AA Gent wil Wouter Vrancken als hoofdcoach voor volgend seizoen

Ruilt coach Wouter Vrancken (45) straks RC Genk in voor AA Gent, als opvolger voor Hein Vanhaezebrouck? De interesse vanuit Gent is er en de kans is reëel, maar alleen als er één belangrijk obstakel uit de weg wordt geruimd.

Koen Van Uytvange, Yanko Beeckman en Marnik Geukens

AA Gent heeft zijn ticket voor de barrageduels vast en maakt ondertussen ook werk van de structuur voor volgend seizoen. De puzzel zou nagenoeg gelegd zijn, maar wie op de cruciale plekken zijn intrede doet – CEO Sports, CEO Non-Sports, hoofdtrainer – is een goed bewaard geheim. Wel sijpelt door dat de Buffalo’s graag Wouter Vrancken willen als opvolger voor Hein Vanhaezebrouck. Eigenaar Sam Baro heeft Vrancken hoog zitten.

Qua profiel mag dat geen verrassing heten. Vrancken staat voor aanvallend, aantrekkelijk voetbal, durft jonge spelers te lanceren én heeft zelf een verleden bij de Buffalo’s. Hij speelde van 2004 tot 2006 bij AA Gent en vertoefde er altijd graag. Hij heeft bovendien al een cv op het hoogste niveau: met KV Mechelen won hij de beker (tegen AA Gent), met Genk greep hij vorig seizoen slechts nipt naast de titel.

Vrancken als speler van AA Gent.© BELGA

De vraag is alleen hoe en wanneer Genk en hij tot een scheiding zullen komen. Er zit al langer ruis op de relatie tussen Wouter Vrancken en een deel van de Genkse clubleiding. Een verschroeiende start in de Champions’ Play-offs leek de lucht even te doen opklaren, tot de 10 op 12 werd gevolgd door een pijnlijke 0 op 9, met elf tegengoals in drie wedstrijden. De scheiding komt daardoor weer een stap dichterbij. Zowel voor Vrancken als voor Genk is het in elk geval belangrijk dat er snel duidelijkheid komt.

Afkoopclausule

Het obstakel is zijn contract. Aan een eventuele scheiding hangt een stevig prijskaartje vast voor de verbrekende partij. Anderhalf jaar geleden, toen Vrancken nog geen half jaar aan boord was, werd het oorspronkelijke contract voor onbepaalde duur immers ingeruild voor een nieuwe overeenkomst. Eentje tot medio 2026, die beide partijen meer zekerheid biedt, maar het tegelijkertijd moeilijk maakt om uit mekaar te gaan. Een ontslag kost Genk geld, zelf weggaan zou Vrancken geld kunnen kosten.

Wordt Vrancken de opvolger van Hein Vanhaezebrouck?© BELGA

Er zit wel een afkoopclausule in zijn contract, maar de kans lijkt eerder klein dat AA Gent die volledig wil ophoesten. Kiest AA Gent daardoor alsnog voor een andere, makkelijke/goedkopere oplossing? Kan het geduld opgebracht worden tot Genk en Vrancken zelf tot een overeenkomst komen om op een pijnloze manier afscheid van elkaar te nemen?

Afwachten, ook al omdat de kalender van het competitieslot het dossier nog een pak gevoeliger kan maken (en beide partijen ervan weerhoudt commentaar te leveren). AA Gent betwist als winnaar van de Europe Play-offs op zondag 2 juni nog een barragmatch met als inzet een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League. De tegenstrever is de nummer vier of vijf van de Champions’ Play-offs, afhankelijk van wie de beker wint. En die tegenstrever zou Genk kunnen worden. Een vooruitzicht dat de zaken niet vooruithelpt.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen