Direct naar artikelinhoud
NieuwsChampions League

De wederopstanding van 2024 is van PSG, na afgang Barcelona (4-1)

Met beroerd voetbal, gelardeerd met rode kaarten, gaf Barcelona zijn afgang gestalte in de kwartfinales van de Champions League. Paris Saint-Germain profiteerde en won verdiend met 4-1.

Barcelona's Ferran Torres zit verslagen op de grond tijdens de wedstrijd tegn Paris Saint-Germain.Beeld ANP / EPA

Noem het de Remontada, maar dan de Franse versie. Waar Barcelona in 2017 een 4-0 nederlaag tegen PSG goedmaakte met een onwaarschijnlijke 6-1 thuis, was het nu een beetje andersom. Een wederopstanding, een Résurrection. Thuis verloren met 3-2, in Catalonië met 4-1 gewonnen. Verdiend. Klasse gespeeld tegen Barcelona, dat het seizoen prijsloos afsluit, kort voor het vertrek van trainer Xavi. Frenkie de Jong speelde onopvallend. Trainer Luis Enrique van PSG, voorheen Barcelona, was op alle fronten de winnaar.

In zekere zin verpestte een man van Barcelona, Ronald Araujo, de avond van de jongens, Lamine Yamal en Pau Cubarsi. Paris Saint-Germain was overigens ook beter vóór de rode kaart van Barcelona. Een domme actie van Araujo, zo’n verdediger van het ruwe soort uit Uruguay, leidde het onheil van Barcelona in. PSG won later door een beslissende strafschop van Kylian Mbappé, bij zijn laatste kans om de Champions League te winnen met de club in handen van Qatar. Mbappé vertrekt vrijwel zeker naar Real Madrid. Hij scoorde kort voor tijd nog eens, toen Barcelona de bal niet meer wegkreeg na een tegenaanval.

Over de auteur
Willem Vissers is ruim 25 jaar voetbalverslaggever voor de Volkskrant. Hij versloeg acht WK’s. In 2022 is hij uitgeroepen tot sportjournalist van het jaar.

PSG ontmoet in de halve eindstrijd Borussia Dortmund, de bedwinger van PSV, dat met schitterende cijfers (4-2) won in een ander spektakelstuk, tegen Atlético Madrid. Eén doelpunt van Dortmund was van de Nederlander Ian Maatsen, die nog hoopt op selectie voor het EK. Zo was het een slechte avond voor de Spanjaarden, met Atlético en Barcelona uitgeschakeld en woensdag nog Real Madrid in actie, bij Manchester City.

Lamine Yamal, 16 jaar en dribbelaar van Barcelona, architect van de 1-0, verdween al na een half uur naar de kant, na de rode kaart voor Araujo. Tactische wissel. De avond was sowieso al moeilijk voor de Catalanen, want ook tot de uitsluiting van Araujo was PSG beter, met meer balbezit. Maar goed, Barcelona kwam wel met 1-0 voor, mede dankzij de geniale actie van een jongen.

Lamine Yamal, geboren in de buurt van Barcelona, op zijn vijfde opgenomen in de opleiding van La Masia, kind van een vader uit Marokko en een moeder uit Equatoriaal Guinee, versnelde op rechts, zoals ze dat bij Barcelona duizenden keren hadden gezien van een illustere voorganger, Messi. Frivole schijnbeweging. Bal langs de eveneens snelle Nuno Mendes meenemen met een sleep. Op naar de achterlijn, voorzet met buitenkant links. Raphinha scoorde door goed voor Hakimi te kruipen: 1-0 op de berg Montjuic in Barcelona, samen met de 3-2 van vorige week een fijne marge van twee doelpunten.

Allerhoogste niveau

Dat had het kunnen zijn; een avond van de jongens, op het allerhoogste niveau in het voetbal. Yamal en zijn 17-jarige ploeggenoot Pau Cubarsi, ook van de opleiding, die met Araujo de bewaking op zich nam van de mogelijk beste speler van de wereld, Kylian Mbappé, die een week geleden bijna onzichtbaar was en de kritiek van de analytici op zijn reputatie hoorde beuken. Maar toen was daar dus die overtreding na een half uur, de onmiddellijke beslissing van scheidsrechter Kovacs, de vergeefse protesten van Araujo en de ingreep van trainer Xavi van Barcelona: Yamal naar de kant en een nieuwe verdediger erin, houwdegen Inigo Martinez.

Met Barcelona kwam het niet meer goed. De rest van het duel viel ongeveer uit te tekenen. PSG viel nog massaler aan dan voorheen, Barcelona greep elk moment aan om het spel te vertragen, inclusief onsportief gedrag, onder andere van trainer Xavi, die zich hevig opwond en de rode kaart zag nadat hij een of ander plastieken reclame-uiting van de Uefa een schop gaf. Na afloop was hij weer op het veld, om verder te mekkeren. Pas na de 1-3 ging Barcelona weer voetballen, en trok PSG zich steeds verder terug.

De rode kaart voor Araujo viel nadat Nuno Mendes een pass onderschepte door voor Yamal te komen en Bradley Barcola de diepte zocht. Eveneens een razendsnelle dribbelaar, weer zo’n Fransman uit een oneindig reservoir topspelers, door PSG voor 45 miljoen overgenomen van Olympique Lyon. Hij dribbelde op doelman Ter Stegen af, voelde de hand van Araujo op zijn schouder en raakte uit balans. Dembélé maakte niet veel van de vrije trap, maar scoorde even later fraai, toen hij bij de tweede paal opdook en de voorzet van Barcola kort na de stuit begaafd tegen de touwen joeg.

Scheidsrechter strooide met kaarten

Het wachten was op de 1-2, die de stand over twee duels gelijk zou trekken. Net als vorige week scoorde Vitinha, met een afstandsschot. De 1-3 viel dus na een strafschop van Mbappé, gegeven na een wederom onnozele overtreding, deze keer van Cancelo op Dembélé, die voorheen speelde voor Barcelona en in de halve finales een andere voormalige club treft, Dortmund. Scheidsrechter Kovacs had het druk, strooide met kaarten en stuurde ook nog een begeleider van Barcelona weg.

PSG dus in de halve finales, na een duel dat ook een soort van voorproefje was van wat Oranje te wachten staat op het EK, met Franse topspelers als Mbappé, Koundé, Dembélé en mogelijk ook Barcola. Frankrijk is de tweede tegenstander. De eerste is Polen, van Robert Lewandowski. Hij kreeg nog een paar kansen, maar wist het doel niet te vinden. Intussen zat Lamine Yamal met betreurd gezicht op de bank. Een bal in de handen.