dan Team Sky en QuickStep Floors. Movistar verloor 53 seconden, waardoor klassementstroef Nairo Quintana al op ruim twee minuten van geel volgt. Vincenzo Nibali (Bahrein-Merida) staat nu op een dikke minuut van de best geplaatste klassementsrenner, Geraint Thomas (Sky).

Opvallend: sinds 2013 heeft Van Avermaet geen ploegentijdrit meer verloren. "Hij is onze gelukskaart", zegt Marco Pinotti, ploegleider en de man die in deze discipline de lijnen uitzet bij BMC. "Ook deze keer was hij een van de motoren van de ploeg. Stefan Küng is de grootste kracht, daarna kwamen Tejay Van Garderen en Van Avermaet."

Als het van onze landgenoot afhangt, houdt hij dat geel nog even vast. "Liefst zo lang mogelijk natuurlijk", zegt hij. "Maar ik ga het dag per dag moeten bekijken. In de Tour rijd je elke dag een klassieker. Elke dag geel is een dag winst."

Niet gewacht op Porte

Het is niet moeilijk in te schatten hoe hoog Van Avermaet mag mikken. Na de etappe naar Roubaix, dat is rit 9, duikt het peloton de Alpen in en is zijn rijk sowieso voorbij. Maar kan hij het tot die tijd rekken? Dat is alvast de ambitie.

Teammanager Jim Ochowicz meldt dat BMC bereid is de gele trui van Van Avermaet te verdedigen, maar niet te allen prijze. "We hebben een groter doel: Porte op het podium in Parijs krijgen. Maar zolang dat niet in het gevaar komt, rijden we ook voor Van Avermaet." Ochowicz maakt overigens even de brug naar de sponsorproblemen, waarmee de ploeg kampt. "Zo'n gele trui versterkt je positie. Aan de onderhandelingstafel heb je geloofwaardigheid nodig."

Veel zal van Van Avermaet zelf afhangen. Voor de start van de Tour wees hij al op rit 6, met aankomst op de Mûr de Bretagne. "Twee kilometer klimmen aan 6,9 procent, dat is op de limiet voor mij." Zeker omdat de voorsprong zo krap is. "Dat is het grote verschil met twee jaar geleden, toen ik geel pakte. Toen had ik drie minuten voorsprong. Nu is het een zenuwslopend gedoe. Elke seconde telt, voor iedereen."

► BMC raast met een gemiddelde snelheid van 45,80 km/u naar winst in Cholet.Beeld Photo News

Klopt helemaal. Eigenlijk had Van Avermaet vandaag niet eens in het geel 'mogen' staan. Toen kopman Porte in de eerste rit werd opgehouden bij een val en achterop raakte, gaf BMC het bevel aan álle renners om op de Australiër te wachten. Ook aan Van Avermaet. Maar die weigerde.

"Ik ben niet de coureur die op dat moment gaat wachten", zegt hij. "In de Ronde van Zwitserland heb ik bewezen dat ik wil rijden voor Porte (Van Avermaet liet zich in de laatste bergrit uitzakken uit de kopgroep om zijn kopman op sleeptouw te nemen in achtervolging op Quintana, BA), maar bij de ploeg weten ze dat ik op bepaalde momenten ook graag voor mezelf rijd. Als er één iemand niet moet wachten, ben ik het wel. Had ik wel gewacht, dan hadden we nu wellicht de gele trui niet. Dat was jammer geweest, want op deze manier neem ik toch de druk wat weg. Onze Tour is al behoorlijk geslaagd nu."

Ook voor hemzelf is dit succes welkom. "Dit maakt het ongeveer wel goed dat ik in het voorjaar geen grote koers heb gewonnen. Maar het is hier nog niet gedaan, hé. Ik heb nog een paar ritten in gedachten. Vroeger dacht ik altijd dat een rit winnen belangrijker was dan geel dragen, tot ik in 2016 die trui mocht aantrekken. Ik ben nogal geschrokken. Het fijnste moment is als je op de fiets zit: iedereen herkent je, iedereen roept naar je, alle collega's komen je feliciteren. Heel even heb je het gevoel dat je de beste coureur van de wereld bent. Dat is magisch."

'Dit maakt het wel ongeveer goed dat ik in het voorjaar geen grote koers heb gewonnen'
Greg Van Avermaet, BMC Racing Team

Samen met zijn olympische titel en zijn zege in Parijs-Roubaix is de gele trui het hoogtepunt uit zijn carrière. Zijn gouden medaille ligt veilig opgeborgen, de kassei van Roubaix staat in zijn living. "En die gele trui hangt in mijn fitnesskamer. Ik zie hem elke dag. Het is een stimulans."