Direct naar artikelinhoud
Netflix & Co

Deze ijzersterke series en films vindt u niet op de gewone tv-zenders

De tv-redactie van De Morgen gidst u door het on demand-aanbod
Beeld Julie Landrieu

1. Patser

Na Image en Black zou Patser, de derde film van het duo Adil El Arbi en Bilall Fallah, 'next level shit' worden beloofden de heren ons. De film over vier Marrokaans-Antwerpse jongens die zich aan de cocaïnehandel wagen moest een stroomstoot door de Belgische filmwereld jagen. En daar hebben Adil en Bilall misschien een beetje te veel hun best voor gedaan, schrijft onze man in zijn recensie: "Patser is een wilde rollercoaster, maar na een paar loopings krijg je zin om even uit te stappen en op adem te komen." Dat het ook voor de acteurs een heftige rit was vertelt Norah Garib, die een stoer gangsterliefje speelt, in dit interview: "Ik heb Badia niet gespeeld, ik ben haar gewéést."  

Nu op DVD en via VOD bij Proximus en Telenet

2. Fauda

De grootste Israëlische televisiehit van de voorbije jaren maakt nu ook naam op Netflix. In Fauda krijgen we een inkijk bij een team Israëlische undercoveragenten die op de Westelijke Jordaanoever Palestijnse terroristen probeert te stoppen. Maar verwacht geen klassiek 'held versus slechterik'-verhaaltje. Fauda wordt net geroemd omdat de reeks zowel de Israëlische als de Palestijnse kant van het verhaal laat zien. Avi Issacharoff en Lior Raz, de twee mannen achter Fauda, leggen in dit interview uit waarom ze dat zo belangrijk vinden.

Het tweede seizoen van Fauda staat nu op Netflix

3. Roman J. Israel, Esq.

Een absolute must see voor fans van Denzel Washington. In dit rechtbankdrama neemt hij de rol van Roman J. Israel voor zijn rekening, een hoogst intelligente advocaat die helaas te mensenschuw is om een grote carrière in de rechtszaal te maken. Wanneer hij door omstandigheden toch plots gedwongen wordt om in de spotlight te gaan staan, escaleert de situatie al snel van kwaad naar veel erger. Een film die misschien een beetje onder de radar bleef maar Washington wel een Oscar-nominatie opleverde.

Nu via VOD bij Telenet en Proximus

4. Happy

Een reeks die het midden houdt tussen Pulp Fiction, Bad Santa en Toy Story schreef onze man in zijn recensie. Om maar te zeggen dat Happy graag en gretig buiten de lijntjes kleurt. Hoofdpersonage van dienst is Nick Sax, een aan lager wal geraakte huurmoordenaar met een voorliefde voor allerhande geestesverruimende substanties. Hij vult zijn dagen met de jacht op kinderhandelaars, een taak waar hij zich doorgaans weinig gemotiveerd van kwijt. Tot hij op een dag ontdekt dat één van de verhandelde kinderen zijn eigen dochter is en de inzet plots een stuk hoger wordt. Klinkt behoorlijk conventioneel horen we u denken. Misschien omdat we u nog niet hebben verteld over de kleine blauwe eenhoorn die Sax bijstaat in de zoektocht naar zijn dochter of de verlopen kerstman die zich tot zijn grootste vijand ontpopt.

Nu op Netflix.

5. Lumière! L’aventure commence

Dat de broers Auguste en Louis Lumière de uitvinders zijn van de moderne cinema is algemeen geweten. Maar Thierry Frémaux, directeur van het filmfestival van Cannes, vond het jammer dat hun erfenis daartoe beperkt bleef. De broers Lumière hebben meer dan enkel technische verdiensten, vertelt hij in dit interview. De broers toonden zich in hun werk ook uitstekende verhalenvertellers. Om dat te demonsteren bundelde hij in Lumière! L’aventure commence een heel aantal filmpjes van de Lumière-broers die hij zelf van commentaar voorziet om zo hun belang voor de filmgeschiedenis te duiden.

Nu via VOD bij Telenet en Proximus.

6. Rabot

Twee jaar werkte Christina Vandekerckhove aan haar documentaire over de Gentse Rabottorens en de bewoners ervan. De torens gingen ondertussen tegen de vlakte, de documentaire - die op FilmFest Gent met de publieksprijs ging lopen - staat nog steeds als een huis. ""Een eerlijk portret van kwetsbare, kansarme mensen. Een portret dat hun kleine kantjes niet verbergt, maar ook niet veroordeelt", schreef onze man in zijn recensie

Nu op dalton.be.

7. Four Seasons in Havana

Cuba. Zijn warme kleuren. Zijn tropische temperaturen. Zijn duistere moordzaken. Na de Nordic noir is het nu aan de Caribbean noir in Four Seasons in Havana. De miniserie is gebaseerd op de boeken van de Cubaanse schrijver Leonardo Padura en draaien rond politieluitenant Mario Conde. De cynicus lost niet alleen moorden op, en passant ontleedt hij de economische miserie in post-Sovjet-Cuba. 

Nu op Lumière Series.

8. Land of the Enlightened

Regisseur Pieter-Jan De Pue werkte zeven jaar aan deze documentaire over oorlogskinderen in Afghanistan. Het ambitieuze project kostte hem heel wat geld, zijn lief en bijna zelfs zijn leven. Gelukkig voor de 34-jarige Gentenaar – die onlangs ook een Ultima kreeg – mag het resultaat er zijn. The Land of the Enlightened is een intrigerend verslag van hoe het leven doorgaat tijdens een oorlog. De prachtige beelden staan in schril contrast met het harde leven van de Afghaanse kinderen.

Nu op VRT NU.

9. Dear White People

Weinig onderwerpen die in de Verenigde Staten meer geladen dan zijn racisme. Geen evidentie dus om daar een tv-reeks rond te maken, en al zeker niet als het een komische reeks is. Toch is het dat wat Dear White People doet, de reeks rond het gelijknamige radioprogramma van de zwarte studente Samantha White. In het tweede seizoen gaat het er nog harder en ongenuanceerder aan toe. "Wedden dat sommigen onder u ongemakkelijk in de sofa heen en weer zullen schuiven bij de dissectie van white privilege?", voorspelde onze man.

Nu op Netflix.

10. 13 Reasons Why

13 Reasons Why was één van de meest besproken reeksen van 2017. Vooral door de expliciete zelfmoordscène die er in voor kwam en heel wat kritiek kreeg. Maar de Netflix-abonnees keken massaal en dus volgde al snel de bestelling voor seizoen twee. Dat start in de nasleep van Hannah’s overlijden. Liberty High bereidt zich voor op de rechtszaak, maar iemand probeert de waarheid achter Hannah's dood verborgen te houden. Alleen was dat tweede seizoen er beter niet gekomen, oordeelde onze man: "Het is een volstrekt overbodige sequel." Ook de soundtrack, die bij seizoen één nog heel wat lof kreeg, heeft deze keer een stuk minder om het lijf vindt onze muziekredactie.

Nu op Netflix.