Luister naar

Leden CU willen verruiming van asielafspraken

Nieuws
De paragraaf in het regeerakkoord over het asielbeleid zit de achterban van de ChristenUnie niet lekker. Een grote groep leden roept de partij op het kinderpardon en de rechtsbijstand voor asielzoekers alsnog te verruimen. Ook moet de ChristenUnie afzien van ‘migratiedeals’ met Afrikaanse landen.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
dinsdag 21 november 2017 om 23:00

Den Haag

Het voorstel is ondertekend door 37 partijleden, een opmerkelijk groot aantal. Zij willen het onderwerp bespreken tijdens het congres van de ChristenUnie, aanstaande zaterdag. Het partijbestuur heeft echter al laten weten niets in het voorstel te zien. ‘Het terugdraaien van de “terugkeerdeals” (met Afrikaanse landen, red.) betekent (-) het openbreken van het regeerakkoord’, aldus het bestuur in een reactie.

‘De Tweede Kamerfractie heeft haar handtekening onder het akkoord gezet en we gaan niet vragen die weg te halen.’ Bovendien heeft de partij deze ‘terugkeerdeals’ in het verkiezingsprogramma staan.

vluchtelingenstroom

‘Hier houdt het echt op’, vindt de initiatiefnemer van het voorstel, activist en lobbyist Antonie Fountain. ‘Want misschien doemt er over een halfjaar weer een nieuw probleem op, zoals een vluchtelingenstroom uit Jemen. VVD en CDA zullen dan misschien nog verdergaande afspraken willen maken. Daarom moeten we Gert-Jan Segers nú laten weten dat het zo genoeg is, in plaats van dat de hele achterban van de ChristenUnie straks verslagen, gemakzuchtig of moedeloos de schouders ophaalt.’

Onder het voorstel staan onder andere de namen van advocate Marianne Mulderij (Zwolle) en Martine Vonk (Houten). Zij was hoofdredacteur van DenkWijzer, het blad van het wetenschappelijk instituut van de partij, dat tot december verscheen.

‘Mensen zijn zich te pletter geschrokken van het nieuwe asielbeleid’, aldus Fountain, die zegt veel steun te krijgen binnen de partij. Dat hij nog maar één maand lid is van de ChristenUnie, doet daar weinig aan af. ‘Dit is al tien jaar mijn club. Ik ben er al jaren nauw bij betrokken. Het lidmaatschap was de formalisering van een relatie die allang bestond.’

Uiteindelijk verwacht Fountain dat het regeerakkoord niet verandert. ‘Kijk naar hoe de coalitiepartijen vasthouden aan de afschaffing van de ­dividendbelasting, ondanks de enorme maatschappelijke ophef erover.’

kinderpardon

Op de agenda van het partijcongres staat ook een tweede voorstel, met een meer gematigde toon. Dat is ingediend door onder anderen Simone Kennedy, raadslid in Amersfoort en Ad de Boer, voormalig directeur van de Evangelische Omroep. Daarin wordt de partij opgeroepen ‘binnen de marges van het regeerakkoord maximale ruimte te zoeken’ voor bijvoorbeeld het kinderpardon.

Dat voorstel onderschrijft het ChristenUnie-bestuur ‘van harte’. ‘Met de rechtse meerderheid in de Kamer heeft de ChristenUnie niet alle idealen uit haar asielparagraaf kunnen realiseren. Onze onderhandelaars zaten wel met die idealen aan tafel en hebben ervoor geknokt.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’

Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV) komen aan voor de voortzetting van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Finaleweek met een verlenging: hoe de formerende partijen zich een weg naar een kabinet banen

De finale van de formatie wordt er eentje met een verlenging. PVV, VVD, NSC en BBB hoopten woensdag een punt te kunnen zetten, maar onderhandelen ook de komende dagen nog door.

Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.

Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’