Voedingsprijzen

‘Dönerflatie’ laat Duitse politiek niet koud

Volgens Die Linke is de prijs van kebab verdubbeld.© Maja Hitij/getty

De Duitse bevolking is bezorgd om de stijgende prijs van haar kebab. Dat merken ze tot in het Duitse parlement, waar de partij Die Linke een ‘dönerpreisbremse’, prijsplafond, op tafel wil leggen. “De kwestie is voor jonge mensen op dit moment net zo belangrijk als waar ze gaan wonen wanneer ze het huis uitgaan.”

Annebeau Hofkens

“Het is opvallend dat ik overal de vraag krijg of er geen rem moet komen op de prijzen voor de döner”, aldus Duits bondskanselier Olaf Scholz. Kebab zou op twee jaar tijd dubbel zo duur geworden zijn in Duitsland, waar het oorspronkelijk Turkse gerecht populair is. Vooral jonge mensen zijn misnoegd over de zogenaamde ‘dönerflatie’ en vragen de Duitse regering om de prijzen meer te controleren.

“Een roep om hulp”, aldus de socialistische partij Die Linke, die de roep niet onbeantwoord wil laten. Aan het Duitse parlement stelde ze voor een prijsplafond of ‘dönerpreisbremse’ in te voeren. Op dit moment schommelt de prijs voor het gevouwen broodje met dungesneden gegrild vlees rond de acht euro in Duitsland. In sommige steden kan dat oplopen tot tien euro. Omdat döner tot twee jaar geleden nog vier euro kostte, zou Die Linke nu een maximumprijs van 4,90 euro willen vastleggen. Jonge mensen moeten volgens het voorstel slechts 2,90 euro betalen.

Dat voorstel zou de staat ongeveer 4 miljard euro per jaar kosten, berekende de partij op basis van haar schatting dat de hele Duitse bevolking jaarlijks zo’n 1,3 miljard dönerbroodjes nuttigt.

Nostalgie naar Merkel

Niet alleen Die Linke vindt die prijsstijging verontrustend. Hanna Steinmüller, parlementslid voor de Groenen, zei dat “de kwestie voor jonge mensen op dit moment net zo belangrijk is als waar ze gaan wonen wanneer ze het huis uitgaan”. “Het is misschien iets dat belachelijk wordt gemaakt, maar ik denk dat we als vertegenwoordigers verplicht zijn om deze verschillende perspectieven te belichten.”

Ook de Duitse regering bleef niet stil over het onderwerp. Vorig jaar zette ze op Instagram al een bericht getiteld “Waarom is de döner zo duur geworden?”. In haar verklaring wijst de regering niet alleen op duurder wordende ingrediënten, maar ook op de stijgende huur- en energieprijzen. Cijfers van het Duitse federale statistiekbureau wijzen uit dat vooral oorlogen en crisissen de algemene consumentenprijzen en energieprijzen met meer dan vijf procent hebben doen stijgen tegenover een jaar geleden.

Ingrijpen lijkt kanselier Scholz evenwel niet te zullen doen. Dergelijke maatregelen horen volgens hem niet thuis in de vrijemarkteconomie. Op sociale media uiten verschillende jongeren niet alleen hun verlangen naar het Turkse broodje, maar ook naar de tijd van Angela Merkel. “Zij had de döner tenminste onder controle.”

Het is de tweede keer in korte tijd dat kebab de Duitse krantenkoppen haalt. Eind vorige maand nam de Duitse president Frank-Walter Steinmeier een in Turkije geboren Berlijnse chef en 60 kilo kebabvlees mee op zijn diplomatieke reis naar onder andere Istanbul, waar hij samen met de chef enkele Berlijnse döners prepareerde om de culturele banden tussen Duitsland en Turkije in de verf te zetten.