© kma

“Genoeg in de kou gestaan”: indoorhondenschool geopend aan Zoerselse winkelboulevard

Vorst, sneeuw... Het is geen weer om een hond door te sturen, laat staan om er ook nog mee naar de hondenschool te gaan. Bij Co-apto aan de Rodendijk in Zoersel kan je sinds kort droog en tochtvrij naar de indoorhondenschool.

Kristin Matthyssen

Veel indoorhondenscholen bestaan er nog niet, al zijn ze wel in opmars. Zo heeft dierenspeciaalzaak Saskia’s in Zandhoven al enkele jaren een indoortrainingsterrein en huren sommige hondenclubs in de winter een stuk van een manege af om droog les te kunnen geven.

Dierengedragstherapeute Ilse Demandt (43) van Co-apto geeft al twintig jaar les in regen en wind. Eerst in Wechelderzande, daarna in Vorselaar en tot mei van dit jaar aan de Lierselei in Oostmalle. Sinds kort is ze naar Pulle verhuisd. Bij de zoektocht naar een nieuwe trainingslocatie, droomde ze van een binnenschool.

“Ik had lang genoeg in de kou gestaan, vond ik zelf”, lacht Ilse. “Het was vooral de regen die ik beu was. Hoe vaak heb ik er niet met doorweekte schoenen gestaan. Hetzelfde geldt voor de baasjes. Daarom was ik heel blij dat ik aan de Rodendijk in Zoersel, met de park-and-ride vlakbij, een oude varkensstal vond waar ik mijn hondenschool Co-apto kan verderzetten. Van hieruit kunnen we ook makkelijk naar het Zoerselbos gaan wandelen.”

© kma

Speelotheek

Co-apto, wat ‘samenpassen’ betekent in het Latijn, heeft zelfs een speelotheek met hondenspeeltjes. Ilse gebruikt hondvriendelijke en beloningsgerichte trainingstechnieken met respect voor hond en eigenaar. Dus geen slipkettingen of bestraffing. Haar lessen bestaan zowel uit praktijk als theorie. Naast de groeps- en individuele lessen voor alle rassen en puppytraining vanaf acht weken kan je bij Co-apto ook terecht voor uiteenlopende gedragsproblemen van honden en katten.

Bioloog

En zeggen dat Ilse Demandt eigenlijk bioloog is. “Al van kindsbeen wist ik dat ik iets met honden wilde doen. Maar in mijn tijd was de enige optie dan diergeneeskunde studeren. Ik had echter geen interesse in veeartsenij bij landbouwdieren. Biologie leek me ook wel wat. Nadat ik mijn studie aan de KU Leuven had afgerond, ben ik nog een jaar tropische diergeneeskunde gaan doen. Daar hoorde ik dat er veel vraag was naar gedragstherapie voor huisdieren.”

“Mijn ouders reageerden eerst wel wat onthutst. ‘Heb jij vijf jaar universiteit gedaan om dan een hondenschool te beginnen?’, zag ik hen denken. Toen bleek dat er aan de universiteit van Southampton in Groot-Brittannië een postgraduaat Gedragsbegeleiding voor Gezelschapsdieren bestond, gaven ze hun zegen.”

Intussen is Ilse coördinator van de vzw Association of Pet Dog Trainers for Belgium and The Netherlands (APDT-BeNe), een soort kwaliteitslabel, en lid van de Vereniging voor Diergedragstherapeuten vzw. Haar dochter Eva (8) is haar grootste fan.

Co-apto, 03-322.33.14, ilse.demandt@co-apto.be

© kma