Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Welke gerechten zijn te combineren met een echte pils?

Foodpairing: welke gerechten zijn te combineren met een echte pils?Beeld Alken Maes

Omdat een pilsje vaak gedronken wordt om de dorst te lessen, zou je haast vergeten dat het ook perfect past bij een lekkere maaltijd. Een echte pils is aan tafel immers een terechte keuze omwille van zijn hoppig karakter. Met welke gerechten kan je het bier nu precies combineren?  

De juiste wijn kiezen voor een bepaald gerecht is al geen makkelijke klus. Als het dan gaat over het pairen van bieren met gerechten, dan wordt het helemaal een heidens karwei. Toch is dat perfect mogelijk. Belangrijk is eerst het bier te proeven en er de dominante smaak uit te halen. Alles draait immers om het evenwicht tussen de verschillende smaken. Omdat de smaakpapillen niet bij iedereen even goed ontwikkeld zijn, geven we hier een paar tips.

Hoe combineer je gerechten met pilsbier?  

Stel je eerst de vraag of het bier bitter, zuur of zoet smaakt. Gebruik vervolgens de ABC-methode (Accent-Bridge-Contrast). Als je voor een gerecht een bepaald type bier kiest (of omgekeerd), dan kan je ervoor kiezen om bepaalde smaken te accentueren of om een brug te bouwen tussen smaken die elkaar aanvullen of om juist een contrast te maken en nieuwe sensaties in de mond op te wekken. Dat is het toppunt voor wie al wat ervaring heeft met het pairen van gerechten met bier.

Bier en pikante gerechten: een ideaal huwelijk 

We hebben de proef op de som genomen met de Cristal-pils, de eerste Belgische pils van lage gisting waarin de smaak van de hop sterk aanwezig is. De hop van hoge kwaliteit verleent het bier zijn typische smaak, maar zal nooit overheersen in de mond, zodat een gerecht altijd tot zijn recht zal komen. Sterker nog, die hoppigheid zorgt ervoor dat uitgesproken smaken wat geneutraliseerd worden. Een pilsbier is dus uitstekend te combineren met stevig gekruide gerechten en verzacht het pikante van een curryschotel of van sterke specerijen en dat levert bovendien een mooi contrast op.

Pilsbier? Dat is brood met olijfolie

Bepaalde experts in de gastronomie vergelijken een pilsener (meestal pils genoemd) met een sneetje brood dat met olijfolie is besprenkeld. Het moutige van het bier komt dan overeen met het brood en de hop met de olijfolie. Dit betekent dat aan tafel dus alles mogelijk is. Een pilsbier past perfect bij een salade omdat het licht en fris is, maar ook bij oesters omdat het aansluit bij het vlezige en relatief vettige karakter ervan.

In die zin is het ook duidelijk dat een kaasschotel met bier een ideaal duo vormt. Bier bij aperitiefhapjes of vlees? Daar hoef je niet lang over na te denken... Gewoon inschenken en genieten! 

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel