moordzaak

Toenmalige partner van Annie De Poortere zou gedeeltelijke bekentenissen hebben afgelegd

© Carlo Coppejans

Een 78-jarige man, de partner van Annie De Poortere toen die 30 jaar geleden verdween in Sint-Martens-Latem, is aangehouden door de onderzoeksrechter in Gent. Volgens Het Nieuwsblad legde H.D. gedeeltelijke bekentenissen af: hij zou toegegeven hebben dat hij zijn vrouw begraven heeft.

belga, jvh, cel

Annie De Poortere verdween op 12 november 1994 spoorloos uit haar huis langs de Kerkstraat in Sint-Martens-Latem. Afgelopen zaterdag werden stoffelijke resten van een vrouw gevonden in de woning naast die van De Poortere. De twee huizen delen een tuin met twee garages. “Op basis van verschillende sterke aanwijzingen” gaat het parket van Oost-Vlaanderen ervan uit dat de resten toebehoren aan de verdwenen vrouw.

Na de vondst van het lichaam werd een onderzoeksrechter gevorderd om de omstandigheden van het overlijden te onderzoeken. “Dat onderzoek heeft inmiddels geleid tot de arrestatie van een 78-jarige man, de toenmalige partner van het slachtoffer”, aldus het parket.

“Ze was weg”

Volgens Het Nieuwsblad zou H.D. toegegeven hebben dat hij zijn vrouw begraven heeft op de plek waar ze nu wellicht gevonden is. Het gaat om gedeeltelijke bekentenissen: de man heeft niet bekend dat hij zijn vrouw om het leven heeft gebracht. Over hoe de vrouw in 1994 stierf, bestaat dan ook nog geen duidelijkheid. Het DNA-onderzoek moet overigens nog bevestigen dat de gevonden resten van Annie De Poortere zijn.

“Het verdere onderzoek zal nu moeten uitwijzen wat het werkelijke aandeel van de man was bij het overlijden van het slachtoffer”, heeft het parket dinsdag gezegd naar aanleiding van de arrestatie van H.D.. De man zal binnen vijf dagen voor de raadkamer moeten verschijnen, die zal beslissen over zijn verdere aanhouding.

H.D. was de laatste die Annie De Poortere zag. “Het moet rond 14 uur geweest zijn”, zei hij daarover in 1999 in het opsporingsprogramma Oproep 2020. De man vertelde hoe hij vervolgens om boodschappen ging, en daarna naar een voetbalwedstrijd vertrok. “Toen ik thuiskwam, was het donker. Ze was weg. Enkele kleren die op de zetel hadden gelegen, waren verdwenen.”

Verbaasde zus

De man verklaarde ook dat hij vlak voor de verdwijning had gebeld naar een psychiatrisch ziekenhuis om zijn echtgenote te laten opnemen. “Ik heb eerst nog gebeld naar het Sint-Camillusinstituut voor een opname, maar dat ging niet door. Ik moest wachten tot de maandag. Het was volzet”, klonk het. De Poortere zou al een tijd depressief geweest zijn en die dag een terugval gehad hebben. “Ze ging nooit graag binnen”, aldus H.D. in 1999.

Karina De Poortere, de zus van Annie, reageert verbaasd op de arrestatie van haar voormalige schoonbroer. “Ik ben blij, omdat er eindelijk schot in de zaak komt”, klinkt het. “En ik ben opgetogen dat er eindelijk antwoorden zullen komen. Waarom kon dit dertig jaar geleden niet? Nu wil ik wel weten wat het precieze aandeel van H.D. is in de verdwijning en de dood van mijn zus.”