Luister naar

Oppositie strijdlustig tegen kabinet

Nieuws
De oppositie trok woensdag tevergeefs ten strijde tegen de afschaffing van de dividendbelasting. Maar de discussie daarover lijkt nog lang niet voorbij.
Eduard Sloot
donderdag 16 november 2017 om 03:00
Actievoerders op de publieke tribune in de Tweede Kamer nemen stelling tijdens het debat over het afschaffen van de dividendbelasting. ‘Make tax fair’ (maak belasting eerlijk), is hun boodschap.
Actievoerders op de publieke tribune in de Tweede Kamer nemen stelling tijdens het debat over het afschaffen van de dividendbelasting. ‘Make tax fair’ (maak belasting eerlijk), is hun boodschap.

Den Haag

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn nog lang niet af van alle kritiek op hun plan om de dividendbelasting af te schaffen. Na een debat van zes uur is de oppositie nog even strijdbaar. ‘Er is geen bewijs dat dit helpt. Het gaat om zoveel geld, dit mag echt niet gebeuren’, aldus PvdA-leider Lodewijk Asscher.

De kritiek van onder andere PVV, SP, PvdA en GroenLinks is intussen bekend: afschaffing van de dividendbelasting stond in geen enkel verkiezingsprogramma, kost veel geld (‘1400 miljoen’, aldus SP-leider Emile Roemer), heeft weinig positieve effecten op de economie en zou zijn afgedwongen door multinationals als Shell en Unilever. ‘Dit is een open wond van coalitie’, aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver.

De oppositie eiste woensdag dat allerlei documenten over de dividendbelasting die tijdens de onderhandelingen over het regeerakkoord op tafel hebben gelegen, openbaar worden. Premier Mark Rutte is dat echter niet van plan, omdat dat de vertrouwelijkheid van kabinetsonderhandelingen schaadt. De oppositie is echter al in haar opzet geslaagd en heeft het beeld van schimmige besluitvorming neergezet.

Rutte ontkent dat de coalitiepartijen zijn gechanteerd door grote bedrijven om de belasting af te schaffen. De maatregel is bedoeld om Nederland aantrekkelijk te houden voor grote bedrijven en die bedrijven te beschermen tegen vijandelijke overnames. Dat het in geen enkel verkiezingsprogramma stond, maar toch in het regeerakkoord, is volgens hem niet vreemd. Want de overname-strijd rond AkzoNobel is van recente datum. Dat geldt ook de pogingen van het Verenigd Koninkrijk om – na de Brexit – buitenlandse bedrijven te lokken.

‘Walgelijk’ en ‘vals’ noemt de premier de beschuldiging van PVV-leider Geert Wilders dat de maatregel bedoeld is om ‘VVD-vriendjes’ bij grote bedrijven te paaien. ‘De PVV zakt als een oude onderbroek in de peilingen, en ik snap wel waarom.’ Rutte nam verder zijn opmerking van vorige week terug dat Nederland België niet achterna moet gaan, omdat daar nog amper grote bedrijven zouden zijn. Dat was ‘laatdunkend’ en ‘lomp’, aldus Rutte.

Willen de coalitiepartijen nadenken over een alternatief plan om het vestigingsklimaat in Nederland te verbeteren?, wil Asscher (PvdA) weten. Nee, is het antwoord van VVD-leider Klaas Dijkhoff. Het plan nu op losse schroeven zetten, heeft meteen consequenties. ‘Bedrijven moeten nu weten dat we die maatregel gaan nemen. En niet dat we die misschien gaan nemen.’

Waar CDA, D66 en ChristenUnie eerder nog benadrukten dat afschaffing van de dividendbelasting niet uit hun koker kwam, scharen zij zich er dit keer stevig achter. Bij multinationals als Shell en Unilever werken twee miljoen Nederlanders en hun banen moeten behouden blijven, aldus CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma. ’Ik ga niet bij de poort staan als de deur daar dicht gaat.’

De oppositiepartijen zijn totaal niet overtuigd. Na een hoorzitting over het voorstel met deskundigen willen zij de strijd voortzetten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.

Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.