© Jan Van der Perre

Boekhandel ’t Stad Leest opent speciale derde vestiging in Steenhouwersvest: “Meer vraag naar schrijfgerief”

Na de eerste vestiging van ’t Stad Leest in de Steenhouwersvest en de Mark Store in samenwerking met fietsenwinkel De Geus op de Kleine Markt, voelde Wouter Cajot (41) zich geroepen om een derde locatie voor ’t Stad Leest op te starten. Morgen, zaterdag 25 mei, kunt u kennismaken met het nieuwste concept: stationery oftewel pennen, schriften en alles wat daarbij hoort.

Maxime Bosmans

© Mich Segers

De beslissing van Cajot om een derde vestiging puur voor schrijfgerief te openen, komt vanuit een groeiende marktvraag. “We hadden al een assortiment van pennen, stiften, schriften en agenda’s. Maar de productgroep was heel hard aan het groeien, en er was zoveel aanbod dat we er fysiek geen plaats meer voor hadden”, legt hij uit. “Omdat er tegenwoordig meer vraag naar is, en we in andere Europese steden ook winkels zagen die enkel stationery verkopen, vonden we dat we niet konden achterblijven. Toen we de kans kregen om in dezelfde straat een nieuw pand te huren, beslisten we om daar een stationery-winkel van te maken.”

Geloof in fysieke retail

Cajot vindt het net fijn om drie winkels met drie aparte concepten te hebben. “Ik geloof heel hard in fysieke retail. Mensen gaan graag shoppen in een fysieke winkel. Mijn opleiding en mijn DNA ligt in boeken, dus daarom begon ik met een boekhandel. Al doende hebben we gezien dat er zoveel leuke spullen te koop zijn die de weg naar Antwerpen niet vinden. Dus laat ons maar wat andere dingen doen.” Voor Cajot is het belangrijk dat het pand bij het concept past. “Het is niet mijn ambitie om in elk leegstaand pand van Antwerpen een winkel te openen, maar het pand moet bij het idee passen. En het pand voor de stationery-winkel is juist. Het is 80 vierkante meter. Dat is niet groot, maar het ziet er groot uit omdat het breed is.”

Enkele jaren geleden opende de Mark Store, de tweede vestiging van ’t Stad Leest en een concept in samenwerking met fietsenwinkel De Geus en cadeauwinkel Wunderkammer. De combinatie van fiets-, cadeau- en boekhandel zou normaal slechts een pop-up zijn, maar het werd zo’n succes dat werd beslist om de winkel op de Kleine Markt permanent open te houden. “Meteen permanent samenwerken met een andere ondernemer, dat is net alsof je trouwt na elkaar drie weken te kennen. Dus besloten we om een pop-up te openen. We hadden eerst het bescheiden doel om ons geïnvesteerd geld terug te verdienen, maar de samenwerking verliep zo vlot dat we het zonde vonden om ermee te stoppen.”

Stationery Stad Leest, open op zaterdag 24 mei vanaf 11.00. Steenhouwersvest 45, 2000 Antwerpen.