Het tussentijdse rapport van Masters-finalist David Goffin: “Neen, hij zit nog niet aan zijn plafond”

© Photo News

Het is officieel: sinds gisteren is David ­Goffin de nummer zeven van de wereld. En sinds zijn Masters-finale weet hij dat hij iedereen aankan. Het rapport van de wereldtopper en waar hij nog puntjes vooruitgang kan boeken, opgesteld door Ivo Van Aken (foto), gewezen Fed Cup-kapitein, tenniscoach en nu topsportcoördinator van Tennis Vlaanderen. “David is de laatste jaren enorm gegroeid. Maar zit hij aan zijn plafond? Neen, we hebben de beste Goffin nog niet gezien, hij kan nóg verbeteren.”

Hans Jacobs

TOTAALSCORE: 82/100

Opslag: 8/10

“Hij is geen beer, heeft niet de gestalte en de macht van sommige opslagkanonnen en toch is de service zijn sterkste wapen geworden, haalt hij systematisch 200 kilometer per uur en meer. Omdat zijn ritme en timing goed zitten. Maar er zit veel meer achter dan pure snelheid. David heeft als geen ander, naargelang de tegenstander, een gevoel voor plaatsing. Welk effect, welke hoeken, met welke kracht… De service is een voorbeeld van een wapen dat beter kan worden als je eraan blijft werken. En David is daar de voorbije jaren aan blijven schaven. Toch kan hij, zowel voor de eerste als de tweede opslag, nog ­verbeteren.”

© Photo News

Blessuregevoeligheid: 9/10

“De tenniskalender zit te vol, er is te weinig tijd om deftig te trainen of een seizoen voor te bereiden – zeker nu David nog de finale van de Davis Cup speelt de komende dagen. Overbelastingsletsels zijn een kwaal in het tennis. David en Thierry hebben heel veel aandacht voor blessurepreventie, om het lichaam te laten recupereren. David is dit seizoen wel op de sukkel met zijn knie, maar hij is zeker niet blessuregevoeliger dan andere spelers. Integendeel, omdat hij technisch zo juist speelt, is de kans op overbelasting net kleiner.”

© EPA-EFE

Grinta: 9/10

“Zijn mentaliteit om niet op te geven is echt wel verbeterd. Als het even niet goed gaat, laat hij het hoofd niet hangen, de afgelopen Masters en zijn twee wedstrijden tegen Grigor Dimitrov zijn daar een schoolvoorbeeld van. En vooral: hij weet welke prikkel bij hem werkt. Wie hem als buitenstaander ziet, kan denken: hij is iets té rustig. Maar hij heeft geen woede-uitbarstingen of scheldpartijen nodig om zich op te peppen. Hij kan zich oppeppen én heeft zichzelf daarbij bijna altijd onder controle.”

© AP

Tactiek: 9/10

“David is bij uitstek een Man met een Plan. Er zijn sommige spelers die altijd hun zelfde stereotiepe spel spelen, ongeacht de tegenstander die ze moeten bekampen. David niet, hij komt altijd met een duidelijk plan op de proppen, hij en zijn coach denken er echt wel over na. Ze zijn er ook niet vies van om iets te proberen, of het werkt of niet.”

© EPA-EFE

Voetenwerk: 8/10

“Van nature is een beer iets minder beweeglijk, staat hij iets logger op de baan dan een minder grote speler zoals David. Hij speelt dat goed uit. Met zijn beweeglijkheid – zie ook zijn backhand en zijn forehand – compenseert hij veel tegenover de pluspunten van grotere, krachtigere spelers. Een supergeslaagd voorbeeld van hoe David en zijn coach, Thierry Van Cleemput, zijn pluspunten hebben geperfectioneerd, zodat minpunten worden weggewerkt en geen minpunten meer zijn.”

© EPA-EFE

Kracht: 7/10

“David zal wel, zoals elke tennisprof, blijven poweren. Maar het gaat niet om de pure kracht, wel om de specifieke kracht. Daarmee bedoel ik: het is belangrijk om de bal optimaal te doen versnellen, de versnelling die een speler in huis heeft. En de bal gaat wel degelijk vooruit bij David, omdat zijn gevoel voor ­timing zo goed zit.”

“Hij zal ook nooit meer worden weggeslagen door de powerspelers – omdat hij het spelletje goed kan lezen, goed kan anticiperen. Het heeft ook weinig zin om te allen prijze te poweren en David op te pompen, want dan zal ­David Goffin niet meer de lichtvoetige David Goffin zijn. Dan verliest hij net de wapens waardoor hij nu zo goed is.”

© AFP

Uithouding: 8/10

“Zijn uithouding is de laatste jaren gegroeid. Wie systematisch toppers reft die langere rally’s kunnen spelen, verbetert zijn uithouding. Daarnaast traint hij ook op uithouding, of beter: op specifieke uithouding. Want het gaat niet op om lang te kunnen doorgaan, het is vooral zaak om lang te kunnen doorgaan én daarbij de bal in het spel te kunnen houden, anders heeft het weinig zin. Hij kan zijn uithouding opdrijven, maar te veel trainen op uithouding heeft ook weinig zin, want dan wordt hij sowieso trager. En toptennis was nooit zo explosief als nu.”

© AP

Forehand: 8/10

Backhand: 8/10

“David heeft een solide basisspel, zowel met zijn backhand als zijn forehand kan hij een tegenstander onder druk zetten. Hij kan, ook weer door zijn gevoel voor ritme en timing, de bal zeer snel spelen, kort op de bots spelen. Daardoor heeft een tegenstander minder tijd om na te denken dan tegen spelers die bijvoorbeeld meer op hun power rekenen en de bal minder snel nemen. Ook hier: niet enkel de snelheid telt, maar David kan ook goede hoeken maken, de juiste keuze op het juiste moment. Telkens weer als ik hem zie spelen, denk ik: Hij voelt het spelletje toch wel heel goed aan. Maar ook hier kan hij nog vooruitgang boeken, zelfs een Roger Federer zegt dat hij nog elke dag leert.”

© EPA-EFE

Ondergrond: 8/10

“Wie in België tennis leert spelen, begint traditioneel buiten op gravel. Maar we zijn nu eenmaal verplicht – het is hier niet altijd even goed weer – om ook vaak op hardcourt binnen te spelen, in dat opzicht zijn Belgische spelers meestal behoorlijk polyvalent. Wie het niet moet hebben van de power, is geneigd om zich gaandeweg iets meer te specialiseren op gravel – waar de bal iets trager gaat. Maar wie op het niveau van David speelt, kan het niet maken om te zeggen: Ik focus op gravel en laat hardcourt links liggen. David is een allrounder geworden, hij is minstens even goed op gravel als op hardcourt.”

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Aangeboden door onze partners

Meer over David Goffin

Hoofdpunten

Keuze van de redactie