Ministerraad keurt nieuw wetboek goed: herstelcoördinator zal voortaan onmiddellijk aan de slag gaan in noodsituaties

© BELGA

Bij een toekomstige noodsituatie of crisis, zal onmiddellijk een herstelcoördinator aan de slag gaan. Die moet er voor zorgen dat slachtoffers meteen worden geholpen, maar ook dat het herstel snel uit de startblokken kan schieten. Dat staat in het kersverse Wetboek Noodplanning en Crisisbeheer van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) dat vrijdag groen licht heeft gekregen van de ministerraad. Daarin krijgen ook de sectoren een cruciale rol.

Bron: BELGA

“Vroeger hadden we één crisis om de vijf jaar, vandaag hebben we er elk jaar vijf”, zegt minister Verlinden, terwijl ze de verschillende crisissen overloopt die we de afgelopen legislatuur hebben zien passeren. Het Wetboek van haar hand moet er voor zorgen dat de betrokken diensten altijd en overal de nodige hulp aan onze inwoners kunnen bieden en de weerbaarheid van ons land kunnen verhogen.

De basis van het Wetboek zijn de “lessons learned” uit eerdere crisissen. Daarvoor vertrok Verlinden niet van een wit blad. Na de zware overstromingen die vooral in Wallonië lelijk huis hielden, zette de minister immers een groep experten aan de slag die met een witboek kwamen. 

De bedoeling van de tekst is het crisisbeheer future-proof te maken. Centraal staat het principe van eenheid van commando, met daarin een duidelijke verankering van de rol van elke speler op het vlak van noodplanning en crisisbeheer. Het Wetboek mikt ook op herstel. Dat betekent niet zomaar een terugkeer naar de oude situatie, maar een opportuniteit om beter herop te bouwen en ons land en de inwoners weerbaarder te maken.

Daarbij komt ook de nieuwe functie van herstelcoördinator in beeld. Die moeten onmiddellijk, in de eerste fase van het beheer van een crisissituatie, de eerste maatregelen nemen om te zorgen dat slachtoffers worden geholpen. Dat gaat over het in kaart brengen van de eerste noden - denk aan huisvesting of drinkbaar water -, maar ook alle diensten samenbrengen zodat de herstelfase gecoördineerd van start kan gaan.

Minister Verlinden legt ook een rol weg voor de sectoren die verband houden met de crisissituatie. Volgens haar was hun rol tot nu toe een ontbrekende schakel in de noodplanning en het crisisbeheer, terwijl hun betrokkenheid net van vitaal belang kan zijn. Een voorbeeld daarvan is het inschakelen van de energiesector wanneer zich een blackout voordoet.

Daarnaast werd ook het algemeen nationaal noodplan geactualiseerd. Dat moet voor een zo breed mogelijk spectrum aan risico’s voor eenzelfde basisaanpak zorgen. Tot slot legt het Wetboek ook de basis voor de samenwerking met de gewesten en gemeenschappen. Die kan volgens de minister nog worden verduidelijkt in samenwerkingsakkoorden. “Als mensen in nood zijn, moeten ze op de best mogelijke manier worden geholpen. Versnippering van bevoegdheden en verantwoordelijkheden in ons land mogen niet leiden tot ongemakken voor de slachtoffers”, aldus de CD&V-politica.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen