Hevige regenval gisteren en afgelopen nacht heeft heel wat wateroverlast veroorzaakt.
Foto: Belga

Voeren houdt adem in: lokaal intens onweer blijft mogelijk

Na de zware regenval van gisteren kunnen vannacht vanaf de Nederlandse en Duitse grens onweersbuien tot ontwikkeling komen die soms intens kunnen zijn. Lokaal kan dat leiden tot nieuwe overlast. In de eerder zwaar getroffen gemeente Voeren houden ze dus de adem in. Toch komt er geen nieuwe waarschuwing van het KMI omdat de meest intense buien niet wijdverspreid zullen zijn.

Het KMI zegt wel dat de situatie van de voorbije uren en de toestand van de grond lokaal tot problemen kunnen leiden. Het gevaar voor wateroverlast is dus nog niet overal geweken. 

Vooral in Voeren blijft de situatie gespannen. De waterpeilen van De Voer en de Berwijn staan nog steeds hoog. Nieuwe onweersbuien kunnen tot nieuwe overstromingen leiden, zoals die van gisteravond en afgelopen nacht.

Ook de situatie in de Vlaams-Brabantse gemeente Rotselaar is zorgwekkend: "De wateroverlast in Rotselaar dreigt acuut te worden", zegt burgemeester Jelle Wouters aan VRT NWS. "Wij kijken nauwgezet toe op wat er de komende uren zal gebeuren. Wij hebben de voorbije dagen al overvloedige regenval gehad."

"De Winge (een beek en zijrivier van de Demer), ter hoogte van de Molenbaan, heeft het alarmpeil bereikt. Een andere probleemlocatie in deelgemeente Werchter is de Laak ter hoogte van de Guldentop. Onze mensen houden op het terrein alles nauwlettend in de gaten, maar de waterlopen zitten aan hun maximumcapaciteit. Er kan echt niet veel water meer bij komen, maar wij zijn ter plaatse." 

Bekijk: de brandweer in Voeren staat vanavond en vannacht paraat.

Videospeler inladen...

Vanavond en morgenavond nog onweersbuien mogelijk

Vanavond is het gedeeltelijk tot soms zwaarbewolkt met soms brede opklaringen, maar hier en daar zijn er ook onweersbuien die zich verplaatsen van Nederland naar het zuiden van het land. 

Komende nacht verdwijnt de kans op onweer, maar op veel plaatsen wordt er lage bewolking gevormd met kans op nevel en mist. In het oosten en het zuiden kan er nog wat lichte neerslag vallen. 

Morgen wordt het na het optrekken van het ochtendgrijs wisselend bewolkt. In het westen is er meer zon. Op het einde van de dag kunnen er weer hevige onweersbuien het land vanuit het noorden binnenkomen. De maxima zullen tussen 16 en 22 graden liggen.

Bekijk: het meest recente weerbericht

Videospeler inladen...

Meest gelezen