Luister naar

Bruins: OM moet omvang fraude bij Casa uitzoeken

Nieuws
Het Openbaar Ministerie moet uitzoeken of de fraude bij de abortusklinieken van Casa groter is dan nu bekend.
Gerard Beverdam Marinde van der Breggen
donderdag 16 november 2017 om 20:40

Den Haag

Dat zei minister Bruno Bruins (Medische Zorg) donderdagmiddag in een debat met de Tweede Kamer. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij wierp de vraag op of de cijfers over het totale aantal behandelingen bij Casa wel kloppen. Volgens hem hebben sinds de capaciteitsproblemen bij Casa Klinieken minder vrouwen bij andere abortusklinieken aangeklopt dan verwacht. Op basis van schattingen van de directeur van de abortuskliniek in Almere, sprak Van der Staaij van een verschil van vierhonderd vrouwen die niet bij Casa terecht konden, maar ook niet bij andere klinieken kwamen.

Minister Bruins gaat er niet vanuit dat de Casa Klinieken, die begin deze maand failliet werden verklaard, behalve met te ruime declaraties voor de abortusbehandelingen, óók heeft gefraudeerd met de aantallen uitgevoerde abortussen. ‘Maar er loopt nu een strafrechtelijk onderzoek; daaruit moet dat maar blijken’, aldus Bruins.

Wat er gedeclareerd is, kan door de minister niet exact gecontroleerd worden. Daarvoor zouden de declaraties naast de medische dossiers gelegd moeten worden, maar dat mag niet vanwege de privacy van patiënten. Dat is een ‘leemte in het toezicht’, aldus Bruins. Hij gaat onderzoeken hoe dat kan worden opgelost en verwacht daar komend voorjaar meer over te weten.

De curator doet volgens de bewindsman zijn best om Casa zo snel mogelijk een doorstart te laten maken. Het ministerie wil daaraan meewerken door de klinieken zo snel mogelijk een nieuwe vergunning te geven, om weer abortusbehandelingen te mogen uitvoeren. ‘We kennen de locaties en het personeel al, daarom kunnen we snel handelen zodat de abortuszorg in ieder geval door kan gaan’, zei Bruins. Hij wijst erop dat Casa nieuwe bestuurders en toezichthouders heeft, ‘die het net zo vervelend vinden als u en ik dat er gefraudeerd is’.

Volgens Frans Bocken, directeur van de abortuskliniek in Almere, valt het allemaal wel mee met de capaciteitsproblemen. Hij schreef in een brief aan minister Bruins dat de andere klinieken eerder al met succes de patiënten van Casa hebben opgevangen. Ook Van der Staaij, die mede namens de ChristenUnie sprak, vindt dat de bewindsman wel erg snel weer ruimte biedt aan Casa. Maar dat is volgens Bruins nodig omdat er anders met name in de Randstad een probleem ontstaat met de capaciteit. De afgelopen tijd hebben andere abortusklinieken extra diensten gedraaid. Bruins bedankte ze daarvoor. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en psychiater Esther van Fenema kijken met zorg naar het hoge aantal jongeren dat niet meer verder wil leven.

Mirjam Bikker en Esther van Fenema bezorgd over aantal suïcidepogingen: 'Samenleving maakt mensen ziek'

Vijf mensen per dag die zelfmoord plegen en een veelvoud dat een poging doet. Daarover zou best wat meer ophef mogen zijn, vindt Esther van Fenema. Dinsdag debatteert de Kamer verder over suïcidepreventie.

Minister-president Mark Rutte in het Catshuis met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.

Rutte na gesprek in Catshuis: antisemitisme is onacceptabel, samenleving zal zelf moeten ingrijpen

Mark Rutte sprak maandag met maatschappelijke organisaties over het toegenomen aantal meldingen van antisemitisme. Joodse Nederlanders aanspreken op acties van de Israëlische staat is uit den boze, stelde hij.

Brink was sinds 2022 fractievoorzitter van het CDA in de Provinciale Staten van Overijssel.

Politicus Rick Brink (38), eerste honoraire 'minister van Gehandicaptenzaken', overleden

Rick Brink was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van Gehandicaptenzaken’, een honoraire functie van KRO-NCRV om mensen met een beperking te vertegenwoordigen.

Decorwisseling: de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol zijn uit de boksring gestapt.

Omtzigt heeft geen aanleg voor acteren; 'week van waarheid' werd een reeks waardeloze toneelstukjes

Pieter Omtzigt viel als altijd uit de rol waarin anderen hem pressen. En het Haagse formatietheater in deze ‘week van de waarheid’ was een ongefaseerde schertsvertoning: zonder bedrijven, zonder regisseur.

Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’