Direct naar artikelinhoud
wielrennen

Froome in opspraak door positieve test Vuelta

Chris Froome.Beeld AFP

Chris Froome is tijdens de Ronde van Spanje positief getest op salbutamol. Dat meldt de internationale wielerbond UCI woensdag. Salbutamol is een geneesmiddel tegen astma.

Froome, die de Vuelta uiteindelijk won, heeft toestemming om het middel te gebruiken. Maar omdat de toegelaten waarde is overschreden, moet de renner zich verantwoorden bij de UCI. Froome testte positief op 7 september, na de achttiende etappe. Twee weken later werd de 32-jarige Brit, die in de zomer ook voor de vierde keer de Tour de France op zijn naam schreef, daarvan op de hoogte gebracht.

Het onderzoek van de B-staal bevestigde de positieve test. "Chris lijdt sinds zijn kindertijd aan astma. Dat geneesmiddel is tot een bepaalde dosis toegestaan door het antidopingagentschap WADA", aldus Team Sky, de werkgever van Froome in een verklaring. "Tijdens de slotweek van de Vuelta had Chris last van acute astmaproblemen. Op advies van onze teamdokter heeft hij de dosis salbutamol verhoogd, maar nog altijd binnen de toegestane waarde. Dat zijn waarde nu afwijkend is, wil niet zeggen dat Chris de regels overtreden heeft. Er bestaan bewijzen dat salbutamol op een onvoorspelbare manier in het lichaam opgenomen en afgescheiden kan worden." 

'Het is bekend dat ik astma heb en ik weet precies wat de regels zijn. Toen ik meer last kreeg, heb ik met de grootste zorgvuldigheid de dosering verhoogd'
Chris Froome

Froome, die geen voorlopige schorsing opgelegd heeft gekregen, maakt zich geen zorgen. "Het is bekend dat ik astma heb en ik weet precies wat de regels zijn. Toen ik meer last kreeg, heb ik met de grootste zorgvuldigheid de dosering verhoogd. Maar ik ben niet over de toegestane waarde heengegaan. Ik weet dat ik elke dag getest word als ik de leiderstrui draag."

Ulissi en Petacchi

Froome is niet de eerste wielrenner die in opspraak komt na gebruik van het product. De Italiaan Diego Ulissi werd iets minder dan drie jaar geleden voor negen maanden geschorst wegens een te hoge waarde Salbutamol. Hij testte positief in de Giro van 2014. Naar eigen zeggen had hij het product gebruikt wegens problemen met de luchtwegen. Het leverde hem uiteindelijk een korte schorsing op, Lampre-Merida hield hem in de ploeg.

In de Giro in mei 2007 testte de Italiaan Alessandro Petacchi positief op hetzelfde middel. Zijn urine bevatte een gehalte van Salbutamol van 1.320 nanogram per milliliter. De sprinter werd vrijgesproken door de Italiaanse Wielerbond FCI, waarop het Italiaans Olympisch Comité (CONI) in beroep ging. Het Internationaal Sporttribunaal TAS schorste Petacchi uiteindelijk voor een jaar. In diezelfde Giro werd ook de Italiaan Leonardo Piepoli betrapt met te hoge waarden van Salbutamol in zijn urine.

Alessandro Petacchi.Beeld Photo News

In de Tour van 2006 testte de Spanjaard Oscar Pereiro tweemaal positief op Salbutamol, nadien werd hij vrijgesproken door de UCI. Jaren eerder had zijn landgenoot Igor Gonzalez de Galdeano minder geluk, hij werd voor zes maanden aan de kant gezet nadat bij een controle op 12 juli 2002 Salbutamol werd teruggevonden. Eerder werd onder meer ook de Italiaan Marco Velo in september 2000 betrapt. In de jaren negentig kwamen toprenners zoals Tony Rominger, Franco Ballerini en vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain in opspraak door het gebruik van het product. Hun dossiers werden uiteindelijk zonder gevolg geklasseerd.