© Dirk Kerstens

Homeopaten: “Wij bespáren op medicijnen en dat zint de farmalobby niet”

“CM schiet zichzelf in de voet en zal leden verliezen”, zegt Léon Scheepers. De secretaris bij de Unio Homeo­pathica Belgica reageert op de beslissing van het ziekenfonds om vanaf januari te stoppen met het terugbetalen van homeopathische geneesmiddelen. “Ik raad mijn patiënten aan om over te stappen.”

Elien Van Wynsberghe

Na vijftien jaar stopt Christelijke Mutualiteit, Vlaanderens grootste ziekenfonds, met het terugbetalen van homeopathische geneesmiddelen. Homeopaten reageren verbolgen op de beslissing. Maar vrees dat ze patiënten zullen verliezen aan de reguliere geneeskunde, is er niet. “Ik denk vooral dat het CM leden zal kosten”, zegt arts Léon Scheepers.

“Wie beweert dat er een gebrek is aan bewijs dat homeopathie werkt, weet dat hij de waarheid niet spreekt”, zegt de homeopathisch arts. “Er zijn wereldwijd genoeg onderzoeken die aantonen dat homeopathische geneesmiddelen werkzame bestanddelen bevatten.”

“Wij doen niet aan symptoombehandeling, maar behandelen personen. We maken een totaalbeeld op van de patiënt en bekijken daarbij alle aspecten. Op basis daarvan schrijven wij één homeopathisch geneesmiddel voor, gemaakt vanuit het planten-, dieren- of mineralenrijk.”

“Kwakzalverij”

Viroloog Marc Van Ranst reageert enthousiast op de beslissing van CM. “Wetenschap, geneeskunde en gezond verstand krijgen prioriteit over pseudoparageneeskundoïde tovenarij”, tweet hij.

Ook bij SKEPP (Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale) zijn ze tevreden. "Ik ben blij dat ze bij CM het licht hebben gezien", zegt bestuurslid dr. Dirk Devroey. "Homeopathie bestaat uit water en een stof die zo verdund wordt, dat ze geen werking meer heeft. Het komt neer op kwakzalverij.”

“Er spelen grote belangen mee”, zegt Léon Scheepers. “De farmaceutische lobby domineert alles Mochten alle dokters werken zoals wij, zou dat de farmaceutische industrie een slok op de borrel schelen. Het is bewezen dat onze patiënten minder kans maken op chronische ziekten. Dat is net kostenbesparend voor de maatschappij. Wat brengt er meer op? Iemand die levenslang maagzuurremmers neemt, of iemand die daar na één homeopathische behandeling vanaf is?”

Scheepers stelt het nog sterker. “Hoe lang heeft het geduurd voor algemeen aanvaard werd dat roken ongezond is? Studie na studie werd door de tabaksindustrie onderuitgehaald. Hetzelfde gebeurt met homeopathie.”

In Deurne bouwde Scheepers het Homeopatisch Centrum Antwerpen uit. “Van de grootste groep patiënten ben ik vaste huisarts. Daarnaast krijg ik veel ouders over de vloer met jonge kinderen die stukgelopen zijn op de reguliere geneeskunde en de antibioticabehandelingen. Die kinderen hebben dan last van chronische oorontstekingen, keelontstekingen, bronchitis enzovoort. Maar ook volwassenen die maar blijven lijden aan bijvoorbeeld sinusitis, migraine, astma of ernstige chronische ziektes zoals depressies of slaapproblemen komen naar hier.”

Maggie De Block: “Andere ziekenfondsen zouden beter beslissing CM volgen”

Ook de andere ziekenfondsen zouden beter stoppen met het terugbetalen van homeopathische geneesmiddelen. Dat zegt minister van Volksgezondheid en ­Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD). De ziekenfondsen en de ­regering kwamen twee jaar geleden al overeen in de aanvullende verzekering alleen nog prestaties terug te betalen die medisch nut hebben. De Socialistische Mutualiteiten zijn op dit moment de lijst met voordelen voor hun leden aan het herzien. Of homeopathie wordt geschrapt, is nog niet zeker. De Liberale ­Mutualiteiten zeggen er gerust over te willen praten, maar dan met alle ziekenfondsen samen. “Nu betalen wij alleen homeopathische middelen terug die door een erkende arts zijn voor­geschreven. Als De Block vindt dat artsen dat niet mogen, moet ze maar ­optreden”, zegt Geert Messiaen van de Landsbond van Liberale Mutualiteiten.