Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Voor u samengevat: het belangrijkste nieuws van de ochtend

Aubel Florent (r.) wurmt zich voorbij de Nederlander Jonas de Geus.Beeld Photo News

Vlaamse studenten blijven massaal kiezen voor het hoger onderwijs. De Wetstraat maakt zich nog maar eens op voor een woelige week. En Babette Moonen getuigt over de vele vunzige berichten die ze kreeg nadat ze op radio durfde zeggen dat ze meer zin kreeg in seks na het sporten.

In het nieuws

1. Vlaamse studenten blijven massaal kiezen voor hogeschool en universiteit

Dit academiejaar waren er 240.332 inschrijvingen aan een hogeschool of universiteit. Dat is een record, zo blijkt uit de nieuwe publicatie ‘Hoger onderwijs in cijfers’ van bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V).

2. ‘Geheugengoeroe’ bewijst hoe manipuleerbaar ons geheugen is

Zelfs als je weet dat het nieuws nep is, kan het je mening en herinnering kleuren. Dat zegt de Amerikaanse geheugengoeroe Elizabeth Loftus in een interview met De Morgen.

“Vandaag regeert ook in België het nepnieuws”, schrijft De Morgen-journaliste Barbara Debusschere. “De politie moet waterkanonnen en traangas in onze hoofdstad inzetten en de regering is verworden tot een fragiel minderheidskabinet op basis van valse informatie die bepaalde politici maar al te graag de wereld in sturen.”

3. Met de Vlaamse leeuw tegen Marrakech: ‘Laat uw land maar in de steek’

5.500 betogers liepen door Brussel om te protesteren tegen het VN-Migratiepact. “Ik ben hier omdat we de migratie moeten stoppen. Ik heb een ingehouden woede die er nu eens uit kan”, klonk het. De manifestatie eindigde in een confrontatie tussen relschoppers en de politie. Lees het verslag van onze journalist ter plaatse.

4. Priester veroordeeld voor schuldig verzuim na zelfdoding van vriend

De Brugse correctionele rechtbank heeft een priester uit Brugge veroordeeld tot een gevangenisstraf van een maand met uitstel omdat hij niet naar de hulpdiensten belde toen zijn vriend aan hem opbiechtte dat hij zichzelf van het leven wilde beroven.

5. Motie van wantrouwen dreigt voor Michel II

Sp.a maakt zich sterk: als premier Michel geen vertrouwensstemming vraagt in de Kamer voor zijn minderheidsregering, dienen de socialisten morgen een motie van wantrouwen in. Vicepremier Didier Reynders (MR) laat echter geen twijfel bestaan: zo’n stemming komt er niet. Wat nu?

Haalt het minderheidskabinet Michel II de kerstvakantie? De premier werkt stap voor stap, maar heeft de steun nodig van N-VA. En die lijkt al met het hoofd bij nieuwe verkiezingen te zitten.

Premier Charles Michel (MR).Beeld ANP

6. Stemming ‘Sportploeg van het Jaar’ heropend na wereldtitel Red Lions

De stemming voor ‘Sportploeg van het Jaar’ wordt heropend nadat de Belgische hockeymannen wereldkampioen werden in India. Dat maakte David Naert van de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten bekend op Radio 1.

Wat de hockeyers deze eeuw zijn begonnen - met de hulp van de Nederlanders, zo moeten we er even bij vertellen - hebben ze op weergaloze wijze afgemaakt. Nooit is de maakbaarheid van sportsucces zo succesrijk toegepast in dit land als in het mannenhockey.

Stemming ‘Sportploeg van het Jaar’ heropend na wereldtitel Red Lions.Beeld Photo News

7. Katowice-deal: veel regels, maar weinig ambitie

De klimaattop in het Poolse Katowice is niet het ambitieuze antwoord op de klimaatcrisis geworden waarop velen hadden gehoopt. Wel hebben de bijna 200 deelnemende landen zaterdag na twee weken onderhandelen richtlijnen afgesproken waarmee het Akkoord van Parijs in 2020 in werking kan treden.

Aan het koffieapparaat

8. Als vrouw iets zeggen over seks, daar moet je blijkbaar nog altijd mee oppassen

“‘Gij zijt toch die hoer van Radio 1, hè? Ik wacht u op aan de fitness en pak u zo hard in al uw gaten dat ge drie weken niet meer kunt spinnen.’ In 12 uur tijd heb ik dik 80 privéberichten van totaal onbekenden in die sfeer gekregen”, getuigt Babette Moonen, eindredacteur van het Radio 1-programma Nieuwe feiten. “Wat ik daarvoor gedaan heb? Iets gezegd over seks. Eind 2018 pas je daar als vrouw nog steeds maar beter mee op, zo blijkt.”

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.Beeld EPA

9. Bizarre begroetingen Juncker opnieuw controversieel

De opmerkelijke begroetingen van EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker veroorzaken, opnieuw, controverse op sociale media. Was hij gekscherend of grensoverschrijdend?

10. Het einde van de hiphop en hoe het te voorkomen

Hiphop heerste ook weer in 2018. Maar wat stelt het genre nog voor? Is het stilaan toe aan een welverdiende retraite – terug het ondergrondse in – om te herbronnen? Wordt 2019 het jaar waarin hiphop voorgoed verwatert tot makke emopop?