© Raymond Lemmens

Jeneverfeesten in Hasselt voorafgegaan door pittige jeneveroorlog: wie mag naam 'Wissels' gebruiken?

Wie mag tijdens de komende Jeneverfeesten op 20 en 21 oktober de naam ‘Wissels’ gebruiken voor zijn jenever? Over die vraag lopen nu al twee procedures bij de rechtbank. Dries Vanstraelen van Sincere Invest en Michel Fryns van Wissels Distillery willen immers allebei onder die naam sterke drank op de markt brengen. En zo worden de Jeneverfeesten voorafgegaan door een pittige jeneveroorlog.

Thomas JANSEN

Dat er net om die naam gevochten wordt, is niet toevallig. De geschiedenis van Wissels, een van de belangrijke Hasseltse stokersfamilies, gaat al bijna honderd jaar terug. In 1920 richtte Renier Wissels een likeurfabriek op in de Normandiestraat in Runkst. Na zijn overlijden in 1942 bleef het bedrijf altijd in de familie, tot het in 2004 failliet ging. Een jaar later nam Deinzenaar Koen De Jans de stokerij over, maar de naam werd uit respect voor de familie behouden.

Toen Wissels in 2017 een tweede keer failliet verklaard werd, dreigde de laatste stokerij binnen de Hasseltse grote ring te verdwijnen. Maar daar stak Michel Fryns, een telg van die andere gekende stokersfamilie, een stokje voor. Hij nam het handelsfonds en de stookinstallatie over, en is vastbesloten om onder de naam Wissels jenever te produceren in Hasselt. Bijgevolg richtte hij begin dit jaar de Wissels Distillery Holding BVBA op.

Merknaam

Eind goed, al goed? Niet helemaal. In 2014 had Hasselaar Dries Vanstraelen, die zich een jaar later zou specialiseren in domotica, al vertrouwelijke gesprekken met de zaakvoerder van stokerij Wissels. Dat leidde uiteindelijk niet tot een overname, maar Vanstraelen deponeerde de naam ‘Wissels’ wel bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) als merknaam. “En dus ben ik de enige die de naam mag gebruiken”, zegt Vanstraelen, die gisteren de daad bij het woord voegde en Gin Wissels op de markt bracht.

© Dick Demey

“Binnenkort komt er ook een gloednieuwe Hasseltse jenever. Ondertussen stel ik vast dat er op de website van de Jeneverfeesten al een logo met de naam ‘Wissels’ gebruikt wordt. Dat is echter niet van mij, maar wel van meneer Fryns. En dat is heel verwarrend voor het publiek. Ik vraag dan ook aan de rechtbank om het gebruik van het logo te doen stoppen.”

Voor de rechtbank lopen nu al twee procedures, want Wissels Distillery heeft ook Sincere Invest, het bedrijf van Vanstraelen, gedagvaard. Op 2 oktober wordt er gepleit in de rechtbank van koophandel in Tongeren, en beide partijen hopen dat de rechter nog voor aanvang van de Jeneverfeesten een uitspraak zal doen. Michel Fryns is in aanloop naar dat proces karig met commentaar. “Wij hebben alle vertrouwen in de objectiviteit van de rechtbank”, klinkt het.

Depot te kwader trouw

Volgens advocaat Reinhard Dhondt, gespecialiseerd in intellectueel recht, zal de rechter vooral over de aard van het depot moeten oordelen. “Wie een merk deponeert, is verplicht om dat binnen de vijf jaar te gebruiken. Maar aangezien Gin Wissels nu op de markt is, speelt dat geen rol meer. Wat wel belangrijk is, is dat er zoiets bestaat als een depot te kwader trouw. Daar kan sprake van zijn als iemand een naam deponeert, wetende dat die eigenlijk door iemand anders gebruikt wordt, maar nog niet ingeschreven is. Maar daar moet de rechter geval per geval over oordelen.”