Dieter Coppens met enkele leerlingen van het tweede middelbaar, leerkrachten en directeur Eric Van Huffelen op het grasveld voor het Sint-Jan Berchmanscollege.© kma

Dieter Coppens geeft aftrap Bye Bye Gazon in Sint-Jan Berchmanscollege waar hij zelf middelbaar volgde

Westmalle -

Dieter Coppens gaf donderdag de kick-off van de nieuwe Bye Bye Gazon-campagne in het Sint-Jan Berchmanscollege in Westmalle. De school waar hij zelf in het middelbaar zat. Het college gaat mee het goede voorbeeld geven en het grasveldje voor het schoolgebouw wat laten verwilderen tot biodiverse ‘bloemenwei’.

Kristin Matthyssen

Gras is niet interessant voor bijen, vlinders en andere insecten die als bestuivers zo belangrijk zijn voor ons ecosysteem. Door het gras te laten groeien, bloemen te zetten, een stukje tuin te laten ‘verruigen’, krijg je meer insecten, meer biodiversiteit, meer natuur.

Leraars Joke Robijns en Femke Voet trekken dit project op de school. “Wij gaan als school aan de slag door twee grasperken ter beschikking te stellen van leerlingen. Zij kunnen dan perceeltjes afbakenen, allerlei planten zaaien en de impact op de biodiversiteit onderzoeken. In eerste instantie wordt dit project gedragen vanuit het keuzevak ECO-life in het tweede jaar, in combinatie met het vak natuurwetenschappen. Omdat het om een langlopend traject gaat, is het de bedoeling om de campagne uit te breiden naar andere jaren.”

Deze leerlingen gaan zich over de nieuwe proeftuin bekommeren.© kma

Een van de twee grasvelden waarop de leerlingen mogen experimenteren, ligt voor het schoolgebouw, tegen de straatzijde. “Je wil natuurlijk altijd dat het er netjes en ‘proper’ uitziet”, vertelt directeur Eric Van Huffelen. “Maar als school vormen we het middenveld tussen gezin en maatschappij. De school kan als ideaal medium dienen voor de bewustwording en figuurlijk en letterlijk zaadjes planten bij jonge mensen en hun ouders om aan dit waardevol initiatief deel te nemen. We hopen onze studenten belangrijke ecologische attitudes bij te brengen.”

Vertegenwoordigers van acht lokale besturen ondertekenden het charter.© kma

In het grasperk voor de school staan nu enkele verlegen madeliefjes en wat uitgebloeide voorjaarsbloeiers uit bloembollen. Voor de rest is het door het maaibeleid van afgelopen jaren vooral veel mos geworden. “Maar hier valt zeker iets van te maken”, zegt Dieter Coppens. “Bij mij thuis heb ik door de natuur haar gangen te laten gaan ook een vermost gazon weer biodiverser kunnen maken. Er staan nu al veel bloemetjes.”

Schepen Luc Redig (Groen) van Ranst belooft dat zijn gemeente het gras gaat laten groeien waar kan.© kma

Het was een grappige timing: in de tv-uitzending Door de Bomen op de vrt vertelde Dieter Coppens maandag nog hoe hij in een streng college had gezeten en zich nooit echt in dat schoolsysteem had thuis gevoeld. Acht uur naar mensen luisteren, zittend achter een bureau: het werkte niet voor hem. Hij was er met 56 % afgestudeerd, had eigenlijk biologie willen studeren maar dacht met die punten dat hij die studie niet zou aankunnen.

Biologie

“Ja, wat een timing”, lacht Coppens. “In mijn tijd was het hier nog streng, als ik zie wat er nu allemaal gebeurt, is dat veranderd. Een slechte school vond ik het zeker niet, anders zou ik mijn dochter en zonen niet naar hier hebben laten gaan. Mijn dochter Suzy paste hier wel in het schoolsysteem, zij heeft haar secundair hier afgerond en is nu biologie gaan studeren. Mijn zoon Francis heeft op Sint-Jan gezeten maar is naar een andere school gegaan, bij hem was het meer zoals bij mij. Elke jongere is anders.”

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) van Zandhoven engageert zich ook voor een groenere gemeente met meer biodiversiteit.© kma

Dieter Coppens studeerde Moderne Talen-Wetenschappen in het Sint-Jan Berchmanscollege. “Mijn eindwerk was het introduceren van gekleurde vuilbakken voor gescheiden afval, samen met enkele medeleerlingen. Het deed deugd te zien hoe hier nog altijd afval gescheiden wordt ingezameld.”

Het Sint-Jan Berchmanscollege vormde ook de gastheer waar lokale besturen uit de omgeving het charter van #Bye Bye Gazon kwamen ondertekenen. “Malle, Ranst, Schilde, Zandhoven en Zoersel pioniers voor de eerste campagne van #Bye Bye Gazon”, zegt Els Beeckx, campagnecoördinator van #ByeByeGazon.

Schepen Marc De Cordt (Groen) van Zoersel trekt al van het prille begin van Bye Bye Gazon mee aan de kar.© kma

En niet alleen het gras groeit. “Dit jaar zitten we al aan 25 deelnemende steden en gemeenten”, zegt Beeckx.

Onder meer de besturen van Brecht, Malle, Ranst, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel ondertekenden het charter. Inwoners uit die gemeenten kunnen het aantal vierkante meters gras dat ze willen laten verwilderen op de website byebyegazon.be ingeven en maken zo kans op een leuke prijs. Op de website vind je een handig maaischema en ideetjes. De inwoners kunnen ook gratis bermbordjes aanvragen met de vraag hun berm niet meer te maaien.”

De gemeenten zelf geven het goede voorbeeld. Zo zal Malle meer dan 25.000 m² niet meer of alleen gefaseerd maaien. Er komen in Malle ook 1.800 m² aan bloemenweides.

www.byebyegazon.be

Voor de leerlingen van het tweedejaar was het een fijne schoolstart donderdag, met het bezoek van Dieter Coppens. Hier ook samen met mevrouw Voet en mevrouw Robijns die het project mee in goede banen gaan leiden.© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners