© BELGA

Cercle rukt op naar vierde plaats na zege bij Antwerp, dat mirakel nodig heeft voor Europees voetbal

Europees voetbal halen wordt nog een loodzware klus voor Antwerp. De Great Old ging vier dagen na de verloren bekerfinale met 1-2 onderuit tegen Cercle Brugge. De vierde thuisnederlaag op rij voor Antwerp in deze play-offs. De vijfde plaats (inclusief barrages tegen AA Gent) is nog het hoogst haalbare. Cercle rukt op naar de vierde plaats.

Hannes Van Gael

De verloren bekerfinale is hard aangekomen bij de Great Old, maar veel tijd om te treuren was er niet. Er staat in de competitie immers nog een Europees ticket op het spel en daarvoor moest RAFC van die laatste plaats zien weg te geraken. Cercle (4 punten meer) en Genk (5 punten meer) zijn de teams die nog zijn in de halen en de Vereniging kwam zondag op bezoek in Deurne-Noord.

Bataille blundert

Een ‘must win’ dus voor Mark van Bommel en zijn manschappen, maar bij het rustsignaal zag het er al desastreus uit voor de uittredende landskampioen. Twee goals werden in geschenkverpakking weggegeven.

De 0-1 viel na een uittrap van bezoekende doelman Warleson. Via Somers en Denkey kwam Lemaréchal in balbezit en die verschalkte Lammens met een gekruist schot in de rechteronderhoek. Op slag van rust kon de thuisgoalie de bal uit dezelfde hoek vissen na een onwaarschijnlijke blunder van Bataille. De linksachter gaf Denkey na een ontzette hoekschop vrije doorgang en de spits lukte zijn 28ste treffer van het seizoen. De kaap van dertig komt in zicht…

© BELGA

Kerk maakt het spannend

Was Antwerp dan zo slecht? Nee. Ook de thuisploeg had minstens twee keer kunnen scoren, maar Ejuke miste twee keer over bij 0-0. Kerk mikte dan weer op Lopes en in het zijnet. Diezelfde Lopes voorkwam ook nog dat Kerk een slimme pass van Balikwisha, spelend op de plaats van de geschorste Janssen, in een leeg doel kon trappen.

Bij de rust bleef Bataille in de kleedkamer voor Wijndal en op het uur voerde Van Bommel nog drie wissels door: Ekkelenkamp, Ejuke en Ondrejka ruimden plaats voor Doumbia, Udoh en Ilenikhena. Grote kansen kwamen er niet meteen voor het stamnummer 1, maar door de aansluitingstreffer van Kerk in de 78ste minuut kregen we nog een spannend slot.

Alderweireld en Kerk knalden nog op de vuisten van Warleson, die ook nog een vrijschop van Doumbia onder zijn deklat wegklopte. De 2-2 hing in de lucht, maar door een zeperd van Lammens op een schot van Olaigbe werd het nog bijna 1-3.

Cercle niet meer in te halen

Antwerp ziet de kloof op Cercle zo vergroten tot zeven punten en kan de Vereniging dus niet meer inhalen in de laatste twee matchen. Genk, dat op vijf punten staat, is nog wel binnen schot maar dat heeft het niet meer in eigen handen. De verplaatsing naar Genk volgende week (20 mei) zal uitwijzen of de slotspeeldag overbodig wordt voor Antwerp.

Alderweireld: “We zitten gewoon in de hoek waar de klappen vallen”

“Het is fantastisch hoe de supporters ons blijven steunen, maar we zitten gewoon in de hoek waar de klappen vallen”, zuchtte Toby Alderweireld na affluiten. “Als je 1-0 of 2-0 voor komt, dan krijg je een heel andere wedstrijd. Dit is jammer genoeg een periode waarin het dubbeltje niet langs onze kant valt, terwijl het vorig jaar net wel allemaal meezat. Ach, dat is voetbal. We moeten nu gewoon hard werken.”

“Ik onthoud vandaag vooral dat we goals tegen krijgen op ongelukkige momenten en dat de tegenstander zijn kansen ten volle benut”, vatte Mark van Bommel het samen. “Als je zulke fans hebt, dan schaam ik me voor hoe we spelen. Bij een 0-2 achterstand zorgden zij er nog bijna voor dat we dat konden ombuigen, dat is ongelooflijk. Het zit de laatste tijd enorm tegen en toch blijven de fans zo achter ons staan, dat heb ik nog nooit gezien. We hebben hoogtepunten meegemaakt en dit is misschien wel het dieptepunt qua resultaten. Maar die hoogtepunten waren vorig seizoen mede te danken aan onze fans, zij hebben ons mee de titel bezorgd. Dat maak je nergens anders mee. Of het volgende week onze laatste kans is? Ja, we moeten winnen.”

© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer