‘Kolenoverslag weren kost veel banen’

Nieuws
Kolenoverslag weren uit de Rotterdamse haven kan ten koste gaan van veel banen, zonder dat het klimaat hiermee wordt geholpen. Dat stelt het Havenbedrijf Rotterdam in reactie op een voorstel van de Rotterdamse gemeenteraad.
anp
donderdag 16 november 2017 om 03:00

Rotterdam

Nu bestaat nog 6 procent van de overslag in Rotterdam uit kolen. Direct en indirect zijn er zo’n duizend banen mee gemoeid.

Als het aan de Rotterdamse gemeenteraad ligt, wordt de kolenoverslag echter afgebouwd. De raad heeft hiertoe dinsdag een voorstel aangenomen. De motie van GroenLinks werd gesteund door PvdA, D66, CDA, de lokale islamitische partij NIDA, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en SP.

De kolen uit Rotterdam gaan nu voor het overgrote deel naar Duitsland. Daar worden ze onder meer gebruikt door de staalindustrie om hoogovens op de juiste temperatuur te krijgen. Volgens het havenbedrijf, dat voor een groot deel eigendom is van de gemeente, is er momenteel nog geen andere brandstof voorhanden waarmee dit ook kan. Kolen zullen voorlopig dus nog wel even nodig zijn. Als je de haven van Rotterdam kolenvrij maakt, dan verplaatst de overslag ervan zich waarschijnlijk naar een andere haven. ‘Milieuvoordeel is er dus niet’, zegt ook vakbond FNV die vreest dat vijfhonderd tot zeshonderd gezinnen de dupe worden. De bond vindt dat de gemeente Rotterdam hen moet compenseren door te storten in een speciaal kolenfonds, als dit voorstel wordt doorgezet. ‘We spreken dan over een bedrag tussen de 130 miljoen en 156 miljoen euro.’

overgang naar duurzaam

Het havenbedrijf verwacht wel dat het kolenvolume in Rotterdam de komende jaren omlaag zal gaan. Dit komt doordat er nu ook nog veel kolen worden afgenomen door kolencentrales. Door de overgang naar duurzamere vormen van energie, zoals zon en wind, neemt die vraag waarschijnlijk af.

Volgens GroenLinks komt het besluit van de Rotterdamse raad op een cruciaal moment, omdat het havenbedrijf het huurcontract met Europa’s grootste overslagbedrijf EMO met 25 jaar wil verlengen.

GroenLinks-raadslid Arno Bonte noemt dit ‘onbestaanbaar’. ‘Als we klimaatverandering tegen willen gaan en de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs willen halen, dan zal Rotterdam afscheid moeten nemen van steenkolen’, aldus Bonte die het voorstel voor de inkrimping indiende. Hij verwacht dat de haven in 2030 kolenvrij zal zijn. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bierbrouwer Hans Noorman, aangesloten bij Coöperatie De Graanrepubliek, test of zijn donkere bier op smaak is.

Bij De Graanrepubliek zijn ze met zijn allen boer: 'Elke boer moet een twinkeling in zijn ogen hebben'

Met lokaal geteeld graan, geproduceerd in korte ketens, werken de boeren van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans bewust niet efficiënt. ‘Je bent met zijn allen boer.’

Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’