Direct naar artikelinhoud
luchtvaart

Personeel is het meer dan beu: Ryanair krijgt te maken met stakende piloten

Ryanair lijkt de bodem van het prijsvechtersmodel te hebben bereikt.Beeld AFP

Luchtvaartmaatschappij Ryanair moet serieus rekening houden met stakingen door heel Europa. De Ierse pilotenvakbond kondigde gisteren aan dat zijn Ryanair-piloten volgende week staken. Ook de Duitse bond riep daartoe op.

Eerder zinspeelden Ryanair-piloten in andere Europese landen op acties. Het is de eerste keer in het bestaan van Ryanair dat de piloten zich Europees verenigen.

Ryanair krijgt daarmee de rekening gepresenteerd voor het schofferen van zijn piloten. De vliegers, niets meer dan "veredelde taxichauffeurs" volgens Ryanair-topman Michael O'Leary, worden al jaren tegen elkaar uitgespeeld. Voor iedere piloot die het oneens is met de werkwijze van Ryanair staan er tien anderen te trappelen, is het devies van O'Leary. Voor de vliegers zat er weinig anders op dan de lange werkdagen en de relatief lage salarissen te slikken.

Acuut pilotentekort

Ryanair lijkt de bodem van het prijsvechtersmodel echter te hebben bereikt. Afgelopen september kampte de luchtvaartmaatschappij met een acuut pilotentekort. Liefst 700.000 passagiers kregen te horen dat hun vlucht niet doorging.

O'Leary bezweert dat er geen structurele problemen zijn, maar zijn getergde piloten ruiken bloed. De Ierse Ryanair-piloten blijven op woensdag 20 december thuis. Volgens de Irish Airline Pilots' Association ondersteunt 94 procent van de piloten de staking.

Ook de Duitse pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) gaat actie voeren tegen Ryanair. De Duitse Ryanair-piloten zeggen ieder moment te kunnen gaan staken, met uitzondering van de kerstperiode tussen 23 en 26 december. "Hoe moeten Ryanair-piloten dit systematische afbraakbeleid anders doorbreken?", rechtvaardigt VC-bestuurder Ingolf Schumacher de staking. Bij bijna alle andere luchtvaartmaatschappijen zijn de arbeidsvoorwaarden beter, meent VC.

'Bij bijna alle andere luchtvaartmaatschappijen zijn de arbeidsvoorwaarden beter'
Duitse pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC)

Aanstaande vrijdag

Behalve Ieren en Duitsers dreigen de Portugezen en Italianen met stakingen. De Italiaanse Ryanair-vliegers kondigden zelfs al een vier uur durende werkonderbreking aan voor aanstaande vrijdag.

Met de aangekondigde stakingen komen de piloten van Ryanair - naar aantal vervoerde passagiers de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa - voor het eerst gezamenlijk tegen hun broodheer in het geweer. Ryanair heeft maar bar weinig op met georganiseerd personeel: de budgetvlieger onderhandelde zelfs nog nooit over salarissen met een vakbond.

Lastig

In plaats daarvan regelt Ryanair de arbeidsvoorwaarden via personeelsvertegenwoordigers, de Employee Representative Committees (ERC's). Elke van de 87 Ryanair-bases heeft een eigen ERC. Ryanair onderhandelt afzonderlijk met iedere ERC. Voor de piloten is het daardoor lastig een vuist te maken.

Twee maanden geleden besloten de Ryanair-piloten hun krachten te bundelen in een Europese koepel-ERC. Ze eisen dat Ryanair voortaan collectief zaken doet met deze 'EERC'.

"Wat we nu zien gebeuren, is wat Ryanair betreft uniek", zegt Joost van Doesburg van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). "Nog nooit was een Europese samenwerking van Ryanair-piloten zo dichtbij." Ryanair heeft ook een basis met 40 piloten op Eindhoven Airport. Bijna al deze piloten zijn de afgelopen weken lid geworden van de VNV. Volgens Van Doesburg "behoort het zeker tot de mogelijkheden" dat ook zij in de nabije toekomst gaan staken.

'Nog nooit was een Europese samenwerking van Ryanair-piloten zo dichtbij'
Joost van Doesburg van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers